Ogródek Przemka cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Przemku!
Dziękuję za kwiatuszki. :)
A było już tak wiosennie na Twojej działce :shock:
Tyle kolorowych kwiatów ...i wszystko zasypał głęboki śnieg :roll:
Miejmy nadzieję,że WIOSNA jest tuż,tuż i zaraz zaczniemy te najprzyjemniejsze prace.
Bardzo ciekawa jestem Twoich roślin ...
Pozdrawiam i będę częściej tutaj zaglądać :D
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku,ja również w ubiegłym tygodniu byłem na Zemborzyckiej i oglądałem książki o tej tematyce. Zbiór ksiażek na temat iglaków mam znaczny,i teraz ograniczam się do przegłądania nowości.
Przemku a teraz pytanie od mojej żony,co to za roślina na 1 zdjęciu z dnia 23.03, oraz drugie czy irysy i krokusy sadzisz w osłonkach?
Dzisjaj byłem w swoim ogrodzie i zobaczyłem obrazek zimowy,wszystko przykryte grubą warstwą około 20 cm śniegu, i niektóre jałowce płożące musiałem odkopywać aby się nie
połamały.A jak u Ciebie?.
Pozdrawiam Zenek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Witaj Zenonie na mojej stronie. Ta książka o iglakach wyglądała na nowość a sądząc po zdjęciach wyglądała na poważne opracowanie. Była też słusznego formatu A4. Ja też mam sporo książek z ogrodnictwa i teraz oglądam się raczej za bardziej "wypasionymi księgami". Co do pytań Twojej żony to wyszła "mała kaszana". Jako absolwent ogrodnictwa powinienem być pewny nazwy tej roślinki. Ona miała być puszkinią ale coraz bardziej podejrzewam ją, że może być cebulicą Tubergena (S. tubergeniana)-jakąś z odmian ogrodowych tego gatunku. To będę musiał jeszcze ustalić ale pewność będę miał dopiero na początku maja, gdyż moje bardzo fachowe ale "nudne" podręczniki i klucze do oznaczania roślin zostały we Wrocławiu. Co do sadzenia cebulek i bulw aktualnie wszystkie sadzę do koszyczków a ostatnio nawet do plastykowych skrzyneczek po warzywach. To konieczność bo nornice po zjedzeniu pietruszek teścia zabierają się do marchewek a potem to już jedzą wszystko co popadnie. Niestety również i moje roślinki. W sprawie iglaków to po serii kradzieży dałem sobie z nimi spokój. Mam tylko 1 jałowca płożącego na skalniaku ale on i tak leży oraz jedną kosodrzewinę. Oba iglaczki nic sobie ze śniegu nie robią.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to aby na pewno wiosna?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Z tego co pokazałeś widać że tak :tan
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

przemek1136 pisze:Czy to aby na pewno wiosna?
U Ciebie Przemku na pewno tak. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to popatrzcie, te zdjęcia wykonałem w tym samym ogrodzie i o tej samej godzinie.

Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Przemku!,co Ty robisz że snieg ten tak szybko u Ciebie topnieje ?Wczoraj mój ogród
pokrywała spora warstwa sniegu, i dzisiaj niewiele ubyło.Ale mam nadzieję że od soboty coś się zmieni.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przemku, napisz proszę ,jakie są Twoje doświadczenia w uprawie białej sasanki . Ona jest podobno dość delikatna a na Twoich zdjęciach wygląda tak zdrowo.... :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Nie traktuję swoich sasanek w jakiś niezwykły sposób. Wszystkie kupiłem jako małe sadzonki w doniczkach. Zostały posadzone tam gdzie akurat było wolne miejsce (czytaj gleba pod sasanki nie została wcześniej zwapnowana, choć powinna). Na szczęście jest to jedno z najbardziej nasłonecznionych miejsc w moim ogródku a właśnie stanowisko słoneczne powoduje, że sasanki kwitną obficie. Dodatkowo po przekwitnięciu ścinam im wszystkie kwiatostany. Kwitną wtedy znacznie dłużej a jesienią powtarzają kwitnienie. Kwiaty niestety są wtedy znacznie mniej okazałe. No i jeszcze to co widać na zdjęciu moje sasanki zimują wraz ze starymi liśćmi. Teoretycznie sasanki nie wymarzają ale z liśćmi są trochę lepiej chronione. Liście usunę dopiero jak zaczną kwitnąć. W tym roku czeka je przesadzanie na skalniak. Tam będą miały suchą, wapienną glebę i słoneczną wystawę. Podobno wśród białych kamieni czują się znakomicie. Nie nawożę swoich sasanek. Jutro jadę do szkółki po nowe sasanki. Pozdrawiam. Przemek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Przemku za odpowiedź.
Widzę,że rzeczywiście jej pielęgnacja nie różni się niczym od pozostałych.Mam więc nadzieję ,że nic jej się nie stanie u mnie.

Pochwal się jutro co kupiłeś :P !Ciekawa jestem ,jakie sasanki oferują szkółki u Ciebie ;:109 ;:109 ;:109
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zaszalałem. Oto moje dzisiejsze zakupy. Całe szczęście, że dostałem rabat (coś na wzór karty stałego klienta). Mam obiecane, że zostawią dla mnie wszystkie ciekawsze sasanki (trafiają się półpełne i z postrzępionymi płatkami, no i w nietypowych odcieniach). A generalnie wszystko przez Grzesia, bo to on wpadł na pomysł stworzenia kolekcji liliowców.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku...nieżle,nieżle!!!!
Te liliowce z 1 zdjęcia dzisiaj kupiłaś????Ile odmian tam masz????Widzę,że infekcja liliowcowa szerzy się w tempie przeogromnym! :;230 :;230
Sasaneczki śliczne!U nas nie trafiłam jeszcze żadnych półpełnych ,ale mam nadzieję ,że to się zmieni!

Przemku ,co jest na 4 zdjęciu,bo nie bardzo mogę poznać?
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rany ! Naprawdę zaszalałeś, Przemku :lol: . Widzę, że teraz interesuje Cię tylko hurt - bo z detalem już miałeś do czynienia,
jak pamiętam ;:113
Na pierwszej fotce to są liliowce ? Pewnie jakieś ciekawe odmiany ? Pochwal się przy okazji, proszę .. ostatnio to drugi
(po hostach) niebezpieczny wirus na forum ;:48

Niech Ci wszystko ładnie się przyjmie i rośnie ;:333
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu! Witaj Aniu! "Mój człowiek" w szkółce obiecał odkładać co ciekawsze sasanki-część pewnie przywiozę na początku maja do Wrocławia. Są tanie jak barszcz.
Na pierwszym zdjęciu owszem liliowce ale nie są to z pewnością odmiany z górnej półki. Większość ma mieć duże kwiaty, jedna ma być półpełna ale odmiany w szkółce są przemieszane i dopiero będę musiał je pooznaczać. Kupiłem je głównie ze względu na niską cenę. Na zdjęciu 4 są moje ukochane miłki wiosenne. Są w małych doniczkach ale są ukorzenione i zakwitną już w tym roku. Oglądałem w dużych doniczkach ale cena była już zbliżona do cen sklepowych więc tylko je obszedłem z daleka.
Na hosty przyjdzie czas w maju bo wolę kupować coś co mogę zobaczyć. Miłego dnia. Przemek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”