Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witajcie, U mnie też pokazują się muszki. Staram się je wyłapywać ręcznie.
Pozdrawiam , Elżbieta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2012, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
sledzik1102 pisze:marcin2322 skąd jesteś?? może w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania jest producent podłoża i od niego można kupić świeżutkie podłoże a nie z alledrogo.pl.
sledzik1102 pisze:Ja swoje podłoże pieczarek trzymam w domu w "chłodym" miejscu w temp 19-21 stopni a po ok 2-3 tygodniach (tydzień przerasta podłoże + 1-1,5 tygodnia przerasta okrywa) wynoszę do piwnicy w temp ok 11-12 stopni i jak na razie wszystko u mnie było ok.
A napisz co stosujesz jako okrywę?? Ja mam torf odkwaszony o dużej chłonności wody i pH ok 7 i jak dotąd jeszcze nie piekłem go ani razu w piekarniku itylko dzień przed nalożeniem okrywy wlewałem ok 2-2,5 litra wody do niego i tak sobie stało to 24 h i wtedy dopiero na podłoże
Jestem z Rzeszowa, może mógłby mi ktoś doradzić w pobliżu tego miasta jakąś dobrą firmę która sprzedaje kostki. Co do okrywy to nie mam bladego pojęcia co to jest. Otrzymałem ją w woreczku śniadaniowym, wygląda mi na torf, bardzo suchy torf, ale pH nie stwierdzę na oko, w dodatku nic nie otrzymałem oprócz instrukcji co do tego, żeby właśnie wygrzać w piekarniku, aby zabić wszelkie drobnoustroje w torfie :/
Moja wcześniejsza uprawa od innego sprzedawcy udała się bardzo ładnie jak to wyżej pisałem. Nie było mowy w niej o jakimś wygrzewaniu czy coś tego typu. Zakupiłem ją wtedy na allegro o ile pamiętam od sklepu. Sprzedawca oprócz sprzedaży na allegro, prowadzi też sklep internetowy może ktoś kojarzy Gadar.pl. Była to wtedy bardzo malutka uprawa, razem z okrywą, a cena zbyt wygórowana. Za 3kg zapłaciłem 24zł + koszt przesyłki, tu kupiłem 12kg podłoża z okrywą za 13zł + koszt wys. więc różnica jest szkoda tylko że nic z tego nie wyrosło, bo wolałbym kupić mniej, ale żeby coś z tego było.
Interesuje mnie też to dlaczego w instrukcji którą otrzymałem do pierwszego podłoża od Gadar.pl nie było mowy o przeczesywaniu. Okrywę trzeba było nałożyć zaraz po dostaniu podłoża NIE PRZEROŚNIĘTEGO jeszcze i solidne podlewanie. To miała być niby taka szybka i łatwa uprawa i faktycznie wszystko się udało. W tym co otrzymałem teraz było tak: po otrzymaniu przykrycie gazetą i zraszanie do póki nie przerośnie. Później nałożenie okrywy wygrzanej, poczekanie na wrośnięcie i przeczesanie. Może i wszytko by się udało gdyby nie ta choroba

Tu moje pytanie, co to daje to przeczesywanie ? Czy jest to obowiązkowe ? Dlaczego u jednego producenta stosuje się gazetę do przerostu a u innego kładzie się od razu okrywę. Może mi ktoś to w skrócie wyjaśnić ? Czy tak naprawdę to nie ma większego znaczenia w hodowli pieczarek.
Będę wdzięczny za wszelkie porady

Pozdrawiam
Marcin
marcin - masz tu koło Rzeszowa http://grzyby.rze.pl/ , ja u siebie w Przemyślu to kupowałem już kilka razy w sklepie ogrodniczym i zawsze mają po kilka sztuk sprowadzają od tego gościa z pod Rzeszowa i jest ok.
Ja żadnych gazet nie dawałem.
Ja żadnych gazet nie dawałem.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
- sledzik1102
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 gru 2011, o 21:39
Przeczesywanie zapobiega zasklepianiu sie okrywy oraz pomaga lepiej rozrastać sie grzybni wrastającej w okrywę. Grzybnia pieczarki rośnie podobnie jak perz lub mietamarcin2322 pisze:Tu moje pytanie, co to daje to przeczesywanie ? Czy jest to obowiązkowe ?

gazetę stosuje sie do podłoża jeszcze nie przerośniętego grzybnia pieczarki (czyli do fazy II) a okrywę mozna kłaść od razu na podłoże z fazy III czyli już przerośnięte. Jak kompost jest przerośnięty taką jakby pleśnią to można od razu dawać okrywę, a jak nie to trzeba przykryć gazetą i ją zwilżaćmarcin2322 pisze: Dlaczego u jednego producenta stosuje się gazetę do przerostu a u innego kładzie się od razu okrywę. Może mi ktoś to w skrócie wyjaśnić ? Czy tak naprawdę to nie ma większego znaczenia w hodowli pieczarek.
na zdjęciu kompost (podłoże) już jest przerośnięte
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1704ccd511
Pozdrawiam 
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;

Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
W moim przepisie uprawy grzybni , też była gazeta i też przeczesywanie.
Pierwszy rzut bardzo ładny , ponad 2kg . Drugiego niestety nie ma.
Tak wyglądał pierwszy rzut:

Przeniosłam w chłodniejsze miejsce , pokryłam grzybnie świeżym kompostem, podlewam co drugi dzień szklanką wody i czekam ...
Pierwszy rzut bardzo ładny , ponad 2kg . Drugiego niestety nie ma.
Tak wyglądał pierwszy rzut:

Przeniosłam w chłodniejsze miejsce , pokryłam grzybnie świeżym kompostem, podlewam co drugi dzień szklanką wody i czekam ...
Pozdrawiam , Elżbieta
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 sty 2012, o 23:54
Marcin, chyba mam te same pieczarki ,od tego samego producenta,moje gg 3474318,napisz mi skąd je masz
Pozdrawiam
Zdjęcia robiłam telefonem(starym telefonem),dlatego tak niewyraźnie widać,może da się coś z tych wyczytać??

Pozdrawiam
Zdjęcia robiłam telefonem(starym telefonem),dlatego tak niewyraźnie widać,może da się coś z tych wyczytać??

- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Dzięki wielkie. Zaznaczam aby wrócić i dokładnie poczytać i pooglądać. A już widzę, że będzie co!

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- sledzik1102
- 20p - Rozkręcam się...
Witam,
ten torf na zdjęciach martadela200 nie bardzo mi się podoba, dla porównania przesyłam zdjęcia mojej uprawy przed 3 rzutem zrobione przed chwileczką:

jak widać mój torf wyglada prawie identycznie jak w dniu wyłożenia okrywy na podłoże i zaznaczam że nie był wypiekany w piekarniku, torf mam z firmy Przemtorf z miejscowości Nowy Chwalim koło Barwic
Pozdrawiam
ten torf na zdjęciach martadela200 nie bardzo mi się podoba, dla porównania przesyłam zdjęcia mojej uprawy przed 3 rzutem zrobione przed chwileczką:

jak widać mój torf wyglada prawie identycznie jak w dniu wyłożenia okrywy na podłoże i zaznaczam że nie był wypiekany w piekarniku, torf mam z firmy Przemtorf z miejscowości Nowy Chwalim koło Barwic
Pozdrawiam
Pozdrawiam 
Krzysiek

Krzysiek
Krzyśku, a po wyrywaniu pieczarek dosypujesz nowy torf? Rzeczywiście ładnie wygląda. Bo ja jak wyrywam, to dokładam torfu na wierzch.
- sledzik1102
- 20p - Rozkręcam się...
uzupełniam świeżym torfem tylko braki po wykręcaniu pieczarek-około jednej garści torfu, czasem sa one tak mocno zakorzenione że po wyrwaniu "kępy" pieczarek powstaja małe dołki więc tylko je zasypuje, nie posypuje całości uprawy nowym torfem po zbiorze, te 4-5cm torfu co daje na początku wystarcza w zupełności, aha i jak zbieram pieczarki to od razu wszystkie i podlewam, nie stosuje zbioru selektywnego (zostawiam tylko te badzo malutkie)Kasencja pisze:Krzyśku, a po wyrywaniu pieczarek dosypujesz nowy torf? Rzeczywiście ładnie wygląda. Bo ja jak wyrywam, to dokładam torfu na wierzch.
Pozdrawiam 
Krzysiek

Krzysiek
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
Pieczarki mam z firmy SNIKO z Głubczyc,w instrukcji było napisane,żeby podgrzać okrywę w piekarniku,więc tak zrobiłam.Wydaje mi się,że może tak to u mnie wygląda albo przez okrywę,bo nie miała grubości po nałożeniu 3 cm tak jak w instrukcji tylko mniej bądź przez to,że trzymam w pokoju-ok.18stopni.Żadnych muszek nie zauważyłam.Jakbym dosypała zwykłej ziemi do kwiatów czy coś by pomogło,czy od razu wyrzucić moje "pieczarki"??

- sledzik1102
- 20p - Rozkręcam się...
martadela200 wydaje mi sie że to wina okrywy lub samego procesu prowadzenia uprawy.sledzik1102 pisze:jak chcesz spróbować reanimować uprawę to wyrzuć z góry okrywę a kostkę odwróć "do góry nogami" (znajomy praktykował takie coś ale po skończeniu eksploatacji zdrowej uprawy i uzyskał dodatkowo 2 rzuty pieczarek ale już słabsze niż normalnie) Ja bym sie już w takie coś nie bawił tylko próbował kolejny raz na nowym podłożu. Nie chciałbym jeść pieczarek z podłoża zainfekowanego chorobami.Wybór należy do Ciebie.
jeśli ktoś chce uprawiać pieczarki i cieszyć się z efektów to polecam zakupić lub poszukać w domu jakiś higrometr (wilgotnościomierz) i 2 termometry. Ja sam dochodziłem metodą prób i błedów do tego by doskonalić proces amatorskiej uprawy pieczarek. Oto moja skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek:
http://wklej.to/HUX4d
Pozdrawiam 
Krzysiek

Krzysiek
Mi torfu pożałowalisledzik1102 pisze:te 4-5cm torfu co daje na początku wystarcza w zupełności, aha i jak zbieram pieczarki to od razu wszystkie i podlewam, nie stosuje zbioru selektywnego (zostawiam tylko te badzo malutkie)

- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Torf nie brudzi pieczarek, wchłania dużo wody, przez to jest mniejsze ryzyko zalania podłoża, no i najważniejsze powinien być bez nicieni i innych patogenów, a ziemia tego nie spełnia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny