Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska

Post »

Witajcie, U mnie też pokazują się muszki. Staram się je wyłapywać ręcznie.
Pozdrawiam , Elżbieta
marcin2322
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2012, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sledzik1102 pisze:marcin2322 skąd jesteś?? może w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania jest producent podłoża i od niego można kupić świeżutkie podłoże a nie z alledrogo.pl.
sledzik1102 pisze:Ja swoje podłoże pieczarek trzymam w domu w "chłodym" miejscu w temp 19-21 stopni a po ok 2-3 tygodniach (tydzień przerasta podłoże + 1-1,5 tygodnia przerasta okrywa) wynoszę do piwnicy w temp ok 11-12 stopni i jak na razie wszystko u mnie było ok.
A napisz co stosujesz jako okrywę?? Ja mam torf odkwaszony o dużej chłonności wody i pH ok 7 i jak dotąd jeszcze nie piekłem go ani razu w piekarniku i :) tylko dzień przed nalożeniem okrywy wlewałem ok 2-2,5 litra wody do niego i tak sobie stało to 24 h i wtedy dopiero na podłoże

Jestem z Rzeszowa, może mógłby mi ktoś doradzić w pobliżu tego miasta jakąś dobrą firmę która sprzedaje kostki. Co do okrywy to nie mam bladego pojęcia co to jest. Otrzymałem ją w woreczku śniadaniowym, wygląda mi na torf, bardzo suchy torf, ale pH nie stwierdzę na oko, w dodatku nic nie otrzymałem oprócz instrukcji co do tego, żeby właśnie wygrzać w piekarniku, aby zabić wszelkie drobnoustroje w torfie :/
Moja wcześniejsza uprawa od innego sprzedawcy udała się bardzo ładnie jak to wyżej pisałem. Nie było mowy w niej o jakimś wygrzewaniu czy coś tego typu. Zakupiłem ją wtedy na allegro o ile pamiętam od sklepu. Sprzedawca oprócz sprzedaży na allegro, prowadzi też sklep internetowy może ktoś kojarzy Gadar.pl. Była to wtedy bardzo malutka uprawa, razem z okrywą, a cena zbyt wygórowana. Za 3kg zapłaciłem 24zł + koszt przesyłki, tu kupiłem 12kg podłoża z okrywą za 13zł + koszt wys. więc różnica jest szkoda tylko że nic z tego nie wyrosło, bo wolałbym kupić mniej, ale żeby coś z tego było.

Interesuje mnie też to dlaczego w instrukcji którą otrzymałem do pierwszego podłoża od Gadar.pl nie było mowy o przeczesywaniu. Okrywę trzeba było nałożyć zaraz po dostaniu podłoża NIE PRZEROŚNIĘTEGO jeszcze i solidne podlewanie. To miała być niby taka szybka i łatwa uprawa i faktycznie wszystko się udało. W tym co otrzymałem teraz było tak: po otrzymaniu przykrycie gazetą i zraszanie do póki nie przerośnie. Później nałożenie okrywy wygrzanej, poczekanie na wrośnięcie i przeczesanie. Może i wszytko by się udało gdyby nie ta choroba :(
Tu moje pytanie, co to daje to przeczesywanie ? Czy jest to obowiązkowe ? Dlaczego u jednego producenta stosuje się gazetę do przerostu a u innego kładzie się od razu okrywę. Może mi ktoś to w skrócie wyjaśnić ? Czy tak naprawdę to nie ma większego znaczenia w hodowli pieczarek.

Będę wdzięczny za wszelkie porady :)

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

marcin - masz tu koło Rzeszowa http://grzyby.rze.pl/ , ja u siebie w Przemyślu to kupowałem już kilka razy w sklepie ogrodniczym i zawsze mają po kilka sztuk sprowadzają od tego gościa z pod Rzeszowa i jest ok.
Ja żadnych gazet nie dawałem.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 gru 2011, o 21:39

Post »

marcin2322 pisze:Tu moje pytanie, co to daje to przeczesywanie ? Czy jest to obowiązkowe ?
Przeczesywanie zapobiega zasklepianiu sie okrywy oraz pomaga lepiej rozrastać sie grzybni wrastającej w okrywę. Grzybnia pieczarki rośnie podobnie jak perz lub mieta :) ja osobiscie czasem na 2 dni przed wyniesieniem kostki do piwnicy przeczesuję okrywę a czasem nie, to zalezy od tego czy torf sie zasklepia czy nie od podlewania i jak przerasta.
marcin2322 pisze: Dlaczego u jednego producenta stosuje się gazetę do przerostu a u innego kładzie się od razu okrywę. Może mi ktoś to w skrócie wyjaśnić ? Czy tak naprawdę to nie ma większego znaczenia w hodowli pieczarek.
gazetę stosuje sie do podłoża jeszcze nie przerośniętego grzybnia pieczarki (czyli do fazy II) a okrywę mozna kłaść od razu na podłoże z fazy III czyli już przerośnięte. Jak kompost jest przerośnięty taką jakby pleśnią to można od razu dawać okrywę, a jak nie to trzeba przykryć gazetą i ją zwilżać
na zdjęciu kompost (podłoże) już jest przerośnięte
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1704ccd511
Pozdrawiam :)
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

W moim przepisie uprawy grzybni , też była gazeta i też przeczesywanie.

Pierwszy rzut bardzo ładny , ponad 2kg . Drugiego niestety nie ma.

Tak wyglądał pierwszy rzut:

Obrazek

Przeniosłam w chłodniejsze miejsce , pokryłam grzybnie świeżym kompostem, podlewam co drugi dzień szklanką wody i czekam ...
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2012, o 23:54

Post »

Marcin, chyba mam te same pieczarki ,od tego samego producenta,moje gg 3474318,napisz mi skąd je masz
Pozdrawiam

Zdjęcia robiłam telefonem(starym telefonem),dlatego tak niewyraźnie widać,może da się coś z tych wyczytać?? Obrazek Obrazek
:):);)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Dzięki wielkie. Zaznaczam aby wrócić i dokładnie poczytać i pooglądać. A już widzę, że będzie co! :shock: ;:138 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam,
ten torf na zdjęciach martadela200 nie bardzo mi się podoba, dla porównania przesyłam zdjęcia mojej uprawy przed 3 rzutem zrobione przed chwileczką:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jak widać mój torf wyglada prawie identycznie jak w dniu wyłożenia okrywy na podłoże i zaznaczam że nie był wypiekany w piekarniku, torf mam z firmy Przemtorf z miejscowości Nowy Chwalim koło Barwic
Pozdrawiam
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasencja

Post »

Krzyśku, a po wyrywaniu pieczarek dosypujesz nowy torf? Rzeczywiście ładnie wygląda. Bo ja jak wyrywam, to dokładam torfu na wierzch.
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kasencja pisze:Krzyśku, a po wyrywaniu pieczarek dosypujesz nowy torf? Rzeczywiście ładnie wygląda. Bo ja jak wyrywam, to dokładam torfu na wierzch.
uzupełniam świeżym torfem tylko braki po wykręcaniu pieczarek-około jednej garści torfu, czasem sa one tak mocno zakorzenione że po wyrwaniu "kępy" pieczarek powstaja małe dołki więc tylko je zasypuje, nie posypuje całości uprawy nowym torfem po zbiorze, te 4-5cm torfu co daje na początku wystarcza w zupełności, aha i jak zbieram pieczarki to od razu wszystkie i podlewam, nie stosuje zbioru selektywnego (zostawiam tylko te badzo malutkie)
Krzysiek
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pieczarki mam z firmy SNIKO z Głubczyc,w instrukcji było napisane,żeby podgrzać okrywę w piekarniku,więc tak zrobiłam.Wydaje mi się,że może tak to u mnie wygląda albo przez okrywę,bo nie miała grubości po nałożeniu 3 cm tak jak w instrukcji tylko mniej bądź przez to,że trzymam w pokoju-ok.18stopni.Żadnych muszek nie zauważyłam.Jakbym dosypała zwykłej ziemi do kwiatów czy coś by pomogło,czy od razu wyrzucić moje "pieczarki"??
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

sledzik1102 pisze:jak chcesz spróbować reanimować uprawę to wyrzuć z góry okrywę a kostkę odwróć "do góry nogami" (znajomy praktykował takie coś ale po skończeniu eksploatacji zdrowej uprawy i uzyskał dodatkowo 2 rzuty pieczarek ale już słabsze niż normalnie) Ja bym sie już w takie coś nie bawił tylko próbował kolejny raz na nowym podłożu. Nie chciałbym jeść pieczarek z podłoża zainfekowanego chorobami.Wybór należy do Ciebie.
martadela200 wydaje mi sie że to wina okrywy lub samego procesu prowadzenia uprawy.

jeśli ktoś chce uprawiać pieczarki i cieszyć się z efektów to polecam zakupić lub poszukać w domu jakiś higrometr (wilgotnościomierz) i 2 termometry. Ja sam dochodziłem metodą prób i błedów do tego by doskonalić proces amatorskiej uprawy pieczarek. Oto moja skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek:
http://wklej.to/HUX4d
Krzysiek
Kasencja

Post »

sledzik1102 pisze:te 4-5cm torfu co daje na początku wystarcza w zupełności, aha i jak zbieram pieczarki to od razu wszystkie i podlewam, nie stosuje zbioru selektywnego (zostawiam tylko te badzo malutkie)
Mi torfu pożałowali :wink: , jak wyłożyłam to była warstwa może ze 2, góra 3 cm. Ja też wyrywam wszystkie, potem oczyszczam dokładnie miejsca po wyrwaniu i zasypuję całość cienką warstwą torfu.
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czemu nie mogę zastosować ziemi do kwiatów??
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Torf nie brudzi pieczarek, wchłania dużo wody, przez to jest mniejsze ryzyko zalania podłoża, no i najważniejsze powinien być bez nicieni i innych patogenów, a ziemia tego nie spełnia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”