Początki małego ogródka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p
Od: 2 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki małego ogródka

Post »

Małgosiu, Ewo witajcie serdecznie :wit

Pracy jest jeszcze baardzo dużo, ale powoli i do celu. Na wiosnę w pierwszej kolejności chcę wyrównać działkę, powybierać drobne kamienie i zasiać trawę, ponieważ teraz jest straszne błoto.

Potem dokończyć taras, położyć płytki i czymś obkleić boki, zaplanować gdzie jakie roślinki posadzić itd.

Na forum jest tyle wspaniałych osób, które dzielą sie swoją wiedzą i doświadczeniem, więc wierze, że z Waszą pomocą się uda ;:196

-- 7 sty 2012, o 13:45 --

Poszłam zrobić zdjęcia swojego niedokończonego tarasu i ogródka.
Na tym zdjęciu widać wysokość z tarasu, chciałabym tak jak u Małgosi posadzić "pod" tarasem drzewka na pniu, może i róże na pniu?, żeby było widać górę drzewek z tarasu, jak myślicie będzie pasować?
Obrazek

wejście na taras z ogródka
Obrazek

i donica w tarasie, chce tam wsypać ziemię i wsadzić daturę,
Obrazek

Chętnie przyjmę wszystkie rady :oops:
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamcia na pewno wpadnę na tą herbatę bo kawy nie pijam :;230 tylko bliżej wiosny bo teraz z czasem trudno bo zaczął się nowy kwartał i mam dużo godzin w pracy ale w połowie marca mam już wolne :tan
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kamciu,a nie myslałaś,żeby nawieżc trochę ziemi i zrobić taką lekko spadzista skarpę?Widziałam u kogoś tu na forum,jak trafie to napiszę ci u kogo.
Nie wiem czy lubisz begonie,ja do rodziców na cmentarz zanoszę z cebul.Jak chcesz to poszukam zdjecie z cmentarza to zobaczysz.Masz cebule na wiele lat i bedą ci kwitły do samych przymrozków.I na cmentarz i na taras sadzę cebule begonii w połowie lutego do małych pojedyńczych doniczek,a w maju na taras.
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p

Post »

myślałam też o skarpie, ale mam bardzo małą odległość od końca tarasu do płotu i ta skarpa jeszcze chyba bardziej miejsca by mi zabrała.
Tutaj zdjęcie
Obrazek

Zastanawiałam się też, żeby tam od sąsiada posadzić winobluszcz, albo róże pnące, aby zasłonić jego działkę, lub położyć maty wiklinowe, ale to już niestety duży koszt :roll:

Jak byś zdjęcie begonii z cmentarza znalazła chętnie zobaczę, jednak świeże kwiaty to świeże.
Myślałam, że begonie tą są jednoroczne i nie mają cebul :oops:
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz poszukam i wstawie u siebie.Cebule begonii kupuję w lutym u nas w ogrodniczym.Z tych jednorocznych,jakie kupuje sie na rynku juz kwitnące, przez sezon wytworza sie cebule,trzeba je osuszyc i przetrzymac w chłodnym.W ten sposób mam w tym roku ponad 20 sztuk od ciotki.

Andzin sen cz 2 tam jest ta ładna skarpa.
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p

Post »

E@K66 piękny masz ogród, dzisiaj dopiero po nim pospacerowałam, ponieważ wcześniej nie był dostępny :)
Trawy cudo, wiele czasu pewnie trzeba poświęcić, by ogród tak wyglądał.

Małgosiu obejrzałam skarpę Andzin sen, jest bardzo ładna, ale tak jak wyżej pisałam tam jest dużo większa działka.
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p

Post »

pomału przygotowuje się do wiosny i myślę czego mi brakuje do ogródka :)

wymysliłam, że przydałby mi się kompostownik :)

teraz moje pytanie jaki polecacie na co zwracać uwagę przy kupnie tzn. widziałam na allegro, że sa jakieś termokompostowniki i zwykłe kompostowniki, czy jest sens inwestowac w ten termo?, bo jest on droższy.

i jaką pojemność?, mam tam zamiar wrzucać skoszoną trawę i chwasty z plewienia :)
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :D Zwabiło mnie pytanie o kompostownik :D Uważam, że w ogrodzie jest niezbędny i koniecznie trzeba jakiś mieć. U mnie stoi kompostownik drewniany, dwukomorowy, duży, bo i ogród mam spory. Jeżeli wrzucasz do niego tylko zielone, surowe części roślin, drobne patyki-nie musisz obawiać się, że coś będzie brzydko pachnieć. A wiosną wszystko wyrzuca się pod rośliny, które rosną jak szalone :D Na swoim odkrytym kompostowniku w jednej komorze uprawiam cukinie :D Latem spod liści nie widać resztek roślinnych.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
W ogródeczku Twoim już widać wiosnę . ;:138

Ja podobnie robię jak Ewa na kompostowniku sadzę dynie rośnie jak szalona i zakrywa wszystko czego byśmy nie chcieli pokazać. :uszy
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A ja słówko odnośnie róż na pniu ... jeśli teren otwarty, wietrzny, region nie najcieplejszy to mam obawy, czy takie różyczki przezimują.
Musisz się zastanowić, bo szkoda takich inwestycji tylko na jeden rok ;:108 Chyba że wykopiesz i schowasz na zimę, lub będziesz próbowała przyginać do ziemi i tak zimować.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam z alegro ten zwykły plastikowy duży.Stał niedaleko grila i podkusiło mnie,żeby odpady z domu wrzucała i jak wiatr zawiał to nos wykrecało.Wiosna muszę go przestawić.
N a róze na pniu już się nie zdecyduję.Miałam jedną , po pierwszej zimie mimo okrycia połowa krzaka zmarzła,długo dochodziła do siebie,a po drugiej padła zupełnie.Sąsiadka,która ma niesamowitą rękę do kwiatów, róz ma od zatrzęsienia , a na pniu straciła wszystkie 3 sztuki.Nie lubię jak cos kaprysi.
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p

Post »

ewamaj66 pewnie jeszcze nie jedno pytanie zadam, które Was rozbawi :oops: , wiem, że kompostownik jest niezbedny i dlatego zaczęłam już szukać na all..., ale nie wiem czy lepszy jest ten termo, czy zwykły w zupełności mi wystarczy. Takiego drewnianego nie zrobię, bo działka jest mała i nie mam gdzie go "ukryć".
pamelka :wit , dziękuję za radę dot. róż na pniu ;:196 , myślałam, że wystarczyłoby okryć tą górną część róży i ewentualnie obwiązać czymś pień, muszę się więc zastanowić jak zagospodarować tą część pod tarasem :roll:
Jatra witaj, dynię też chyba sobie posadzę, ale takie ozdobne, żeby mi na siatkę "weszły" tą z sąsiadem. Zauważyłam, że co nowego zobaczę to wszystko bym chciała posadzić, tylko ciekawe gdzie na tych niecałym 700 metrach gdzie jeszcze stoi mały dom :roll:
Małgosia skoro te róże takie kapryśne, to może posadzę normalne tylko takie wyższe, :?: , ale ogólnie kompostownik się sprawdza ten zwykły ?, ja nie będę wyrzucała odpadów domowych, tylko trawę i chwasty.
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Też mam dwukomorowy drewniany /tu masz przykład mniejszego, jednokomorowego http://allegro.pl/kompostownik-1300-lit ... 0051.html/ .
Spełnia doskonale funkcję, można obasdzić, jak pisały koleżanki, zapachów nie czuć.
Jeszcze o różach .... miałam taką opatuloną agro, pianka na pień i jeszcze na to kaptur .... po zimie nie ruszyła :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W naszych warunkach tylko zimowanie róż piennych w pomieszczeniu da szanse na utrzymanie przez wiele lat. Posadź róże parkowe, angielskie potrafią dorosnąć do sporych rozmiarów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”