Epikaktusy,kaktusy itp... - King Midas
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Epikaktusy,kaktusy itp... - King Midas
No chodziło mi o kolor (przeważnie różowy u melaków), ja podlewam wodą i w sumie podczas tegorocznego kwitnienia raz podlałem wodą z nawozem
EDIT:
Przepraszam, że tu w twoim wątku Arku taka dyskusja się rozwinęła, może powinna być przeniesiona do wątku o grudnikach
EDIT:
Przepraszam, że tu w twoim wątku Arku taka dyskusja się rozwinęła, może powinna być przeniesiona do wątku o grudnikach
- King Midas
- 500p
- Od: 11 lis 2010, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aleksandrze
Epiphyllum x Echinopsis? To w ogóle jest możliwe? ;)
Też mnie to ciekawi.Nie jestem genetykiem ale wtym przypadku dotyczy to hybryd po obu stronach.Zapylałem pyłkiem h.Echinopsisa co nie znaczy że tak musiało być.Ostatecznie to ogródek a nie sterylne laboratorium.
Ale swoją drogą warte zastanowienia po obu stronach występują bardzo podobne kwiaty-wielkośc, kształt,barwy itd.
Dla przykładu

Pozdrawiam
Arek
Epiphyllum x Echinopsis? To w ogóle jest możliwe? ;)
Też mnie to ciekawi.Nie jestem genetykiem ale wtym przypadku dotyczy to hybryd po obu stronach.Zapylałem pyłkiem h.Echinopsisa co nie znaczy że tak musiało być.Ostatecznie to ogródek a nie sterylne laboratorium.
Ale swoją drogą warte zastanowienia po obu stronach występują bardzo podobne kwiaty-wielkośc, kształt,barwy itd.
Dla przykładu

Pozdrawiam
Arek

- King Midas
- 500p
Witam
Widzę nikt głosu nie zabiera czyżby temat nieinteresujący?
Aleksander Ciebie interesuje genetyka
a czy to możliwe?
http://www.ebay.pl/itm/3-x-Trichocereus ... 2a17badeca
a to jeden z największych hodowców hybryd.
Pozdrawiam
Arek
Widzę nikt głosu nie zabiera czyżby temat nieinteresujący?
Aleksander Ciebie interesuje genetyka
a czy to możliwe?
http://www.ebay.pl/itm/3-x-Trichocereus ... 2a17badeca
a to jeden z największych hodowców hybryd.
Pozdrawiam
Arek

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Dopiero dzisiaj wszedłem na forum ;)
Sprawa wygląda tak: aporocactus może być zapylony pyłkiem epi i daje płodne potomstwo. Trichocereus może być zapylony pyłkiem echinopsis, również dając płodne potomstwo. Są wiec bardzo podobne genetycznie. Skoro więc udało się zapylić epi pyłkiem echinopsis, to trichocereusa pyłkiem aporocactus ;). Żeby tylko dało się w internecie znaleźć jakąś pracę na ten temat, to byłbym wniebowzięty
.
Choć w sumie to nie powinienem pytać, czy to jest możliwe, skoro natura sama nas tak zaskakuje - przykładem niech będzie Oreocereus celsianus x Lobivia ferox rosnąca w naturze (hybryda bezpłodna). Zdjęcia można sobie w Google znaleźć.
Sprawa wygląda tak: aporocactus może być zapylony pyłkiem epi i daje płodne potomstwo. Trichocereus może być zapylony pyłkiem echinopsis, również dając płodne potomstwo. Są wiec bardzo podobne genetycznie. Skoro więc udało się zapylić epi pyłkiem echinopsis, to trichocereusa pyłkiem aporocactus ;). Żeby tylko dało się w internecie znaleźć jakąś pracę na ten temat, to byłbym wniebowzięty

Choć w sumie to nie powinienem pytać, czy to jest możliwe, skoro natura sama nas tak zaskakuje - przykładem niech będzie Oreocereus celsianus x Lobivia ferox rosnąca w naturze (hybryda bezpłodna). Zdjęcia można sobie w Google znaleźć.
Pozdrawiam, Aleksander
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Nie jestem genetykiem ale pewne dziwne rzeczy się w przyrodzie zdarzają np.King Midas pisze: Epiphyllum x Echinopsis? To w ogóle jest możliwe? ;)
1. Doszło do zapłodnienia i teraz czekamy czy wytworzone nasiona są w stanie wykiełkować. Jak wykiełkują to jest szansa na krzyżówkę międzyrodzajową. Może się tak wydarzyć, że wytworzone nasiona nie mają zdolności do wykiełkowania.
2. Pyłek jednej rośliny powoduje u drugiej rośliny utratę przez nią bariery krzyżowalności, wtedy roślina zapylana robi się samopylna i jest zapylana własnym pyłkiem.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pylenie epikaktusów pyłkiem echinopsa jest całkiem możliwe. Wynika to z bardzo prostego faktu. Epikaktusy są hybrydami nie tylko rodzaju Epiphyllum ale mają także geny takich rodzajów jak Cereus, Trichocereus, Echinposis i wszystkie inne możliwe epifity. Są one od dziesięcioleci krzyżowane z czym tylko się da by uzyskać możliwie szeroką gamę kolorów i kształtów ich kwiatów. Najwięcej problemów było z uzyskaniem barwy żółtej i te egzemplarze mogą mieć geny praktycznie z całej rodziny Cactaceae. Zatem to, że akurat pyłek Echinopsis zadziałał nie powinno być dużą niespodzianką, zwłaszcza że same E.eyriesii z naszych parapetów to czystością gatunkową najczęściej wcale nie grzeszą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- King Midas
- 500p
- King Midas
- 500p
Witam
Czas sprzyjający http://www.rytmnatury.pl/KalendarzBiodynamiczny
Dzisiaj pierwsze wysiewy Epicactusów uskutecznione:
Andromeda X Camillo
Andromeda X Bumpkin
Space Rocket X 3 Oranges
Ruby Pinhweel X Andromeda
Clara Sanders X 3 Oranges
Star of Persia X Sun Flare
Slightly Sassy X Kings Ransom
Pinwheel X Perseus
Epicactus Letty May X DIS 287
Fantasy X Ruby Snowflake
Clara Ann X Spun Gold
Bold Venture x Andromeda
oczywiście hybrydy
Największa frajda z własnoręcznie wyhodowanych roslin.I w tym stwierdzeniu kolega Henryk ma całkowita rację.
Pozdrawiam
Arek

Czas sprzyjający http://www.rytmnatury.pl/KalendarzBiodynamiczny
Dzisiaj pierwsze wysiewy Epicactusów uskutecznione:
Andromeda X Camillo
Andromeda X Bumpkin
Space Rocket X 3 Oranges
Ruby Pinhweel X Andromeda
Clara Sanders X 3 Oranges
Star of Persia X Sun Flare
Slightly Sassy X Kings Ransom
Pinwheel X Perseus
Epicactus Letty May X DIS 287
Fantasy X Ruby Snowflake
Clara Ann X Spun Gold
Bold Venture x Andromeda
oczywiście hybrydy
Największa frajda z własnoręcznie wyhodowanych roslin.I w tym stwierdzeniu kolega Henryk ma całkowita rację.
Pozdrawiam
Arek

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Arku - trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia!
O ile wiem niewielu hodowców się może pochwalić swoimi epikaktusami z wysiewu. Ja należę do tych nielicznych i była to dla mnie duża frajda.

O ile wiem niewielu hodowców się może pochwalić swoimi epikaktusami z wysiewu. Ja należę do tych nielicznych i była to dla mnie duża frajda.

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Tak się zastanawiam, czego jeszcze Henryk nie siał. Pewnie ariaków bo nie lubi.
Jestem ciekaw co wyjdzie z tych krzyżówek.
Jestem ciekaw co wyjdzie z tych krzyżówek.
- hen_s
Jacku - przez ponad 30 lat z kaktusami wiele rzeczy może się wydarzyć.
Ponieważ zaś poważnie podchodziłem i podchodzę do tego hobby to i różnego typu doświadczenia zgromadziłem. Z których częścią się tutaj czasem dzielę.

Ponieważ zaś poważnie podchodziłem i podchodzę do tego hobby to i różnego typu doświadczenia zgromadziłem. Z których częścią się tutaj czasem dzielę.

- King Midas
- 500p
Witam
siejemy dalej:
Dr.Rudi Dorsch x E.Kelly
D.K. x Passion One
Circus-Circus X Pride of S.G.
Four Winds x Flamingo
Flamingo x Andromeda
Dr.Rudi Dorsch X Atlantis
Bold Venture X Smarty Pants
Bengal Tiger X Tel Star
Arepal X Bengal Tiger
Climax x Andromeda
Climax x Clark Malcho
Climax X Flamingo
Pozdrawiam
Arek
siejemy dalej:
Dr.Rudi Dorsch x E.Kelly
D.K. x Passion One
Circus-Circus X Pride of S.G.
Four Winds x Flamingo
Flamingo x Andromeda
Dr.Rudi Dorsch X Atlantis
Bold Venture X Smarty Pants
Bengal Tiger X Tel Star
Arepal X Bengal Tiger
Climax x Andromeda
Climax x Clark Malcho
Climax X Flamingo
Pozdrawiam
Arek

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
No, no... Wysiew epi. Jak mi się w tym roku uda zapylić to może też coś posieję. Z ciekawości zapytam - próbowałeś pylić aporocactusa pyłkiem jakiegoś epicactusa?
Swoją drogą, dochodzę do wniosku, że aporocactus x epiphyllum(epicactus) to trochę traktowany po macoszemu wątek hybrydowy. A szkoda.
Swoją drogą, dochodzę do wniosku, że aporocactus x epiphyllum(epicactus) to trochę traktowany po macoszemu wątek hybrydowy. A szkoda.
Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
Całkowicie się z Tobą zgadzam.dochodzę do wniosku, że aporocactus x epiphyllum(epicactus) to trochę traktowany po macoszemu wątek hybrydowy. A szkoda.

I propaguję ten rodzaj gdzie mogę - ja i moi znajomi którzy się nimi zajmują. A jest nas wbrew pozorom sporo.
Jedna uwaga. Epikaktus to nie nazwa mieszańca aporocactus x epiphyllum jak piszesz ale różnych mieszańców epiphyllum.