Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
Dzięki Ewelino, jak ja mało wiem. Nie widziałam tej rośliny do tej pory. Muszę poszukać sadzonek wiosną. Obydwie są urocze.
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko cudne masz kwiaty skąd ty je bierzesz 

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja chciałam spytać o te pomarańczowo-czerwone kwiatuszki co to jest. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Ewelino, śliczne te skupiska roślin na skalniakach.
A jak zima? Zawitała dziś do Wielkopolski?
A jak zima? Zawitała dziś do Wielkopolski?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a2 ... 34578.html a mi się to bardzo spodobało....jokowo sie to sprawdza ?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- pisanka
- 100p
- Od: 21 lip 2011, o 08:34
Witaj Ewelinko
Miło spaceruje się po Twoim ślicznym ogrodzie,a pokazując ujęcia fragmentów ogrodu, zachęcasz nas do zwiedzania i z przyjemnoscia to robię
Zauroczyłaś mnie skalniakiem z rojnikami,kilka razy go ogladałam,mam kolekcję ok 17 rodzaji a u Ciebie jeden szczególnie mnie zaintrygował taki w "kropki",to taki gatunek czy może coś innego? Pozdrawiam.Hanka

Pozdrawiam - Hanka
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak ja dawno u Ciebie nie byłam.
Jak zwykle zgubiłam watek.
Miło było przypomniec sobie tworzenie skalniaka. Była wtedy na bieżąco.
Teraz czasu jakoś mniej.
Jak zwykle zgubiłam watek.
Miło było przypomniec sobie tworzenie skalniaka. Była wtedy na bieżąco.
Teraz czasu jakoś mniej.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Przyznam, że sama nie wiem , co to jest ...

Kupiłam sadzonki opisane jako PORTULAKA , ale nie zgadzają mi się listki. Choć warunki uprawy rzeczywiście jak portulaka - pełne słońce, mało wody, kwiaty przez cały sezon.
Romku zima ciągle jeszcze się zastanawia, czy do nas zajrzeć . Zrobiło się nieco chłodniej (0-2st.C) ale śniegu brak.Ja już chyba wolałabym ,żeby się ta zima nie zdecydowała... rośliny są raczej gotowe do wiosennego startu i jeśli teraz chwyci mróz to może być kiepsko

Jeśli tak , to jest to ROJNIK WAPIENNY "Sir W.Lawrence" (Sempervivum calcareum), który wyróżnia się brązowo-czerwona plamką na wierzchołku każdego listka rozety. Jest bardzo ładny
Witaj Zosiu
) są oczywiście ROJNIKI i ROZCHODNIKI , czyli roślinki , które w takim garnku z suchawym podłożem dobrze się czują.Wcześniej próbowałam w nim uprawiać zioła, ale trudności z podlewaniem (zwłaszcza kieszonek) spowodowały,że nic z tego nie wyszło. Za to jako taki donicowy skalniaczek donica świetnie się sprawdza 
To jest bardzo wdzięczna roślinka - NAWROT,in. LITODORA ROZPIERZCHŁA""Heavenly Blue" (Lithodora diffusa)- niska krzewinka o drobnych, lancetowatych liściach, wys. ok. 15cm.Ma jaskrawo niebieskie kwiaty , kwitnie w V i VI, powtarza kwitnienie w VIII - mniej obfite.Wymaga słoneczka i dobrej, średnio wilgotnej ziemi.Dobrze zimuje . Mam ją już 3 sezony.Rozrasta się jednak powoli.

Kupiłam sadzonki opisane jako PORTULAKA , ale nie zgadzają mi się listki. Choć warunki uprawy rzeczywiście jak portulaka - pełne słońce, mało wody, kwiaty przez cały sezon.
Romku zima ciągle jeszcze się zastanawia, czy do nas zajrzeć . Zrobiło się nieco chłodniej (0-2st.C) ale śniegu brak.Ja już chyba wolałabym ,żeby się ta zima nie zdecydowała... rośliny są raczej gotowe do wiosennego startu i jeśli teraz chwyci mróz to może być kiepsko

Nie wiem , o którego ROJNIKA Ci chodzi, czy o tego ?pisanka pisze:Zauroczyłaś mnie skalniakiem z rojnikami,kilka razy go ogladałam,mam kolekcję ok 17 rodzaji a u Ciebie jeden szczególnie mnie zaintrygował taki w "kropki",to taki gatunek czy może coś innego? Pozdrawiam.Hanka

Jeśli tak , to jest to ROJNIK WAPIENNY "Sir W.Lawrence" (Sempervivum calcareum), który wyróżnia się brązowo-czerwona plamką na wierzchołku każdego listka rozety. Jest bardzo ładny

Witaj Zosiu

Jak widać w tym terakotowym "mini-ogródku" ( bo to jedna donica , tylko zdjęcia z różnych stronduduś pisze: czy w tych donicach ( na zdjęciu z 12.01.2012 ) są rojniki i coś jeszcze ?

damapi pisze:Ewelinko a te niebieskie drobne kwiatuszki? są śliczne, mało jest skalniaczków w tym kolorze, co to jest?

To jest bardzo wdzięczna roślinka - NAWROT,in. LITODORA ROZPIERZCHŁA""Heavenly Blue" (Lithodora diffusa)- niska krzewinka o drobnych, lancetowatych liściach, wys. ok. 15cm.Ma jaskrawo niebieskie kwiaty , kwitnie w V i VI, powtarza kwitnienie w VIII - mniej obfite.Wymaga słoneczka i dobrej, średnio wilgotnej ziemi.Dobrze zimuje . Mam ją już 3 sezony.Rozrasta się jednak powoli.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Ewelinko ... tylko kilka stron dziś nadrobiłam.
Przepiękne dekoracje świąteczne .. ale to przecież nic nowego . Bo dla mnie jesteś Mistrzem dekoracji
Bardzo dziękuję za fotki z realizacji skalniaka . Marzyło mi się coś takiego .. miejsce wybrane ze 2 lata temu .. a teraz jeszcze wiem jak .. tylko nie wiem.. kiedy
Twoja pw sprawiła mi wielka radość . Odpiszę w najbliższych dniach - bo zanosi się na dłuższe pisanie
Przepiękne dekoracje świąteczne .. ale to przecież nic nowego . Bo dla mnie jesteś Mistrzem dekoracji

Bardzo dziękuję za fotki z realizacji skalniaka . Marzyło mi się coś takiego .. miejsce wybrane ze 2 lata temu .. a teraz jeszcze wiem jak .. tylko nie wiem.. kiedy

Twoja pw sprawiła mi wielka radość . Odpiszę w najbliższych dniach - bo zanosi się na dłuższe pisanie

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
co za radość dla oczu... przepiękne masz te skalniakowe roślinki - i niezła ściąga na przyszłe zakupy 

- alexa74
- 100p
- Od: 23 sty 2011, o 23:26
Przyszłam z rewizytą
i oczu nie mogę nacieszyć,
zatrzymam się na trochę dłużej

i oczu nie mogę nacieszyć,
zatrzymam się na trochę dłużej
Pozdrawiam Ola
zapraszam
zapraszam
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Skalniaczki urocze. Te maleńkie roślinki czują się na wapiennych kamieniach jak w naturalnym środowisku. Wypełniają każdą wolną szczelinę i wiją się zielonymi wstęgami, tworząc ciekawy skalny krajobraz.
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Piekne skałki i piekne Kwiatuszki!!! bardzo mi podobają sie te lilowe!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam