W cieniu brzozy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W cieniu brzozy
Halu , Twoje jabłoneczki to pewnie ,,dorosłe'' . Mam też kilka , jeszcze młode.
,,Nalewką'' z pokrzyw można praktycznie podlewać wszystkie rośliny. Czosnek , cebula i strączkowe nie powinny być podlewane żadną odżywką roślinną , z wyjątkiem wywarów przeciw grzybom czy owadom. Do zakwaszania gleby może być też gnojowica z liści chrzanu.
,,Nalewką'' z pokrzyw można praktycznie podlewać wszystkie rośliny. Czosnek , cebula i strączkowe nie powinny być podlewane żadną odżywką roślinną , z wyjątkiem wywarów przeciw grzybom czy owadom. Do zakwaszania gleby może być też gnojowica z liści chrzanu.
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tadku moje jabłonie mają już kilka lat. Z owocowaniem u nich różnie bywa. W zeszłym roku w porze kwitnienia było załamanie pogody. I dlatego nie było praktycznie owoców. Orzech włoski miał jeden owoc. Śliwek było jak na lekarstwo a o gruszkach nie wspomnę.
Dziękuje za informację odnośnie gnojówki z liści chrzanu.
Dziękuje za informację odnośnie gnojówki z liści chrzanu.
Pozdrawiam Hala
-
W ubiegłym roku było cienko. Grusza klapsa jeszcze przed samym dojrzewaniem miała mnóstwo owoców , w ciągu tygodnia większość zgniła zanim dojrzała. Trochę było na wiśni i jednej brzoskwini , reszta nie ma o czym mówić. 

- hala67
Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej z owocami. Może w maju nie będzie takich przymrozków jak w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Hala
-
Zobaczymy , co będzie w lutym i marcu , drzewa rozhartowane , duże mrozy , wielkie straty mogą być.
- hala67
Oby nie. Chcę wreszcie najeść się do syta własnymi owocami, a nie tylko delektować się.
Znalazłam drugą część dotyczącą oprysków biologicznych:
I: http://podsosnami.wordpress.com/2010/01 ... czne-cz-i/
II: http://podsosnami.wordpress.com/2010/01 ... czne-cz-2/
Warto powalczyć ze szkodnikami środkami ekologicznymi.
Znalazłam drugą część dotyczącą oprysków biologicznych:
I: http://podsosnami.wordpress.com/2010/01 ... czne-cz-i/
II: http://podsosnami.wordpress.com/2010/01 ... czne-cz-2/
Warto powalczyć ze szkodnikami środkami ekologicznymi.
Pozdrawiam Hala
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Masz rację Halinko, warto. Już skorzystałam i będę stosować. Dziękuję 

-
Niektóre już stosowałem , skuteczne, może nie tak jak chemia , po kilku powtórzeniach też działają. Dodam jeszcze do tego , że gnojówka z pokrzywy jest bardzo pomocna w szybkim rozkładzie kompostu. Nierozcieńczoną polewamy pryzmę. Po dojrzeniu kompost jest o wiele bardziej wartościowy w składniki mineralne.
- hala67
Lideczko
Cieszę się.
Tadku z tego wynika, że pokrzywa jest dobra na wszystko.
Czytałam, iż "pędy ścięte przed kwitnieniem są też cennym składnikiem kompostu, zawierają dużo żelaza, azot i kwas węglowy, które aktywizują przemiany w pryzmie.
Pokrzywa to dobry materiał do ściółkowania międzyrzędzi. Wywiera korzystny wpływ na sąsiadujące rośliny, wpływa na wzrost plonów, zwłaszcza bobowatych i pomidorów, przyspiesza tworzenie się próchnicy w glebie".

Tadku z tego wynika, że pokrzywa jest dobra na wszystko.
Czytałam, iż "pędy ścięte przed kwitnieniem są też cennym składnikiem kompostu, zawierają dużo żelaza, azot i kwas węglowy, które aktywizują przemiany w pryzmie.
Pokrzywa to dobry materiał do ściółkowania międzyrzędzi. Wywiera korzystny wpływ na sąsiadujące rośliny, wpływa na wzrost plonów, zwłaszcza bobowatych i pomidorów, przyspiesza tworzenie się próchnicy w glebie".
Pozdrawiam Hala
-
Halu , to wszystko potwierdzam , jest bardzo wartościowa ,tylko dlaczego taka ,,niedotykalska''
O właśnie , na dolegliwości reumatyczne tez skuteczna, nie wiem , dlatego że ,,rozgrzewa '' , czy jej ,,jad'' działa jak lek.

- hala67
Tadku nikt nie wie czy naprawdę pokrzywa leczy reumatyzm. Ale na pewno nie szkodzi. Może działa podobnie jak chińska akupunktura. Najważniejsze jest to, że wierzy się w jej lecznicze działania i to już od starożytności.
Pozdrawiam Hala
-
Wiara czyni cuda
Możliwe że po kontakcie z pokrzywą samomasarz polepsza stan chorego.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podlałam kompost, bo po prostu wylałam tam gnojówkę z pokrzyw, której nie zużyłam do końca. Mam nadzieję, że ten kompost będzie smakował moim roślinkom 
A chłostę pokrzywami też przeżyłam. Przez cały maj 2011 mąż mnie smagał przed snem pokrzywami po kręgosłupie (na moją prośbę, a nie w ramach przemocy w rodzinie). Darłam się, ale wytrzymywałam. Właściwie to się darłam tylko na początku, potem się już przyzwyczaiłam. Bardzo przyjemny efekt był po takim zabiegu - ciepłe mróweczki na plecach.
I powiem Wam, że dużo mniej dokucza mi tej zimy kręgosłup.

A chłostę pokrzywami też przeżyłam. Przez cały maj 2011 mąż mnie smagał przed snem pokrzywami po kręgosłupie (na moją prośbę, a nie w ramach przemocy w rodzinie). Darłam się, ale wytrzymywałam. Właściwie to się darłam tylko na początku, potem się już przyzwyczaiłam. Bardzo przyjemny efekt był po takim zabiegu - ciepłe mróweczki na plecach.
I powiem Wam, że dużo mniej dokucza mi tej zimy kręgosłup.
- hala67
Tadku tak jest wiara czyni cuda

Małgosiu moja teściowa specjalnie rwie pokrzywę gołymi rękoma aby podreperować stawy dłoni. Z tego co piszesz wynika, że pokrzywa jest uniwersalna (w pełnym tego słowa znaczeniu) .

Małgosiu moja teściowa specjalnie rwie pokrzywę gołymi rękoma aby podreperować stawy dłoni. Z tego co piszesz wynika, że pokrzywa jest uniwersalna (w pełnym tego słowa znaczeniu) .
Pozdrawiam Hala
-
Jak najbardziej , potwierdzam.
I to jeszcze nie wszystko, także dodatek do karmy dla drobiu i warchlaków, żródło witamin , w zimie suszone.