Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

Edyto, pytałaś u Majko o liliowce z Lilypolu. Kupowałam w zeszłym roku między innymi z Lilypolu. Są to niewielkie kłącza, ale odmianowo się sprawdzają. To znaczy sprawdziły mi się te, które zakwitły, ale reszta też pewnie będzie okej. Ja dostałam je dość wcześnie, wsadziłam więc do ziemi do doniczek w domu, a potem wysadziłam wiosną już dość spore do gruntu. Gdybyś zechciała zerknąć do mnie do waku ogrodowego, to na str. 36-38 pokazuję te moje liliowce, a wśród nich kilka z Lilypolu. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wanda7 pisze:Edyto, pytałaś u Majko o liliowce z Lilypolu. Kupowałam w zeszłym roku między innymi z Lilypolu. Są to niewielkie kłącza, ale odmianowo się sprawdzają. To znaczy sprawdziły mi się te, które zakwitły, ale reszta też pewnie będzie okej. Ja dostałam je dość wcześnie, wsadziłam więc do ziemi do doniczek w domu, a potem wysadziłam wiosną już dość spore do gruntu. Pozdrawiam :D
Dziękuje Wandziu ;:196 . Już złożyłam zamówienie i teraz czekam ;:65 .
Iwonko, czekamy więc do wiosny :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapraszam do mnie na str. 36-38.
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Edyto piękny ogród. Trzeba również pochwalić Twego uzdolnionego M. Podeślij go do mnie kiedy będę wykańczać dom :;230
Zaznaczam wątek, bo jestem ciekawa jak w tym roku będzie zmieniał się Twój ogród. Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Witam. :wit Duży areał ziemi pod ogród to moje marzenie. Ty to masz dobrze. Domek sliczny!!!
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

budleje też kupiłam w zeszłym roku i czekam aby sprawdzic jak sobie poradziła. ale że zimy tak jakby nie ma w tym roku to jestem dobrej mysli...
calle masz piekne.... ale pewnie potrzebuja duzo wilgoci :?:
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Aguś i zapraszam ;:40 . Męża nie wypożyczam :;230 , no, chyba, że za solidną opłatą :;230 . Życzę powodzenia przy wykańczaniu domu.
dangar1 pisze:Witam. :wit Duży areał ziemi pod ogród to moje marzenie. Ty to masz dobrze. Domek sliczny!!!
Witam Dangar i dziękuję :D . To prawda, że działka jest spora tylko trochę nieforemna - wąski pas szerokości 20m :? . Ciszę się jednak, że jest jaka jest. Jednak atutem niewątpliwym takich działek jak Twoja jest to, że można nad nimi "panować". Nie skończyłam jeszcze przeglądać Twojego wątku, ale widać, że tam dopieszczony jest każdy centymetr ziemi. U mnie nie ma na to szans. :wink: :D .
Jojolu, calle dotychczas uprawiałam w donicach i podlewałam je tak średnio i nieźle kwitły. W tym roku pierwszy raz miałam w gruncie i nie wiem, czy one preferują dużo wilgoci, ale wiem na pewno, że im nie przeszkadza :lol: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

u mnie jest ziemia z przewaga piasku. nie znam jeszcze prognozy pogody na lato ale trzeba zakładać ze jakoś specjalnie mokre nie bedzie - szczeglnie lipiec. wiec moze jednak suszę sie na donice....
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Edytko twój dom zwalił mnie z nóg ,cudo o czymś takim właśnie marzę drewno i kamień.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Edyto!
Jak się sprawuje miłorząb? Czy jesteś z niego zadowolona? Zastanawiam się, czy wytrzymałby u mnie w części leśnej.
Obejrzałam sobie wszystko jeszcze raz i widzę jak szybko się u Ciebie zmienia. I jak starannie tworzysz swoje rabaty.
Zauważyłam jakieś profesjonalne wykończenie brzegów, nie znam tego patentu.
Uczulam Cię na robienie większych otworów we włókninie przy roślinach - sama widzisz jak szybko rosną. Włoknina im to utrudnia, a jak sobie potem utrudnisz wycinanie ,kiedy w nią wrosną, to nie wspomnę.
Ja mam mieszane uczucia wobec włókniny - wiem ,że bardzo pomaga na początkowym etapie. Ale potem... zawsze żałuję,że ją położyłam. Teraz na nowo zakładanych rabatach stosuję patent z tekturą. Z moich doświadczeń wynika,że najlepiej ją wyciągnąć po 2-3 latach (włókninę, bo tektura się rozkłada).
Wędzarnia świetna ! A jak popatrzyłam na pochodzące z niej specjały...ach!
Pięknie prezentuje się kwaśna rabata. Cudowna hortensja Great Star - moja wyglada jak wymoczek przy Twojej. Stanowczo muszę o nią zadbać, a już myślałam,że ona jest przereklamowana.
Ancot jest niesamowity jesienią, prawda? Pięknie wygląda na tle zielonego Skyrocketa(?).
Przytnij wiosną dereń, to się ładnie zagęści.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ;:196 .
Tamaryszek pisze:Witaj Edyto!
Jak się sprawuje miłorząb? Czy jesteś z niego zadowolona? Zastanawiam się, czy wytrzymałby u mnie w części leśnej.
U mnie miłorząb jest bezobsługowy :wink: . Rośnie raczej powoli, ale jestem z niego zadowolona. Jak już ustaliłyśmy mamy różne warunki glebowe, więc nie jestem pewna jak się spisze w lasku. Z tego co wyczytałam na jego temat jest bardzo tolerancyjny na zacienienie i suchą glebę :D . Wynika więc z tego, że powinien się sprawdzić :wink: .
Tamaryszek pisze:Zauważyłam jakieś profesjonalne wykończenie brzegów, nie znam tego patentu.
To obrzeże typu eko-bord :) .
Tamaryszek pisze:Uczulam Cię na robienie większych otworów we włókninie przy roślinach - sama widzisz jak szybko rosną. Włoknina im to utrudnia, a jak sobie potem utrudnisz wycinanie ,kiedy w nią wrosną, to nie wspomnę.
Ja mam mieszane uczucia wobec włókniny - wiem ,że bardzo pomaga na początkowym etapie. Ale potem... zawsze żałuję,że ją położyłam. Teraz na nowo zakładanych rabatach stosuję patent z tekturą. Z moich doświadczeń wynika,że najlepiej ją wyciągnąć po 2-3 latach (włókninę, bo tektura się rozkłada).
Ja otwory robiłam spore, ale i tak powoli wyciągam włókninę, bo ciągle przerabiam moje rabaty i w niektórych miejscach z włókniny zostały już tylko dziury :;230 . Nie znałam patentu z tekturą. spróbuję wiosną :D .
Tamaryszek pisze:Wędzarnia świetna ! A jak popatrzyłam na pochodzące z niej specjały...ach!
Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że niebawem przybędzie obok solidna altana z bujaną ławeczką i jeszcze innymi rzeczami, które sobie wymyśliłam ;:7 .
Tamaryszek pisze:Pięknie prezentuje się kwaśna rabata. Cudowna hortensja Great Star - moja wygląda jak wymoczek przy Twojej. Stanowczo muszę o nią zadbać, a już myślałam,że ona jest przereklamowana.
Ancot jest niesamowity jesienią, prawda? Pięknie wygląda na tle zielonego Skyrocketa(?).
Przytnij wiosną dereń, to się ładnie zagęści.
Kwaśna rabata jest niestety przykładem działania "przeciw naturze" :( . Moja ziemia jest obojętna, wcześniej rósł tutaj sad. Kiedy kupiliśmy działkę był zupełnie zaniedbany i właściwie nadawał się jedynie do wycięcia :( .
Tak więc warunki glebowe niekoniecznie sprzyjają kwasolubom. Kupiłam jednak kilka worków kwaśnego tortu i usypałam je na niewielkie wzniesienie. Nie mogłam sobie odmówić posiadania takich wspaniałych roślin i liczę na to, że jakoś sobie poradzimy.
Swoją hortensję mam ponad 3 lata i to był pierwszy rok, kiedy pokazała swoje piękno. Wcześniej nie robiła szczególnego wrażenia.
Bardzo mi się podoba jak Ancot przebarwia się na różne odcienie pomarańczu, ale w tym roku się nie popisał. Liście tylko nieco przyżółkły i opadły :( . Tak obok jest Skyrocket.
Derenie przycięłam mocno na jesieni bo je przesadzałam.
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Witaj Edytko, cieszę się bardzo, że trafiłam do Twojego ogrodu :D :D
Jak wszystkich zachwyciła mnie pracowitość i pomysłowość Twojego M. Dom, pergola, wędzarnia... Ech...
Najbardziej chyba ten areał "wpadł mi w oko". Każdy ogrodowy zapaleniec z małą działką łakomie patrzy na połacie gruntu nie obsadzonego.
Z ciekawością przeczytałam co pisałaś o koreance, moja też ma nie za suche miejsce i będę ją obserwować, by nic złego się nie wydarzyło.
Bedę z radością śledzić dalsze strony Twojego wątku.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emienta pisze:Witaj Edytko, cieszę się bardzo, że trafiłam do Twojego ogrodu :D :D
Jak wszystkich zachwyciła mnie pracowitość i pomysłowość Twojego M. Dom, pergola, wędzarnia... Ech...
Witaj Emiento :wit . Wymyślaniem, to M zanadto trudzić się nie musi, od czego ma się żonę :;230 .
Ale realizuje te pomysły bardzo solidnie :heja .
Tylko, kiedy on się trudzi przy budowlach, mi zostaje cały ogród. Nawet na tym forum widać, że wiele kobiet potrafi pracować przy pomocy palca wskazującego ;:224 .
U nas jest tak, że sama sadzę, przesadzam, przycinam (no chyba, że konieczne jest użycie piły spalinowej), pielę i wożę taczki ziemi, kiedy wymyślę sobie, żeby zmniejszyć nieco powierzchnię trawnika ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ech, ja coś czuję, że ewentualne (chyba powinnam napisać nieuchronne w nieokreślonej przyszłości :;230) poszerzanie rabat będę robić sama :;230

Bardzo ładne jeżówki pokazałaś, ta panna Mango bardzo apetyczna ;:108. Tylko wyczytałam w wątku o jeżówkach, że odmianowe się po kilku latach "degenerują" (cokolwiek to znaczy nie brzmi dobrze, również dla moich kilku :roll: ).

Dwie budleje dokładnie w takim samych kolorach kupiłam w sierpniu u Szmita i rosną razem tak jak u Ciebie 8-) :D .

Na koniec muszę powiedzieć, że nie mogłam oczu oderwać od okapu w kuchni :oops: . Rewelacyjny pomysł!!! ;:180 Też mamy okap własnej roboty ale wąski,a ten jest wspaniały :D
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam Agatko, że jest oddzielny wątek o jeżówkach :oops: . Zaraz biegnę go poszukać. ;:65
Francesca pisze: Na koniec muszę powiedzieć, że nie mogłam oczu oderwać od okapu w kuchni :oops: . Rewelacyjny pomysł!!! ;:180 Też mamy okap własnej roboty ale wąski,a ten jest wspaniały :D
U nas z okapem tradycyjnie - ja kombinowałam, a M robił ;:224 :;230 .
A co do budlei widać, obie mamy doby gust :wink: :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”