Zasadzić czy nie zasadzić- jodła w styczniu
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 paź 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zasadzić czy nie zasadzić- jodła w styczniu
Musisz nicka przerobić na bardziej żeński, żeby nikt już nie strzelił takiej gafy jak ja, nie czuję się starym... ta pantera mogła by mnie m sumie naprowadzić ale...
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co ma sadzenie do uruchomienia procesów życiowych?tralaluszy pisze:Jak posadzisz, to ona uruchomi procesy życiowe, a w doniczce sobie przysypia i nikt jej nie stymuluje do tworzenia korzeni. Doniczkę należy mieć na uwadze, coby ewentualny mróz korzeni nie sięgnął.
A jak się posadzi to nie musimy, cyt.: mieć na uwadze, coby ewentualny mróz korzeni nie sięgnął
Pół ogrodu zimą sadziłem, bo w sezonie brak czasu. Byleby nie było zamarznięte, bo trudno się kopie

- tralaluszy
W stanie bezlistnym ja również gwiżdżę na porę roku, ale iglaki to jednak co innego.
Pozdrawiam - BabajAGA
Zapewne.
Ale zastanów się- jak może wetknięcie rośliny (z bryłką) w ziemię uruchomić w styczniu jakiekolwiek procesy?
Ale zastanów się- jak może wetknięcie rośliny (z bryłką) w ziemię uruchomić w styczniu jakiekolwiek procesy?
- tralaluszy
Ja bym nie wetknęła
. Wolałabym zaczekać do wiosny.

Pozdrawiam - BabajAGA
- ruda_sl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 cze 2011, o 00:29
mnie na tuje już świerzbi ... ale to styczeń 

- tralaluszy
Mnie świerzbi na wszystko! Ale jak któregoś dnia przyjdzie i zmrozi, to bym sobie nie darowała. Niech czekają 

Pozdrawiam - BabajAGA
Rademenes78 jak można to zdradź jaką szkółkę masz na myśli- połowa rodzinki w Pruszkowie mieszka, więc może pora wybrać się w odwiedziny.
A co do jodełki- to ja sadziłam w zeszłym tygodniu świerka- świątecznego. W tamtym roku też poszedł do gruntu w styczniu i rośnie w najlepsze.

Mirek ma rację, wegetować niezależnie od pogody zacznie dopiero wiosną, można spokojnie posadzić, pod warunkiem, że gleba dla jodeł jest odpowiednia i ogólnie nie jest to teren zamakający, choćby tylko sezonowo.A jaką chcesz sadzić, bo jodły, szczególnie koreańskie są bardzo wrażliwe na rodzaj gleby, nie lubią tych o cięższej strukturze i mało przepuszczalnych.Znacznie bardziej tolerancyjne co do rodzaju gleby są jodły kalifornijskie.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jeżeli nie chcesz jej teraz sadzić to zadołuj ją w ogrodzie ( zacisznym osłoniętym od wiatru miejscu ) .... donicę na maksa zasyp w pozycji leżącej ziemią a samo drzewo zabezpiecz przed mrozem słomianą matą, włókniną .... ja w zeszłym roku tak zadołowane ( co prawda tuje ) przetrzymałam w pozycji "poziomej" całą mroźną zimę i dopiero wiosną posadziłam.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masę iglaków w taką zimę jak ta przesadziłam i wszystkie rosną. Warto jedynie zabezpieczyć korzenie np. korą.
Aśka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 paź 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyroda rozwiązała kwestię spadł śnieg trzeba czekać do wiosny

- tralaluszy
U mnie śniegu ani widu. Deszczy i deszczy.
Pozdrawiam - BabajAGA
Ja zaryzykowałam i przesadziłam z doniczek 3 iglaki. Też mi ręce swędziały. Mrozów wielkich nie było, a w donicach też mróz może zamrozić ziemię na kamień.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka