Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagody goji (kolcowój pospolity)

Post »

No, o tej porze może nie być :wink:

P.S. E, no co Ty, "dostępna w dużych ilościach"!
http://e-clematis.home.pl/pl/searchquer ... rl=new,big
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja byłem na innej jego stronie ;:14 To co widzę na obrazku to mi się wydaje na zagraniczna sadzonkę ,oni sprowadzają też z zagranicy a potem rozmnażają.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

A to już dopytać można ich samych. Ja wysyłałam do nich maila z pytaniem, odpowiedzieli wyczerpująco, ale to było dawno i wiadomość skasowałam.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
goska_dob
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sty 2012, o 22:58

Post »

Widzę że rico62 nie miał takich skrupułów jak ja i wstawił tutaj całą odpowiedz działkowca ,którą mu wysłałam.
Ja nowicjusz , nie byłam pewna czy mogę.
Jak się dokładniej wczytać to badano skład różnych odmian z rodziny Lucjum i wszystkie mają lecznicze właściwości.
Więc nie wiem skąd nadal te wątpliwości. Posiać (najlepiej) można te z Chin ale to i tak będzie odmiana kolcowoju pospolitego.
Tyle ,że uprawna czyli powinna być bardziej plenna itd.
A tak na marginesie papryka i pomidory to też psiankowate i nikt się nie zastanawia czy zdrowsze są stare odmiany czy nowe , a może polskie czy niemieckie , węgierskie ? Raczej sądzimy że zdrowsze to te z gruntu a najlepiej z własnej działki !!!!!mimo że nie zawsze najsmaczniejsze - dlatego nie rozumiem porównania z herbatą !
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sorki ;:14
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

goska_dob pisze: A tak na marginesie papryka i pomidory to też psiankowate i nikt się nie zastanawia czy zdrowsze są stare odmiany czy nowe , a może polskie czy niemieckie , węgierskie ? Raczej sądzimy że zdrowsze to te z gruntu a najlepiej z własnej działki !!!!!mimo że nie zawsze najsmaczniejsze - dlatego nie rozumiem porównania z herbatą !
Bardzo mnie przekonywuje Twoja odpowiedz :!: Troche nie rozumialam postów Rico :) Teraz bez obaw będę hodowac moje wlasne kolcowoje z nasionek, ktore juz mam. A co do artykulu z dzialkowca - jezeli moglabym jednak prosic na maila, to będę wdzieczna. Chialabym go zachowac, a tych 'kawałków' z postów troche nie bardzo mam ochote sklejać :wink:
I jeszcze o tej herbacie - jakoś nie znam przypadku uprawy herbaty w Polsce ;:138
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam :D Nie pisałem ze herbata jest uprawiana w Polsce, chodziło mi o herbate Lipton która jest u nas sprzedawana a paczkowana (konfekcjonowana) w Unilever tam gdzie produkuja margaryne rama ,kasia, a ta sama zagranicą kupiona to jest całkiem inny produkt lepszy!!! tak samo jest z kawą np Jacobs i innymi,z proszkiem do prania Persil itd
zaliczyłem kilka sklepów ze zdrową żywnoscią i nigdzie nie było polskich owoców kolcowoja ,i nikt o nich nie słyszał !! trzeba oba miec i skosztowac jak smakują :D
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Nie mają polskich, bo nikt widocznie jeszcze w kraju nie uprawia :wink: (pomysł na biznes).
Kasia
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Wiele firm przenosi produkcję do Chin (nawet kaszę gryczaną już sprowadzają z Chin ;:223 ) pewnie uprawa goji w Polsce nie byłaby opłacalna.
Kasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

rico62 pisze:chodziło mi o herbate Lipton która jest u nas sprzedawana a paczkowana (konfekcjonowana) w Unilever tam gdzie produkuja margaryne rama ,kasia, a ta sama zagranicą kupiona to jest całkiem inny produkt lepszy!!! tak samo jest z kawą np Jacobs i innymi,z proszkiem do prania Persil itd
Bo Polska jest na liście krajów 3go świata którym każde badziewie można wcisnąć.. Różnica jest taka, że Polak gotów za to badziewie słono płacić, byle ładną metkę miało. Nawet słoiczki dla niemowląt mamy gorsze niż za lewą granicą, a firma i nazwa produktu-ta sama.

Wychodziło by na to że jaki by kolcowój nie był, dopóki nie jemy liści ani łodyg - powinno być ok :D
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Rico mam ogromną prośbę,czy mógłbyś napisać ,w którym sklepie w Katowicach kupowałeś nasiona /jak nie można na forum,to na pw/Co do herbaty,czy proszku masz rację.Dlatego wiele firm sprzedaje artykuły chemiczne ,herbatę i kawę przywożoną od sąsiadów.
Pozdrawiam!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam Myszke
kupiłem w Selgros ,tam jest stoisko zdrowej żywnosci bio-organic,ale tam trzeba miec karte wstępu tak jak do makro,posadziłem sporo do doniczek, jak za miesiąc bedzie wszystko ok, mam nasiona na rezerwie to sie chetnie podziele :D w 1 owocu było ok 20 nasionek :D
Pozdrawiam
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Rico! Dziękuje mam kartę do Selgrosa ,myślę ,że z zakupem nie będzie problemu.Chyba jutro pojadę i zacznę eksperymenty.
Pozdrawiam!!!
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Ukorzeniałam kolcowój z obciętych pędów. Ukorzenił się bez problemu, tyle, że potem jakieś robale mi zaatakowały i wyrzuciłam sadzonki.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”