Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
Ja też tak uważam że nie można wszystkiego przeliczać na kasę!!!!
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ ja się nie denerwuje , wyraziłam tylko swoje zdanie...
tylko mnie wypowiedz Eweliny zdziwiła
Paulinko chyba nie zaczynałaś forumowych rozmów od chęci pozyskania roślinek prawda....?
Ja się musiałam trochę postarać by zawrzeć pierwszą wymianę
I ja z chęcią bym się podzieliła bo dlaczego nie , niejednokrotnie już się przecież dzieliłam ...nawet jak mam małą roślinkę to ją podzielę na 2
Karolu czy ktoś napisał żę to chodzi o pieniądze ? Czy może bardziej zasady ?
Mając kilka postów chciałam oddać ok 15 letnią agawę ,jak napisałam poza sprzedażowym wątkiem ( bo jeszcze nie mogłam tam umieszczać ogłoszeń ) a nadchodziły mrozy więc sprawa była bardzo pilna ....to miałam niezły
o forumowej moderatorki....

Paulinko chyba nie zaczynałaś forumowych rozmów od chęci pozyskania roślinek prawda....?
Ja się musiałam trochę postarać by zawrzeć pierwszą wymianę

I ja z chęcią bym się podzieliła bo dlaczego nie , niejednokrotnie już się przecież dzieliłam ...nawet jak mam małą roślinkę to ją podzielę na 2

Karolu czy ktoś napisał żę to chodzi o pieniądze ? Czy może bardziej zasady ?
Mając kilka postów chciałam oddać ok 15 letnią agawę ,jak napisałam poza sprzedażowym wątkiem ( bo jeszcze nie mogłam tam umieszczać ogłoszeń ) a nadchodziły mrozy więc sprawa była bardzo pilna ....to miałam niezły

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewelino - to prawda,mamy
na forum sekcję dotycząca wszelkiego rodzaju ogłoszeń
Jednak by móc tam pisać należy spełnić określone warunki, z którymi zapoznasz sie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=32097

na forum sekcję dotycząca wszelkiego rodzaju ogłoszeń
Jednak by móc tam pisać należy spełnić określone warunki, z którymi zapoznasz sie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=32097

Witam wszystkich i proszę o poradę
prześledziłam wątek
i zastanawia mnie czy moje datury 2 2-letnie ok 1,2 cm wys i przedszkolaki od forumowiczów są w dobrym miejscu przechowywane?
Mianowicie obecnie od sprzątnięcia stoją w ciemnej bez okna piwnicy w temp ok 2-3 st C mróz raczej tam nie wejdzie
ale przeczytałam że mogą stać w miejscu jasnym w temp do 15 st a jest takie miejsce i jest to kotłownia, tak zwana, tylko z niej jest bezpośrednie wyjście na zewnątrz i drzwi nie zawsze są domknięte w dzień ,
Proszę o poradę czy zostawić je tam gdzie są w ciemnym czy przenieść do jasnego miejsca?
i jak jest uzależnione podlewanie od miejsca?
w sobotę były podlane 2 raz nie za dużo?
Pytam bo w tamtym roku nie miałam żadnej rewelacji , kwiaty miały tylko dwie datury i to ok 10 sztuk razem, chciałabym żeby to się zmieniło i były piękne jak Wasze

prześledziłam wątek

Mianowicie obecnie od sprzątnięcia stoją w ciemnej bez okna piwnicy w temp ok 2-3 st C mróz raczej tam nie wejdzie

Proszę o poradę czy zostawić je tam gdzie są w ciemnym czy przenieść do jasnego miejsca?
i jak jest uzależnione podlewanie od miejsca?
w sobotę były podlane 2 raz nie za dużo?
Pytam bo w tamtym roku nie miałam żadnej rewelacji , kwiaty miały tylko dwie datury i to ok 10 sztuk razem, chciałabym żeby to się zmieniło i były piękne jak Wasze

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
Wydaje mi się,że Twoje roślinki są prawidłowo przechowywane.Przenoszenie ich teraz do cieplejszego i widniejszego miejsca nie ma sensu.Poczekaj jeszcze 4-6 tygodni.
Co do podlewania zimą to jest zasada,że im niższa temperatura otoczenia tym wilgotność podłoża powinna być mniejsza.
Co do podlewania zimą to jest zasada,że im niższa temperatura otoczenia tym wilgotność podłoża powinna być mniejsza.
Dziękuję bardzo
czyli po ok 6 tygodniach można zacząć je budzić? dobrze zrozumialąm?

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
Za 6 tygodni będziemy mieli koniec lutego i można będzie śmiało budzić datury.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Budzić czyli co...?
- zjawka
Chodzi o przenoszenie do cieplejszego czy ciepłego i widnego pomieszczenia.... ?By wegetacja zaczęła się wcześniej = wcześniejsze kwiatuszki
- zjawka
Dorotko może i u mnie w tym roku pokaże falbanki twoja już spora jest 

- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Zjawko moja juz pokazala rok temu,podpowiedz mi prosze,kiedy moge ja przyciac,zeby rozmnozyc i jak poprowadzic ciecia-bardzo prosze 

- zjawka
Dorotko ja bym ciachnęła tą wystającą z tyłu ( zawsze tnij powyżej Y )
Jak masz tylko miejsce to i teraz a jak nie to najlepsza pora lato/ jesień wetknąć do doniczki i do szklarni czy tunelu a jak nie posiadasz to pod drzewo czy jakieś zacienione miejsce...
Jak masz tylko miejsce to i teraz a jak nie to najlepsza pora lato/ jesień wetknąć do doniczki i do szklarni czy tunelu a jak nie posiadasz to pod drzewo czy jakieś zacienione miejsce...
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Zjawko szklarni nie posiadam probowalam ukorzenic miesiac temu i nie udalo sie
sadzonke trzymalam w wodzie z odrobina ukorzeniacza i zgnila

sadzonke trzymalam w wodzie z odrobina ukorzeniacza i zgnila