Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1
Re: Jagody goji (kolcowój pospolity)
Szukając odpowiedzi na pytanie który kolcowój jest jadalny natrafiłam na Twój post. Gosiu, będę bardzo wdzięczna, jeśli mogłabyś wysłać do mnie ten artykuł.
Mam owoce Lycium barbarum, a w wielu opracowaniach jednak jest określany jako trujący, a jedynie Lycium chinense jako ten 'cacy'.
Mam owoce Lycium barbarum, a w wielu opracowaniach jednak jest określany jako trujący, a jedynie Lycium chinense jako ten 'cacy'.
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z. Chen, J. Lu, N. Srinivasan, B. Kwong Huat Tan, S. Ha Chan: Polysaccharide-Protein Complex from Lycium barbarum L. Is a Novel Stimulus of Dendritic Cell Immunogenicity, The Journal of Immunology, 2009, 182;3503-3509.
L. Jing, G. Cui, Q. Feng, Y. Xiao: Evaluation of hypoglycemic activity of the polysaccharides extracted from Lycium barbarum, Afr. J. Trad. CAM, 2009.
J. Chao, S. Chiang, C. Wang, Y. Tsai, M. Wu: Hot water-extracted Lycium barbarum and Rehmannia glutinosa inhibit proliferation and induce apoptosis of hepatocellular carcinoma cells, World J Gastroenterol 2006 July 28; 12(28): 4478-4484.
Z. Feng i wsp.: A Milk-Based Wolfberry Preparation Prevents Prenatal Stress-Induced Cognitive Impairment of Offspring Rats, and Inhibits Oxidative Damage and Mitochondrial Dysfunction In Vitro, Neurochem Res, 2010, 35:702?711.
Y. Ho i wsp.: Polysaccharides from Wolfberry Antagonizes Glutamate Excitotoxicity in Rat Cortical Neurons, Cell Mol Neurobiol, 2009, 29:1233?124
L. Jing, G. Cui, Q. Feng, Y. Xiao: Evaluation of hypoglycemic activity of the polysaccharides extracted from Lycium barbarum, Afr. J. Trad. CAM, 2009.
J. Chao, S. Chiang, C. Wang, Y. Tsai, M. Wu: Hot water-extracted Lycium barbarum and Rehmannia glutinosa inhibit proliferation and induce apoptosis of hepatocellular carcinoma cells, World J Gastroenterol 2006 July 28; 12(28): 4478-4484.
Z. Feng i wsp.: A Milk-Based Wolfberry Preparation Prevents Prenatal Stress-Induced Cognitive Impairment of Offspring Rats, and Inhibits Oxidative Damage and Mitochondrial Dysfunction In Vitro, Neurochem Res, 2010, 35:702?711.
Y. Ho i wsp.: Polysaccharides from Wolfberry Antagonizes Glutamate Excitotoxicity in Rat Cortical Neurons, Cell Mol Neurobiol, 2009, 29:1233?124
- rico62
- 500p
- Kontakt:
Nie spotkałem sie i nie słyszałem by ktos polską odmiane kolcowój uprawiał i spożywał!! 

Rico, ale czyż kolcowój nie jest tym samym co Lycium? Kolcowój pospolity (szkarłatny) to przeciez Lycium Barbarum, uprawiany szeroko w Polsce i własnie propagowany jako źródło tychże jagód.
Mam u siebie dwa krzewy, drugi rok i znalazłam jedną jagodę ( 1 szt.!rico62 pisze:Nie spotkałem sie i nie słyszałem by ktos polską odmiane kolcowój uprawiał i spożywał!!

- rico62
- 500p
- Kontakt:
W sklepach zdrowej żywności sprzedają jagody goji tybetanskie (CHinskie) na zachodzie też ,oryginał to oryginał!!
Przykład z innej branży kupiłem Lipton tea z zagranicy to jest co innego niż te polskie Liptony u nas produkowane!!!!!
Marysiu --czy Ty masz polski krzew kolcowój pospolity???
Przykład z innej branży kupiłem Lipton tea z zagranicy to jest co innego niż te polskie Liptony u nas produkowane!!!!!
Marysiu --czy Ty masz polski krzew kolcowój pospolity???
Tak, pospolity 

- rico62
- 500p
- Kontakt:
Jadłem te chińskie suszone i Bardzo mi smakowały!! Posiałem z nasion zobaczymy co będzie 

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też mam pospolity, i wielkoowocowa, robiąca karierę odmiana New Big, to odmiana pospolitego. Pyszne owoce.
Pozdrawiam - BabajAGA
- rico62
- 500p
- Kontakt:
To Brawo
,prosze o fotki jak macie ???

O, nie wiedziałam o wielkoowocowej. Skąd masz?
- tralaluszy
- tralaluszy
Pracuję w Centrum Ogrodniczym... Mieliśmy od p.Marczyńskiego. Jeszcze tuż przed Sylwestrem przyszedł jakiś pan i chciał kupić.Bardzo był zawiedziony,że się spóźniłolibabka pisze:O, nie wiedziałam o wielkoowocowej. Skąd masz?

A może się zbyt pośpieszył?

Pozdrawiam - BabajAGA
Nie mam fotek, krzew raczej mało atrakcyjny. Nie fotogenicznyrico62 pisze:To Brawo,prosze o fotki jak macie ???

Dzięki Aga, muszę zajrzeć do oferty Marczyńskiego.
- rico62
- 500p
- Kontakt:
Sprawdziłem na jego stronie ,nie mają w sprzedaży.