Jak słusznie zauważyła Gosia/majorowa "...nasze kolory nie są wcale gorsze...", ale dlaczego musimy na nie, tak długo czekać

Zauważyłam, że częściej marzę...planuję...niż siedzę i podziwiam swoje dzieło...Czasami dopiero na zdjęciach widzę efekty swojej pracy

Widzisz Dorotko, jak dobrze, że robię fotki, bo mam dowód na to, że rosną u mnie floksy

(musisz koniecznie do mnie przyjechać ) i oczywiście ostróżki.
Widzę, że nie tylko ja lubię te kwiaty, więc kilka portretów, tych efektownych roślin

Tego roku (zeszłego, mamy 2012

aby zawiązały nasiona, a potem rozsiałam nasionka w miejscu, gdzie najrzadziej pielę

Potrzebuję kilku roślin na nową rabatkę, a posiadane przeze mnie egzemplarze są zbyt stare, żeby je przesadzić.

Moje ostróżki mają wiele lat i jedynie czego potrzebują, to dużo słońca i trochę nawozu (mało azotu, bo się łamią).
Wandziu może właśnie tu leży przyczyna Twoich niepowodzeń z tą rośliną ? Twój Czesław to jednak olbrzymie drzewo !
Z drugiej strony nie wszystkie odmiany są długowieczne

Jeżeli chodzi o wysiew nasion, to stosuję zarówno doniczki torfowe (ulegają biodegradacji), jak i wielodoniczki z tworzyw sztucznych (mogą być wielokrotnie wykorzystywane).
Ewo gdybyś chciała, to mogę Ci kilka wysłać, bo u mnie są we wszystkich możliwych rozmiarach...albo sprawdź, czy czasami nie posiadają ich w sklepach internetowych w których robisz zakupy.

Gosiu07 myślałam, że tylko u mnie nic nie chce wschodzić, albo, że mną coś jest nie tak

Danusiu jeszcze raz daj szansę nasionkom. Polecam kupno wielodoniczek, bo łatwo je przenosić, a i pikowanie masz z głowy

Tylko nie zapomnij podlewać roślinek, kiedy już wzejdą, bo mnie niestety zdarza się je zasuszyć

Zanim jednak wezmę się za sianie, robię porządek z roślinami doniczkowymi. Dzisiaj w końcu posadziłam cebule hipeastrum

Za oknem sypie śnieg...Myślę, że tylko Gosia123A byłaby zadowolona z takiego obrotu sprawy, bo ja nie powiem, ale zimę, to najchętniej oglądam w TV lub na zdjęciu w gazecie

...a ja już oczami wyobraźni widzę kwitnące kwiaty