Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Halinko,
dziękuję. Zaletą jest całoroczność. :D

Jolu G. kupiony dawno, więc nie znam odmiany, ale jest to cyprysik groszkowy. ;:108

Ten uroczy zimowy bukiecik przyniosła mi Ewa (Cz.) Do fotki postawiłam na oknie (światło)

Obrazek

A to z ogrodu EWY - fragment wielkiego jaśminu nagokwiatowego oraz rh któremu podoba się teraz kwitnąć.(troszkę)

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianko, witaj w Nowym Roku!
Czy jaśmin nagokwiatowy rośnie u Ewy w gruncie? Z tego, co wiem jest dosyć wrażliwy na przymrozki, a na fotce taki całkiem spory egzemplarz :P I chyba już kwitnie?
U mnie dzisiaj wiosna na całego, zielono, kwiatki kwitną...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W bukiecie to też jaśmin nagokwiatowy . :?: Myślałam ,że to forsycja .
Miałam kiedyś tego jegomościa ,ale pomimo okrycia nie przetrwał zimy. :?
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki w moim wątku są zawsze aktualne. Nie wiem jeszcze, czy w ogóle będą wspomnienia.Być może odległe. :uszy

Dalu, ;:196 jaśmin może chyba rosnąć tylko w gruncie. To wielkie krzaczysko. U Ewy rośnie przy ścianie domu.
Dała mi szczepkę w ub. roku, miał malutko kwiatków. Też posadziłam przy murze. Zaczął ładnie rosnąć, ale M. poprawiał
izolację i trochę ucierpiał. Ale ma pączki i zakwitnie, choć jeszcze mały. A w przyszłości musi zapoznać się z sekatorem.
Byłyśmy z Ewą w parku i znalazła kwitnący mniszek. A więc też wiosna. W sąsiedztwie kwitnie wawrzynek, mój jeszcze
potrzebuje kilku dni. Jest młodszy i chyba dlatego. :D

Jolu G. może należało poczekać aż odbije ? Jak się da, posadź następnym razem przy murze. U mnie przeżył
już surową zimę. :D

A u mnie kwitnie, co normalne :
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miss iglaków wygląda jakby się wybierała na bal w długiej sukni :D
To, co mówisz o dzieleniu i mnożeniu - święte słowa ... i dotyczą różnych aspektów życia, nie tylko ogrodowego ;:196
Ciemierniki czują się wspaniale ;:108
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, właśnie to miałam na myśli. :D Cebulowe rosną niemal w oczach. Obawiam się mrozów po ruszeniu wegetacji.
To może się znów zdarzyć. :(

Dostałam nowy katalog Dutch Gardens. Nie spuścili z tonu. Przykłady : liliowce - 33.90 (podobne w Lilypolu ok. 14),
jeżówki w promocji zestaw 4 sadzonek 159.90 ( Florini takie same i podobnie oryginalne 24.90 za szt ). 1 sadzonka
44.50. :;230 :;230 itd.

Ciekawa jestem, czy cedr całą zimę spędzi na zielono. Ostatnią na brązowo, bo był za duży mróz. Jak widać zregenerował się.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam przygotowaną stertę gałęzi świerkowych i jak się tylko (tfu, tfu) będzie zanosić na ostry mróz :twisted: , to wszystko przykryję :) .
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,a skąd ta rewelacyjna firma?Chyba nie śledzą konkurencji skoro takie ceny.
Wydaje mi się ,że cedr ma szansę w tym roku taki pozostać , bo przyroda musi mieć jakieś przeczucia skoro nie zapadła jeszcze w sen do tej pory.
Bukiecik ;:97
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko widzę oznaki wiosny, piękny ciemiernik ładnie kwitnie, iglaki również świetnie wyglądają, nie przebarwiły się. Twoja miss w powłóczystej szacie wygląda szałowo. U mnie wiosna też zaczyna pukać, różne cebulowe zaczynają wychylać czubki z ziemi.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Jaśmin Ewy to niezły krzaczor! :shock: Widok musi być wspaniały! ;:63
wzięłam moją sadzonkę z Wrocka i już zakwitła w donicy całymi trzema kwiatkami :lol: - to dopiero lekcja cierpliwości!

Ceny zachodnie bez komentarza! Dostałam dzisiaj katalog Lilypolu i tu już dużo lepiej ;:108
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu z I, a gdzie Ty słyszałaś o jakimś mrozie? :roll:

Małgosiu, to jest firma międzynarodowa, ale znają tylko język polski, bo nie podają nazw łacińskich. :;230
Mam nadzieję, ze Ty masz też takie przeczucia. Chciałabym, żeby się spełniły. ;:167

Irenko, ciemiernik taki pospolity. Dostałam od b.miłej osoby na pewno ciekawsze, ale jeszcze nie kwitły, więc nie wiem,
czym się cieszę. Z cebulowych obawiam się o hiacynty. Widać pączki. Położyłam gałązki świerkowe.Poniżej iglaczek, który się
przebarwił. Są takie , które to lubią. :D

Ewo- Glorio,oj, krzaczor. Mam dziecko, ale małe jeszcze. :) Muszę jutro zajrzeć, bo miał pączki. W Lilypolu coś
kupujemy również. :D

Ta Cryptomeria zmieniła odzież.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze jedna dobra strona Forum

Pewnie każdy ma swój własny sposób wspominania. Przyjęłam zasadę, że w zasadzie nie wklejam fotek z poprzednich miesięcy.
Jak będę chciała popatrzeć na intensywne kolorki, mam całe bogactwo Forum, ale również swoje wątki. Właśnie je obejrzałam. :D
Zdążyłam zapomnieć o nieporadności nowej forumowiczki, :oops: która pierwszy raz w życiu dorwała się do komputera.
Przypomniałam sobie wiele miłych ogrodniczek, z którymi straciłam kontakt. :( No i spokojnie obejrzałam swój ogród
w rocznym cyklu. Normalnie wygląda to tak: pstryk, pstryk, klik, klik. Pędzę do innych ogrodów i... da capo al fine. :wink:
Ogród tak się ciągle zmienia, że z pewnym zaskoczeniem :roll: oglądałam widoki, o których zapomniałam. Przezwyciężając wrodzoną
skromność ;:170 , powiem, że niektóre nawet mi się podobały.
Popieram Admina w sprawie życzeń. (wklejanie kartek) Miłe, ale psują wątek. Super, że są inne miejsca na to przeznaczone.
Ponieważ jestem 2 rok na Forum, mogę porównać, jak rośliny wyglądały w ub.roku, jakie były warunki. ;:132
Bardzo to dla mnie cenne. ;:108 Cieszę się z tylu odwiedzin nie tylko w aktualnym, ale jeszcze i w poprzednim wątku. :tan
Miło się dzielić owocami swej ciężkiej czasem pracy i radością z niej. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja sobie kolejny rok obiecuję że uzupełnię wizytówkę.
To taki ogród w pigułce.
Tylko jak na razie to rewolucja za rewolucją a nic nie jest skończone. :D

Ty swój ogród znasz ale sama wiesz jak się z Krysią zachwycałyśmy nawet tym na co ty sama już uwagi nie zwracasz.
Na przykład - całe łany pierwiosnków to dla mnie niezapomniany widok a dla ciebie nic specjalnego.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Adrianno ;:167 też mam zamiar zrobić sobie taki wieczór wspomnień i pospacerować po własnych wątkach. Będę miała dobra zabawę, śmiechu co nie miara z samej siebie, jaka byłam zagubiona na początku ... założyłam wątek, a potem nie potrafiłam do niego trafić :;230 dobrze, że przyjazne duszyczki drogę wskazały :lol:

Comcia ;:167 wizytówki ogrodu też nie mam :oops: zabieram się do jej zrobienia i zabrać się nie mogę, ciągle mi się wydaje, że jeszcze nie mam co pokazać, że muszę roślinki poprzesadzać, żeby ładne kompozycje stworzyć iii tak ciągle przesadzam iii ciągle coś nie pasuje :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kiedy właśnie wizytówka ma być ogrodem w pigułce.
Można sobie samej pokazać jak było w kolejnych latach o różnych porach roku.

Tu i teraz obiecuję poprawę i zacznę od wiosny. :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”