Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

:wit Iza, :D wrócę jeszcze do Garden of Roses, a ja myślałam, że ona bardziej kremowa będzie. Mam dwie już rosną. Cudeńka same w sobie.
Zakochałam się w Twoich wszystkich różowych i już mi rosną Alexandra-Princessa de Luxembourg oraz Giardina.
Giardinia jest podobna do Pastelli tylko jest bardziej różowa. Muszę to ocenić sama jak mi zakwitnie.
Chciałam się pochwalić, że czerpałam z Twojego ogrodu wiedzę i doświadczenie.
Ostatnie zdjęcie jest niesamowite. Tak zrobione, że doszukuję sie czy znam ta roślinkę czy też mylę się. Przypomina mi rozchodnik okazały. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mogę się napatrzeć na Twój ogród ;:63
Czy ten pasiasty miskant na przedostatniej fotce to Zebrinus?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Maju- Garden of Roses bardziej zgaszony łososiowy, morelowy... Zmienia się bardzo i w poszczególnych fazach kwitnienia i w zależności od aury. Może jak będzie starsza, to bardziej się ustabilizuje. Ale to fajna róża. Marta dopatrzy się w niej pomarańczu...
Potrafi wyglądać też tak... Obrazek

Miło mi, że zauroczyły Cię moje bladawce :oops: Więc na jeszcze lepszą noc Giardina i Pastella
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwiat Giardiny jest bardziej mięsisty, masywny... Jak weźmie się do dłoni, to czuć, że się trzyma kawał kwiatu... Przy niej kwiat Pastelli to takie... piórko...żeby nie powiedzieć byle co... :wink:
A... to rozchodnik okazały, nieco wyciągnięty Widać go właściwie na wszystkich oczkowych fotkach ( u stóp cisa)

Moniko- fajnie, jeśli ogródek sprawia frajdę :D Trudno powiedzieć co wyrośnie z tego miskanta... Myślałam, że ten młodzik będzie drugim Zebrinusem... Po czym ten pierwszy stary niby Zebrinus zakwitł był.... I to go zdyskwalifikowało w byciu Zebrinusem, predystynując do bycia Strictusem... Zobaczymy... ale kto się rozezna... bo ja nie...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ech te twoje drzewa w tle ... wspaniałe, jesienne widoki. Piszę oczywiście o fotlach przyjeziorkowych :)
Róże, no te poza wszelka konkurencją, nawet Pastella.
I wiesz co? zaczynam rozumieć twoj uczucia wobec niej. Sama ma podobne. Ładna, ale taka.... bezpłciowa. No w każdym razie uczuć wielkich nie wzbudza :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Izko, :D bladowce, to określenie wyjątkowo mi się podoba. Jeżeli Marta umie się dopatrzeć w bladowcu koloru pomarańczowego,
, to ja już z Garden of Roses bardzo się cieszę, Ona musi być piękna.
Patrząc na Pastelle i Giardine widzę , że one są do siebie podobne. Czyli Gardina jest napakowana, pewnie ma ciężkie kwity.
Już nie mogę się doczekać czerwca, ale będzie wrażeń. Oby nie lało jak w ubiegłym roku. ;:65
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Izo,Ogrodniczko Wszechstronna. ;:180 Świetne zdjęcia parapetowych dekoracji ....i tych kwitnących i miaucząco-szczekających . ;:138 ;:108
Jacguelin du Pre jest śliczna i trzeba ją mieć.!
Ja też się na nią skusiłam. ;:65
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Obrazek

Izka nie mów hop...może a nuż w przyszłym roku okaże się bardziej pełna i cudownym sposobem można będzie jej podpis należyty złożyć...Na tym zdjęciu przypomina Parade...a róża ta też zasługuje na miano miss piękności... :uszy
Czy trawy nie poległy po ostatnich wichurach...? :wink: Szkoda by ich było...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Wpraszam się do mocno różanego wątku :wink: Takiej kolekcji róż nie mogę przegapić ;:63
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie też ta róża to Parade ;:108
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, jak pisałam planuję kolejne miejsca różane zagospodarować :D Poradź proszę co do towarzystwa dla GdF?
Kolejna miejscówka /tu ujęcie od północy/,
Obrazek

w tle clemki cztery fioletowe ... jakie ...... nie wspomnę ;:14 w tej chwili :oops: Solidniejsze podpory im planuję wstawić w postaci drewnianego szpaleru, zacienią więc nieco. A od południa 5 różanych krzaków by się zmieściło ;:108
pewne jest, że musi tu być Garden of Roses :D może Home&Garden, Queen of Sweeden ;:224
A może raczej zostawić miejsce dla Lady of Shalott i Lady Emma Hammilton?

I jeszcze pytanko, jaką masz opinię o Papi Delbard?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Dorotko - hi, hi... te moje nie moje drzewa... Lubię je bardzo, ba, dumna z nich jestem! Takie ładne zapożyczenia z otoczenia... Pastella przyjemna dla oka, uwagi wielkiej poświęcać jej nie trzeba... Taka róża to skarb w ogrodzie. Wygląda dobrze sama z siebie, a my w tym czasie możemy popracować nad urodą tych, które tego wymagają... Przy samych kapryśnych roślinach żaden ogrodnik nie wytrzyma na dłuższy dystans...

Maju - bladawce to kategoria ustanowiona przez Chatte... Wielce wymowna nazwa :;230 Więc wzięłam, jak swoją. Przyznam, że też już tęsknię do róż... Teraz ogród taki... zaspany... A do pobudki jeszcze troszkę... Nie wiem czy pisałam, że Giardina pachnie - dla mnie... mydełkiem toaletowym :shock: Inaczej tego zapachu nazwać nie potrafię...

Małgosiu - nie zawstydzaj mnie, proszę.... Widzę, że jak się nie pospieszę, to moja Jacqueline du Pre zostanie w sferze marzeń... A to przecież dopiero początek stycznia!

Nelu, Moni - może i Parade... Poczekajmy, bo faktycznie co sezon ją przesadzałam... Moja ma charakterystyczne różowe kolce w kolorze kwiatów... I mocno pachnie! I zdrowa... Kim by nie była, i tak ją lubię.

Asiu - witaj w różowym wątku... :wink: Bo on bardziej różowy niż różany... A Twoje różyce odwiedzam, a i owszem...

Joluś - no... i Ty się zamknęłaś... I takie trudne zadania rozdajesz :;230
Co do GdF - może nie od razu, ale za dwa, trzy lata trzeba będzie podsadzić coś pod nogi, bo ma tendencję do ogołacania dołu krzewu. Tak po prostu ma... Co do połączeń nie bardzo lubię mocne kontrasty, więc połączenie dałabym łagodne.
Tu jest w tle - moim zdaniem ładnie jej z tymi dwomaObrazek
Tak więc na dół może margarytki, przymiotno, astry w typie "stokrotkowym" albo dzwonki, driakiew, przetaczniki.... Może przywrotnik...

A na tych fotkach GdF po obu stronach bramki - zobacz jaka różnica... Zdjęcie zrobione jedno po drugim... 80cm różnicy... Zupełnie inne krzaczki....
Obrazek Obrazek

Do przybrania na górę wybieram któryś z tych clemków. Pierwszy Sizaia Ptitsa (integrilolia) drugi Hanna (viticella)

Obrazek Obrazek

A co do fotki, to pomyślałam sobie, że jeśli silniejsze podpory w szpalerze... to może róże pnące... Takie reprezentacyjne miejsce a na podporach same clematisy... DUUUUUUŻEEEEEEE RÓŻE!

Nie?

Co do rabatowych o których piszesz, to zarówno Garden of Roses jak i Home and Garden tworzą ładne kwiaty, przy czym H&G jakoś mnie nie porwał swoją urodą.... QofS moim zdaniem może wyglądać dobrze posadzona jako niski żywopłot ( z 10 krzaczków w rządku)- moim zdaniem ta róża nie jest solistą...

polecam za to Larissę, to jej lipcowe oblicze, jesienią była bardziej wyrafinowana Obrazek

Obrazek a to jest Home&Garden ( prawie nie mam zdjęć... chyba z tego rozczarowania)

Ze wspomnianymi angielskimi Lady nie pracowałam... Sprawdzę z której są grupy, to Ci napiszę.... A róż Delbarda to nie znam nic a nic...

Uf.... :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Ja się tylko chwilowo przymknęłam :;230 Ruszy wegetacja, ruszy i wątek :D
Znaczy polecasz jedno-odmianowy szpaler .... a co z moją duszą kolekcjonera :( Przyjdzie się rozstać :roll:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Jak Ty mnie znasz! :wink: Ja już się dawno w Garden of Roses pomarańczu dopatrzyłam! :;230 Przecież środek ma pomarańczowy! I ona u mnie rozpoczyna pomarańczową rabatę z jednej strony, a na przeciwległym krańcu Monika! :) Pomyślałabyś, że to wszystko pomarańczowe róże? :;230 A jednak!
Sizaja Ptica bardzo w moim typie, od niedawna...Ja ma podobnego Juulii :?: , tylko nie ma tak fajnie poskręcanych płatków...
Cóż to za Jaqueline, którą trzeba koniecznie mieć...Muszę zobaczyć...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to Ghiselaine de Feligonde?
Moja ma drobniejsze kwiaty, tak mi się wydaje :roll:
A widziałaś jaka ładna jest Ghiselaine Feuerwerk?
Tutaj w towrzystwie G. de Feligonde:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.189196
Co do Parade... wiosną popatrzę na moją i powiem, czy ma różowe kolce. Teraz są pewnie i tak ciemne, sprawdzę na nowszych pędach.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Muszę poważnie zabrac się za kompletowanie listy moich pnących :roll:
GdF na liście juz jest a reszta.... dalej nie mogę się zdecydować :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki