Kanna - paciorecznik - cz.3
Re: Kanna-paciorecznik cz.3
Aż miło jak wstawiasz zdjęcia Januszu. To dzięki Tobie zajęłam się kannami, i znalazłam dla nich miejsce w nowym ogrodzie:)
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ on śliczny
...a do wiosny jeszcze tak daleko 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Ula. Czekam z niecierpliwością Twoich poczynań w ogrodzie. Oj będzie się działo. Przez okres oczekiwania na działkę pewnie poczyniłaś "szalone" plany a jest na czym się wykazać.
Wszyscy czekamy wiosny a ja najbardziej, bo zimy nie cierpię (myślę,że się na mnie nie zemści za to wyznanie).
Anetko. Za miesiąc zaczniemy wysiewy nasion to już wiosnę będzie czuć.
Wszyscy czekamy wiosny a ja najbardziej, bo zimy nie cierpię (myślę,że się na mnie nie zemści za to wyznanie).
Anetko. Za miesiąc zaczniemy wysiewy nasion to już wiosnę będzie czuć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Janusz, zachwycił mnie Twój Durban. Świetne towarzystwo mu dobrałeś. Już myślę nad kompozycją dla mojego Durbana, bo w minionym roku posadziłam go po raz pierwszy i niezbyt fortunnie dobrałam mu otoczenie, tak, że nie mógł pokazać się w całej krasie.
Pozdrawiam. Jola.
- drozd
Jolu. Warto go wyeksponować, bo potrafi zachwycić swą urodą ale tak na prawdę to każda z kann jest tego godna. Dlatego nazywają je roślinami reprezentacyjnymi.
- zjawka
Januszu przy okazji poproszę o poradę
Mam setki nasionek i czy lepiej je wsadzić w większej ilości do skrzynki balkonowej czy do doniczek 10x10x14 czy większe ?:roll:

Mam setki nasionek i czy lepiej je wsadzić w większej ilości do skrzynki balkonowej czy do doniczek 10x10x14 czy większe ?:roll:
- drozd
Proponowałbym sadzenie pojedynczo w doniczki. Ja sadzę w kwadratowe 9x9x10. Korzenie młodych siewek są delikatne i kruche a przy sadzeniu w skrzynkach korzenie mogą się poplątać i przy przesadzaniu dużo może ulec uszkodzeniu. Ale skoro masz setki nasion to na pewno ekonomiczniej jest posadzić w skrzynki nawet gdyby część uległa zniszczeniu.
- zjawka
Dziękuję Ci
W takim razie posadzę pojedynczo a te które się nie zmieszczą pójdą w świat - zbierałam cały sezon z każdej i się uzbierało troszkę

W takim razie posadzę pojedynczo a te które się nie zmieszczą pójdą w świat - zbierałam cały sezon z każdej i się uzbierało troszkę

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Toż to cudo, wycieczkom pokazywać

Januszu, pokaż trochę więcej zdjęć, to naprawdę balsam dla duszy przy takiej aurze

Tobie też weselej z nami będzie.
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
drozd pisze:
Za miesiąc zaczniemy wysiewy nasion to już wiosnę będzie czuć.
Januszu ja swoją alaskę już od 1,5 miesiąca trzymam w doniczce

Pozdrawiam. Ewa
mewo - czy odmiana Alaska słabo się rozrasta , że kłącze małe ?
Janusz będziesz miał nadmiar nasion Cann? Chętnie pobawiłbym się nasionkami .....
Janusz będziesz miał nadmiar nasion Cann? Chętnie pobawiłbym się nasionkami .....
Adamie o tej kanie już pisałam wcześniej
tzn jak dwa lata temu wzięło mnie na kany udało mi się zakupić bardzo marne kłącze Alaski .Kana ta jak na takie marniutkie kłącze nawet się dobrze rozrosła - została wykopana i wyniesiona do piwnicy w bloku- przyszła zima ......a za nią .........myszy
,którym jak na złość zasmakowała właśnie ona, więc walka o nią zaczęła się od nowa
.Znów zostały wsadzone marne resztki ( w roku 2011 nie mogłam im poświęcić wiele czasu- więc pierwszą suszę odczuły już w maju). Dlatego nie ryzykowałam już wyniesienia do piwnicy i trzymam w domu. Mam nadzieje ,że w tym roku pokaże na co ją stać. U mnie nie rośnie za wysoka (ok 50-60 cm ,ale u mnie sam piach zamiast ziemi i jak do tej pory to była próba ratowania jej) i to tyle..... 

Pozdrawiam. Ewa
W takim wypadku to rzeczywiście lepiej dmuchać na zimne ....
Do moich kann w piwnicy też dostały się gryzonie , nie zauważyłem w porę i jedną całą kępę (nierozdzieloną )
zeżarły .... została po niej tylko karka z podpisaną odmianą .... i wiem , że tonie była sprawka jednej małej myszki ....
Do moich kann w piwnicy też dostały się gryzonie , nie zauważyłem w porę i jedną całą kępę (nierozdzieloną )
zeżarły .... została po niej tylko karka z podpisaną odmianą .... i wiem , że tonie była sprawka jednej małej myszki ....
Przysłali mi nowy katalog "Dutch Gardens". Kosmiczne ceny, przekłamane fotografie i oczywiście kanny, w tym osławiona "Pink Sunburst", której jak dotąd nikt na oczy nie ujrzał, mimo zakupienia w tej firmie.

Pozdrawiam. Jola.
Tak, ja też dostałem, jak zobaczyłem te nowości... to pomyślałem nowości? chyba parę lat temu...
a ceny z kosmosu