Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3

Post »

Asiu jak zwykle wejście do Twojego wątku kończy się niesamowitymi wrażeniami i reakcjami. :shock:
Potinara Burana troszkę przypomina mi sprzedawane przed świętami katlejki ,jej kolorystyka jest wspaniała.
To jednak widok lasu masdevaliowego z kwitnącą Masdevallia Ted Khoe wprawił mnie w osłupienie i do tej pory nie mogę oderwać od niego wzroku. ;:224
Oczywiście nie omieszkałem wygooglować sobie Masdevallia cloesii, no cóż brakuje mi słów aby to opisać , po prostu Asiu w jak najlepszym słowa znaczeniu zazdroszczę jej Tobie. Niech jak najprędzej otwiera pączek i ukaże najpierw Tobie a potem nam całe swoje piękno.
Bardzo podoba mi się burza kwiatów na Dendrobium thyrsiflorumczeg czego Tobie też z całego ;:167 życzę :!:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cuda u ciebie ;)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu piękne kwitnienie Twoja masdevallia Ted Khoe, i Burana cieszy oczy swoimi kwiatkami, czekam niecierpliwie az pozostałe kwiaty się pootwierają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Niesamowita masdevallia! :shock:
nikusia1101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 20:00

Post »

masdevallia cuuuudo :lol:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu, czy w nazwie Masdevalii cloesii nie ma błędu? Ja nie mogę jej znaleźć w necie natomiast znalazłam M. coesia. Czy chodzi o nią? Jeśli tak to jestem ciekawa jej zapachu - ciekawie o nim piszą :wink:
Z masdevalią pachyurą już się porozumiałyśmy - znalazłam jej i innym bardzo chłodne miejsce na podłodze przy drzwiach balkonowych. Dzięki temu podłoże delikatnie przesycha ale dłużej pozostaje wilgotne. Ma już dwa pędziki a trzeci rośnie. Na jednym lada chwila powinny otworzyć się kwiatuszki. Już nie mogę się doczekać ;:65
I w związku z roślinkami już wczoraj wysłałam Ci PW :oops:
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mój wątek. ;:196

Marku to prawda, że Potinara jest bardzo podobna do tych, które widziałeś w sklepie. Chyba jest to najpopularniejsza Cattleya jaką spotkałam. I właśnie teraz jest jej czas na kwitnienie.
Masdevallia cloesii już bardzo wydłużyła pęd. Wygląda na to, że kwiat będzie większy od rośliny. Sama jestem ciekawa jej kwiatu. ;:224
Dendrobium thyrsiflorum na razie ma tylko ten jeden pęd. Może jednak coś się wyłoni więcej. Widziałam mocno rozkwitnięte to Dendrobium na fotkach z Łańcuta i niesamowity widok. Zobaczymy jak to będzie u mnie.

Piotr dzięki. ;:196

Kasiu to prawda Potinara w tą deszczową pochmurną pogodę naprawdę cieszy i wnosi trochę radości.

Grażynko miło mi, że się podoba ;:196

Nikusia1101 ;:196

Gosiu Nie ma błędu. Wysłałam Ci link na Pw. Bardzo się cieszę, że M. paychura ruszyła u Ciebie. Moja przekwitła, a właściwei przedwczoraj złamałam jej ostatni rozwinięty pęd. :( Za to ładnie przyrasta w nowe przyrosty.

Moja piewsza Miltonia zrobiła mi niespodziankę. Dostałam ją latem z wymiany i niedawno zobaczyłam dwa pąki.
Obrazek

A przedwczoraj zaczęła nieśmiało pokazywać swoją piękność
Obrazek

Obrazek

Miłego dnia wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Nie mam serca Miltonii. :oops:
Dotychczas wydawało mi się,że to dlatego bo jedyna jaką miałem /imieninowy prezent/ straciła kwiaty po trzech dniach a cała padła po tygodniu.
Teraz,gdy patrzę na Twoją już wiem co jest prawdziwą przyczyną tej "oziębłości":zimne kolory ich kwiatów.
Tak się składa,że to pierwsza Miltonia z"żółtym" jaką widzę i...już zaczynam je lubić.

A jeszcze jak zobaczę ją w pełnym kwitnieniu :tan
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
nikusia1101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 20:00

Post »

kenrykbb nie smutaj się :wink: przyjdzie i u Ciebie czas na Miltonię :)
Joasiu Twoja jest przepiękna, widać że Cię polubiła :) :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Też nie spotkałam się z Miltonią w kolorze zółtym,najczęściej była biało-różowa. :roll:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dobrze rozpoznaję to jest to Miltonia Sanset - mam rację, Joasiu?- też na nią choruję ale wpierw muszę się dogadać z miltonopsisem z wyprzedaży, choć niektórzy twierdzą,że miltonie są łatwiejsze, mniej wymagające niż miltonopsisy. Ciekawa jestem czy też się z tym zgadzasz?
Z żółtym jest jeszcze np. Miltonia Binotii - bardzo podobna kolorystycznie do Sanset tylko płatki ma węższe, i warscewiczii chyba alba - żółty z białym jeśli się nie mylę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Ślicznie zapowiada się kwiatek na tej Miltonii, choć ja jak Henryk nie mam do nich serca. Co nie znaczy, że nie lubię podziwiać ich piękna.
Całe serce ostatnio przelałam na masdevallie lecz im chyba się to wcale nie podoba. :( Nie wiem co robię nie tak.
Stoją zupełnie przy samej szybie gdzie temperatura jest w granicach 14-17 stopni, więc różnica między dniem a nocą jest. Jest też wilgotność w granicach 80% czasem nawet więcej, a im i tak co chwilę żółkną młode przyrosty.
Czy za zimno mają? :roll:

Zapomniałam dodać, że Twoje są przecudne. ;:180
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko a może nie przesycha im podłoże? U siebie zauważyłąm,że jak pozwoliłam by było stale wilgotne to działo się to samo teraz ja pozwolę by lekko przeschło kłopoty się skończyły. Innym powodem może być za mały ruch powietrza.
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Masdevallia piękna ;:63 Miltonia tez cudaczek :heja
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01

Post »

Gratuluję kwitnienia Miltonii, moja ma pęd od czasu kupna który się nie rozwija, ale myślę że za jakiś czas zacznie się rozwijać a po za tym puszcza pełno listków i korzonków. Życzę obfitych kwitnień :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”