W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Halinko skrzyp nie nadaje się na nawóz ani na kompost. Hamuje rozkład i fermentację . Bardzo dobry jest za to wywar na opryski od chorób grzybowych.
Małgosiu , jak zostawisz krwawnik nie ścinany do jesieni możesz być pewna , że siewki wyrosną gęsto. ;:224 ;:224 Na choroby grzybowe skrzyp i rdest są najlepsze . Być może i krwawnik ma też jakieś właściwości grzybobójcze. Tutaj są różne ,,ziółka'' na opryski EKO. Niektóre stosowałem , są skuteczne.
http://podsosnami.wordpress.com/2010/01 ... czne-cz-i/
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadku, bardzo mnie to cieszy, że mi się kolorowe krwawniki rozmnożą.

A co do wyciągu z krwawnika, to ja stosuję przeciw kędzierzawości na brzoskwini i działa świetnie. Znalazłam informacje o grzybobójczych właściwościach krwawnika w innych źródłach, niż to Twoje, ale już nie pamiętam gdzie.
Skrzyp u mnie nie rośnie, a krwawnika mam pod dostatkiem i nawet suszę go sobie, żeby mieć na wiosnę, zanim zakwitnie nowy.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale wy śprytne ludzie jesteście , musze to sobie wszystko zapisać ;:63 ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Małgosiu dzięki za kędzieżawkę ;:180 ;:180 Nie wiedziałem ,,że na to też działa. Sylit diabelnie drogi a mam 3 brzoskwinie.
Dorotko, trzeba sobie radzić , opryski drogie . Więcej zostanie na roślinki. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Keetee pisze:Ale wy śprytne ludzie jesteście , musze to sobie wszystko zapisać ;:63 ;:63
Ja też ;:108
MaGorzatka

Post »

A jak pięknie pachnie taki krwawnikowy wyciąg, tak "zielono"! Sylit na pewno tak nie pachnie :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Małgosiu ja też lubię takie kolorowe trawniczki. Kur nie hoduję, więc mniszków nie ma kto wydziobywać :;230 Ale za radą Tadka będę go wrzucała do gnojowicy. Przepis na wyciąg z krwawnika będę robiła troszkę później.
MaGorzatka pisze:A jak pięknie pachnie taki krwawnikowy wyciąg, tak "zielono"! Sylit na pewno tak nie pachnie :)
Hmm.. czyli ładnie :wink:

Tadku dziękuję za poradę w sprawie skrzypu. Nie miałam pojęcia, że hamuje rozkład i fermentację. Na pewno skorzystam z "grzybobójczości" skrzypu. Link który podałeś już sobie zapisałam. Jest świetny. Cieszę się, że podajesz tyle cennych rad. Jak czytam przydadzą się nie tylko mnie. Dziękuję Prezesie ;:180

Dorotko, Zosiu mamy bardzo mądrego kolegę na forum :D
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Doświadczonego Halinko , doświadczonego. ;:7 ;:7 Teorię ,,wkuwam '' od początków z działkowca. Tam właśnie poznałem przepisy na ,,wynalazki '' ziołowe. Przyznam , że dość sceptycznie podchodziłem do tego. Pierwszą ,,nalewką '' była pokrzywa moczona przez dobę na pchełkę kapuścianą i mszycę. Mszyca , Ok. miękki robal , może jakoś podziała na niego. Ale pchełka , przecież to opancerzony żuczek. Opryskałem wieczorem a rano po mszycy pozostały tłuste plamy. Po pchełce tylko puste pancerzyki, podziałało rewelacyjnie ;:138 ;:138 ;:138 Powtórka była zbyteczna.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chylę czoła przed Twoim doświadczeniem ;:180 . Bardzo dużo rzeczy dowiaduję się na forum. Do tej pory działałam instynktownie i teraz przekonuję się jak wiele błędów robiłam :oops: . Będę czerpać z Twojej wiedzy na ile tylko pozwolisz :) .
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Możesz Halinko korzystać bez pozwolenia. Po to upubliczniam to co wiem. Ja też korzystałem z czyjejś wiedzy. Błędy robi każdy , chyba że nic nie robi :;230 :;230 Szukam jeszcze coś EKO na mrówki. Słyszałem o piołunie , ale nie próbowałem. Są okresy , że biegają miliony. Nagle też znikają - z jakiej przyczyny :?: :?: :?:
MaGorzatka

Post »

O czymś eko na mrówki, to ja tez bym chętnie poczytała :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Tadku ;:180
Tadku, Małgosiu zobaczcie ten link: http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Mrowki ... 154-a/str0
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Halinko ;:180 Prywatnie nic do mrówek nie mam, ale przy koszeniu problemem są mrowiska . Na rabatach upodobały sobie niskie floksiki. Także inne płożące byliny muszą znosić ich bytność. Substancji duży wybór , mrowisk jeszcze więcej. Wypróbujemy co bardziej skuteczne. Wolałbym je płoszyć niż truć, żaden problem podlać chemią.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też mrówki /czerwone, bardzo gryzące przy naruszeniu kopczyka/ upodobały sobie floks szydlasty i krzaczek sasanki. Przy pieleniu muszę na te paskudy bardzo uważać.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To że szczypią to jedno , ale sadysta nie jestem i nie mogę patrzeć jak kosiarka miele mrówki i kokony. Motyką tez to samo i dlatego wolę jak ich nie ma.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”