Moje małe królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe królestwo

Post »

Emil
Również i ja dołączę się do życzeń. :)
Przeglądałem stronę D.Hansena gdzie zdjęcia Parting The Red Sea nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak Twoje. Jeśli znajdziesz chwilę prosimy o więcej bo jak widzisz krąg liliowcozakręconych szybko się powiększa :)
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. /a i obfitych kwitnień nowych krzyżówek :)/
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie dzięki za odwiedziny i życzenia ;:108

Życzę Wam Wszystkim udanego Sylwestra i wszystkiego NAJLEPSZEGO w nowym 2012 roku !!! ;:136

Emil
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

mnóstwa uniesień liliowcowych w Nowym Roku życzę Tobie
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Emilu :wit

Masz piękny ogród, wiele ciekawych i rzadkich roślin, które wzbudzają zachwyt i pożądanie :wink:
Widać pasję z jaką uprawiasz ten swój Eden.
Podobnie jak Ty wielką miłością darzę liliowce, od których chyba jestem uzależniona :;230
W związku ze zdjęciem, które zamieściłeś w temacie "Hemerocallis", mam pytanie, czy odmiana Prayerful Vigilance będzie do zdobycia?
Wpadła mi w oko :wink:
W mojej kolekcji liliowców zdecydowanie brakuje białych barw, myślę o dokupieniu czegoś interesującego w tym kolorze.
Będę Ci wdzięczna za przysłanie na PW cennika liliowców na rok 2012, zwłaszcza odmian o białej barwie kwiatów.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:15
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Serdecznie dziękuję za życzenia ;:108 Wzajemnie !!! ;:136

Elu, coś z białych powinno być wiosną ale największy wybór będzie w lipcu kiedy zakwitną i odmianowe i siewki.
Czysto białych liliowców praktycznie nie ma - zawsze jest dodatek różu, zieleni, żółci, pomarańczu...
Na kilka tysięcy siewek jakie zakwitły u mnie do tej pory tylko około 30 pokazało kolory zbliżone do bieli.
W tym sezonie powinny zakwitnąć kolejne liliowce z siewu po zapylaniu 'prawie białych' z wielkimi falbanami - zobaczymy co z tego wyjdzie.

To kilka siewek, jakie zostawiłem do obserwacji. Wszystkie to diploidy. Pierwsze dwa są po krzyżowaniu 'pająków' z ' okrągłymi' , trzeci to siewka po Must Be Heaven.

Zobaczcie jak mają fajnie wykończone brzegi płatków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

em pisze:W tym sezonie powinny zakwitnąć kolejne liliowce z siewu po zapylaniu 'prawie białych' z wielkimi falbanami - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Emilu jeśli będziesz miał coś już wiosną, to poproszę o powiadomienie nr 1, a następne, nr 2, w lipcu....nie chcę przegapić czegoś ciekawego :wink:
Wiem, że biel u liliowców ma zawsze jakiś dodatek, co wcale nie musi umniejszać ich urody.

Mam pytanie, jakimi kolorami zapylałeś te 'prawie białe' :?: .....falbaniaste są baaardzo w moim guście, to byłby pożądany dodatek :wink: ....jestem bardzo ciekawa tych siewek ;:108

Rzeczywiście fajne brzegi, coś jakby w kierunku 'ząbków rekina" się kształtowały ;:108

Ten ostatni bardzo ładny :D
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Emilu czy liliowce nadają się na kwiat cięty do wazonu?Masz może doświadczenie w tym temacie ?
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fajnie wyszły te ząbki.
Wprawdzie maleńkie, ale gdyby taką siewkę skrzyżować z ząbczastym, mógłby wyjść ciekawy liliowiec.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witaj Emilu.Czy doszedł już do Ciebie katalog z Eureki,wysłałem w środę.
Doroto.W wazonie zobaczysz w moim wątku na ostatniej bodajże stronie.Pozdrawiam Tadeusz
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Emilu krzyżówki bardzo ciekawe .Nie mogę się doczekać kiedy siewki od ciebie zakwitną i jakie będą miały kolorki.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Elu, zapylane były biały x biały i biały x polichrom (wielobarwne pastele). Przynajmniej 20 % powinno wyjść zbliżonych do białego ;:108
Powinno też być sporo nowych ciekawych siewek z okiem w kolorze blue i czerwonych ze srebrną/złotą grubą koronką. Jesienią 2011 kilka siewek kwitło i były na dużo wyższym poziomie niż liliowce z nasion które zakwitały u mnie przez ostatnie 3 lata...

Dorota, nadają się ale trzeba bardzo ich pilnować ponieważ pojedynczy kwiat jest otwarty tylko jeden dzień a po przekwitnięciu szybko zmienia się w nieprzyjemną maź (co wieczór trzeba usuwać stare kwiaty)

Grażynko, ale to zęby na diploidach i nie mam specjalnie z czym ich przepylić. Siewki tetraploidalne pokazały w ostatnim sezonie sporo kwiatów z silnymi 'zębami rekina' (niektóre miały ponad 1 cm długości czyli sporo)

Tadku, nic nie przyszło - pewnie dojedzie w poniedziałek ;:108 Resztę dogadamy na pw ;:136

Andrzej, do kwitnienia zostało już tylko pół roku :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chyba że tak.
To pokaż może te zębiska rekinie.
Ciekawe że na moich odmianach, które mają mieć zęby rekina były ale też nieduże.
Chyba, że to kwestia czasu i pokażą się jak roślina będzie odpowiednio mocna i dobrze zakorzeniona.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Też jestem ciekawa ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Emilu zapraszam do współtworzenia tego wątku - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=49931
Grażyna.
kogro-linki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Bardzo proszę o założenie nowej części wątku i poinformowanie mnie o tym, żebym tą mógł zamknąć :)
Żeby forum mogło dobrze i sprawnie technicznie funkcjonować, maksymalna długość wątku powinna mieścić się między 60 a 80 stronami :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”