Moje czasoumilacze :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje czasoumilacze :)

Post »

Moja gwiazda systematycznie gubi liście, choć podlewam ją często małymi ilościami wody. Oczywiście gwiazda mamy stoi w głębokim talerzu z wodą i podobnie jak storczyk ma się świetnie. Ja tego nie ogarniam. O ile moja gwiazda przetrwa z jakimiś liśćmi, to jednak będę ją przykrywać tak, żeby miała 10 godzin dnia.
Szkoda hoi, ale musisz dojść do tego, czym jej zaszkodziłaś, wg mnie konieczna sekcja przed wywaleniem, które niestety może nastąpić. :roll: Oczywiście życzę ci, żeby się hoja pozbierała. :uszy
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tez ;:145
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

hoja ma się coraz gorzej- próbuję chociaż ukorzenić co nieco...
Ale fortuna kołem się toczy i marmurowy _aeschynantus_ ma się już nieco lepiej (odpukać w niemalowane, tfu-tfu, na psa urok)...
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Ściskam mocno kciuki za hoję , wiem jak boli strata . ;:108
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Magdo, szkoda mi hojki. Zerknęłam w gogla, jak wygląda, i poczułam do niej sympatię.
Choć się przyznam cichutko, że najbardziej z hojek zapadła mi w sercu taka z poskręcanymi listkami. Za chiny ludowe nie pamiętam nazwy (a odkąd Lidzi zabrakło, to zostałam chyba tylko ja z taką słabą pamięcią do nazw :cry: ).

Razpunzel, czy mogłabyś mi wyjaśnić łopatologicznie, używając prostego języka (z fachowym muszę zatrudniać gogla translatora :oops: ), po co to jabłko? Czy to jakaś odmiana odżywki?
rapunzel pisze:Zastanawia mnie też właściwy okres kwitnięcia skrzydłokwiatów. Niby kwitną od marca do października, ale twój kwitnie, a przecież jest grudzień. Ja swoim zaaplikuję przekrojone jabłko w lutym, to może się ruszą na wiosnę. :wink:
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

meandrzejew, czytałam tu na forum, że ponoć przekrojone jabłko się wkłada do doniczki. Autorem był sławny tu Czarodziej. Oczywiście trzymamy dopóki nie zacznie gnić. Zdaje się, że chodzi tu o obecność etylenu, który również przyspiesza dojrzewanie bananów. Dlatego nie należy przechowywać bananów z jabłkami. :)
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Socurku ;:196 jak miewa się Twoja hoja :?:
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Meandrzejew - hoja compacta, hoja compacta wariegata - tak się nazywają poskręcane :) .
Oddałam swoją wariegatę z ochotą w dobre ręce. Wnerwiała mnie :x .
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Spóżnione, ale prosto z serducha życzonka urodzinowe! Piękny ten skrzydłokwiat! Niech Ci często, długo i obficie kwitnie. Gwiazda też prezentuje sięimponująco. A Ginura? Fajna! Wygląda, jakby soku z Gumijagód się napiła albo...denaturatu :;230
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Karolinocoś się nie oddzywasz...co słychać u Ciebie i Twoich roślinek?
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07

Post »

Co do hedery to wsadź jej zapobiegawczo tabletkę przeciwko robalom. Podlewaj 1-2 w tygodniu i dużo pryskaj. Im będzie cieplej tym podlewaj więcej. Ona lubi wilgoć, ale niekoniecznie mokro. Moja (ja mam hederę variegata) zaczęła się już fajnie rozrastać
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Dziewczyny, dziękuję za odwiedziny. Ja ostatnio rzadko wstępuję na forum, bo ogarnia mnie zimowa demotywacja. Roślinki padają mi jak muchy... i smutno mi i wstyd... echhh...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Faktycznie zimowa pora w tym roku mało łaskawa dla naszych roślin, dzień w dzień szaro i ponuro a słoneczko jak na lekarstwo. Na pocieszenie napiszę że nie tylko Tobie kwiaty padają, wczoraj wyzuciłam jedną małą paprotkę ( ciemnotkę okrągłolistna), a palma livistona ledwo żyje.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolino, no wiesz co, jaki wstyd? Nie żartuj, przecież to normalne, że zimą roślinom jest trudniej i muszą być jakieś straty, żeby wiosną i latem można było coś nowego zdobyć. Ja ten rok traktuję jak poligon i już wiem, czego nie kupię nigdy w życiu ( cyklamen, nefrolepis i jeszcze kilka innych), a co mogę kupić pod warunkiem, że nie powtórzę popełnionych błędów. Tak więc uszy do góry. :uszy
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Karolinko tak coś czułam, że po problemach z hoją mogło ogarnąć Cię zniechęcenie stąd brak Twoich postów :( Nie zniechęcaj się jednak, tak jak dziewczyny piszą, zimą u większości rośliny marnieją i nie jest to żaden wstyd...Ja chyba pożegnam się z sadzonka mego storczyka botanicznego - jednak sadzonki to za wysoka szkoła jazdy dla mnie - cissus połowicznie obleciał mi z liści, calathea dokonuje żywota w piwnicy i diffenbachia podsycha :( i dracena też, ale ją i tak wiosną czeka odmładzanie więc w ogóle to mnie nie rusza...najgorzej czuje się z powodu sadzonki, ale cóż widocznie to nie dla mnie :oops:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”