Elizabetka po śląsku cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku cz. 5

Post »

Elżbietko :)
Jak podglądałaś patyczki różane? Moje zasypane ziemią, ale tez jestem ciekawa co u nich, bo jak przysypywałam to listki zielone miały jeszcze... i trochę się martwię. Rozgrzebywałaś kopczyki, czy masz nieokryte?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ELUSIA ;:196 mam nadzieję ,że moje się wysiały ,bo przecież wszystkich nasion nie wyzbierałam . To sie okaze wiosną . W ubiegłym sezonie dostałam sadzonę od Nelki . Na pomidorki sie ciesza ,bo już dzis porządnie nagnoiłach warzywnicze grządki [dzięki Tosi ;:196 ] Oni sie tam mają dobrze ,bo ktoś im wysypuje obornik pod działki toi jo z tego skorzystałach :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Agnieszko moje są pod butelką. Oto moje przedszkole. :wink: Butelki mają odcięte dno i są odkręcone...jak będą zapowiadali (-) to na noc zakręca. Przy wykopywaniu ketmi syryjskich, które już są posadzone na stałym miejscu musiałam też wykopać bukszpany (zbyt mało miejsca) i je zadołowałam a na wiosnę je posadza albo wymienia się na lawendę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jadzinko Tosia to szczęściara....takiej to dobrze ale też fajno z niej koleżanka, że się podzieliła. Wiesz ida zarozki do Neli to się zapytam czy siewki wschodzą na wiosna same. Napisz mi adres na pw to wyśla....a chcesz jeszcze jakieś inne np. papryka? czy jakieś kwiotki?

Obiecane fotki żurawek dla Agnieszki72 :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:D Elzbietko, :D jak mam i kiedy zrobić sobie takie przedszkole ;:109
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witaj Elu w nowym roku. :wit
Widać że sezon rozpoczynasz z werwą i oby starczyło Ci sił i pomysłów na calutki rok.
Bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie i chętnie spaceruję i zaglądam to tu to tam. Taki niby busz bo widać że dość dużo różnych roślin rośnie ale to takie przyjemne chodzić między ślicznie kwitnącymi różami i innymi roślinkami. Moich żurawek nie widać bo szczelnie przykryły je liście dębowe. Na Edenkę miejsca na pewno znajdziesz, a Twoje poszukiwania natknęły mnie czy nie zmienić miejsca moich dwóch maleńkich sadzonek i teraz i ja będę myślała. :;230
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Majeczko kochana praktycznie w każdej chwili :D .....bukszpany po pierwszym przycięciu już wtykasz gałązki do ziemi, cisy i jałowce też się fajnie ukorzeniają a róże po cięciu letnim czyli lipiec sierpień. Pod butelki daję tylko patyczki różane. Wybierz dla przedszkolaków miejsce ocienione gdzieś pod płotem...jakiś kącik.

Maju edulkotku po Nowym Roku człowiek jakiś wypoczęty się wydaje i właściwie gotowy do działania...oby tych sił nam starczyło do następnych świąt :wink: Ja też lubię spacerować po cudzych ogródkach...zawsze można coś ciekawego zobaczyć i oczy ucieszyć.
Ja mam dosyć spory ogródek i niektóre roślinki tracą się albo są tylko na wiosnę dekoracyjne a później nieciekawe...taka np. jest kolkwizja ...właśnie postanowiłam znaleźć dla niej pod nogi powojniki, jeden to najprawdopodobniej będzie Huldine, drugi Sizaia Ptitsa i jeszcze jakiś jesienny ...trwają poszukiwania.

A teraz widoczki zimowe. :P
Naparstnice samosiejki
Obrazek

Obrazek

Ciemiernik cuchnący Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Twoje samosiejki naparstnic bardzo okazałe. U mnie na glinie niby sie sieja, ale rosną słabo. Mam nadzieje, że jednak zakwitną :(
Bardzo podoba mi sie taka "zima" :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit dziękuję, czy jak patyczki powtykam do ziemi lipiec, sierpień , to tak zostawić do wiosny następnego roku. Ja mam działkę i 60 km do przejechania, więc podlewanie zimą nie wchodzi w grę.
Ile im potrzeba czasu, aby sie ukorzeniły? ;:196
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś widać ,że rośliny rwą sie do życia,ponoć od 30-stu lat nie było takiej zimy... :roll:
Swoje patyki różane miałam do tej pory pod tarasem ,dzisiaj po długiej przerwie do nich zajrzałam ,chyba sie przyjęły ,ale wzięłam je do piwnicy,mam nadzieję ,że tam więcej korzonków puszczą ,bo cieplej
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko dziś pada deszcz.....bardzo potrzebny ale jednak wolałabym śnieg. Ponoć ma sie ochłodzić. A naparstnice niech rosną bo są potrzebne. :wink:
Maju te patyczki muszą być do jesieni wtedy można przesadzać na nowe stałe miejsce. Podlewanie to problem w dodatku takie mleństwa potrzebują zacisznego miejsca i cień więc tak szybko nie przeyschają. A co do Pastelli to ja ją mam tylko, że młodziutka....wszystkiego jeszcze nie pokazała....ledwo to od ziemi odrosło. :wink:
Nelusia pamiętam, że 23 lata temu też było podobnie....robiłam wtedy prawo jazdy. :wink: Tyle dobrze, że teraz pada....deszcz co prawda ale bardzo potrzebny. Przenosisz czyli miałaś je posadzone w donicach czy tak :?: ....bo z ziemi wyciągać to nie bardzo.
Pastella w 2011 r.
09.06.2011Obrazek

Obrazek

13.06.2011Obrazek

Obrazek

Obrazek

14.06.2011 Obrazek

Obrazek

11.09.2011 Obrazek

Obrazek

25.09.2011 Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Eluśko, moje patyczki też zieloniutkie i mają kiełki liściowe!!! :heja Naparstnica wysiała mi sie w niezbyt dobrym miejscu. Czy na wiosnę mogę ją przesadzić?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tosieńko może przetrwają zimę. Ja nie dla siebie je chowam tylko jak ktoś będzie chciał...... ewentualnie na wymianę. Wszystkie te różyczki już mam więc po co mi kolejne takie sam. Udało mi się już ukorzenić New Dawn i Muttertag więc może i te się jakoś wykotaszą. A naparstnicę spokojnie przesadzisz tam kaj potrzebujesz....ale dopiero kajś w kwietniu jak ruszy wegetacja. ;:196

A teraz prośba....czy to może być Buff Beauty?.....czuję, że tak ;:167 ale poproszę o potwierdzenie.
Średnio mi idzie....muszę ją wysadzić i sprawdzić korzenie bo coś jest z nią nie tak....jakby się dusiła. Ja jej nie sadziłam ...rośnie od dawna. Kolory identyczne jak w rzeczywistości. Pachnie mocno ale nie pamiętam już jak. Tegoroczne sierpniowe kwitnienie mnie zachwyciło....na pewno chce coś powiedzieć przez to, że kwitnie a może to jej ostatnie tchnienie.
czerwiec 2010 Obrazek
Obrazek
ta jasna z prawego brzeguObrazek

27.08.2011 Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No proszę jak ciepło letnio się zrobiło mimo szarości za oknem :) i ciemności ! Elu dzięki za różyczkę ;:196
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Jak duże są te kwiaty? Bo Buffka ma niewielkie.
Jeżeli się nie pogniewasz, to dam zdjęcie mojej. Moim zdaniem Twoja to nie jest Buff Beauty:
Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam ukorzenić w tym sezonie różyczki dla koleżanki, ale nie wiem czy mi się uda. Będę próbowała. Kiedy trzeba uciąć gałązkę?
Twoje wyglądają bardzo dobrze. Widać, że się przyjęły.
Pnąca przy Bufce po prostu zjawiskowa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”