GERTRUDA pisze: ale ma tak cudownie niepowtarzalny zapach że jest wart wszystkich zabiegów świata
Ty kusicielko jedna!

Po każdej stronie łuku jest jeden krzew - ta róża b.mocno się krzewi może być uprawiana jako soltier bez podpory , a obfite kwitnienie utrzymuje praktycznie przez cały sezon , aż do wystąpienia mrozu .mia63 pisze:Gertruda powiedz, ile krzewów masz tej rosarium uetersen koło łuku na pierwszej Twej fotce?
Ja nie sadzę róż jako soltiery [ uwielbiam jak mają towarzystwo bylin , to podkreśla ich urodę , jest takie nostalgiczne .. - ale inaczej też jest ładnie - co kto lubi ] , napisałam ,że się nadaje bo ma sztywne grube pędy , doskonale krzewiące się i pokrój wyraźnie przewieszony [ ale mimo to dość sztywny i zwarty ] nie gubi liści przy podstawie ,wszystko to sprawia ,że rosnąc samotnie też będzie gęsta i kształtna . Co do przyrostów - w tym temacie róża ta potrafi zaskoczyć , zwykle w ciągu sezonu puszcza 2-3 grube nowe pędy o długości nawet do 2m [ nie kwitną one w roku wyrośnięcia ] , ja pozostawiam te pędy bez cięcia i przywiązuje troszkę poziomo , następnej wiosny usuwam tyle samo najstarszych pędów , ile róża puściła w ubiegłym sezonie świeżych grubych pędów - to zapewnia zdrowy wygląd i obfite kwitnienie u Rosarium Uetersen . W skrócie to bardzo mocna i zdrowa odmiana - z czystym sumieniem polecam ją każdemu . Pachnie jak dzika róża - dość intensywnie .Daisy pisze:Śliczna jest Rosarium, powiedz Gosiu czy ma duże przyrosty w ciągu jednego lata? Jak pachnie? Planuję sobie ją kupić w jednej ze szkółek. Rozumiem, że ma sztywne pędy? Jak wygląda jako solietr, wiesz może?