Moje rośliny - filip11
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Filip.
O dluzeszgo czasu podgladam to forum ale dzis postanowilam sie zarejestrowac po to by pogratulowac Ci tak wspanialej kolekcji.
Masz bardzo duza wiedze na temat roslin i tego Ci gratuluje i pozdrawam.
będę obserwowac Twoj watek.
Fajnie sie Ciebie czyta
O dluzeszgo czasu podgladam to forum ale dzis postanowilam sie zarejestrowac po to by pogratulowac Ci tak wspanialej kolekcji.
Masz bardzo duza wiedze na temat roslin i tego Ci gratuluje i pozdrawam.
będę obserwowac Twoj watek.
Fajnie sie Ciebie czyta

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Filip zapytam Cie... mialam kiedys mandarynke i czesto kwitla. Miala bardzo duzo kwiatow wiec uszczykiwalam kwiaty zeby miala sily wydac owoc. Niestety kwiat umieral.
Powiedz mi co robilam zle? (Juz nie mam tej roslinki - zasuszylam i padla ale widzac Twoje rslinki znow mam ochote sprobowac)
Posadzilam kilka pestek liczi i pochwale sie, ze jedna mi rosnie (juz ma 4listki) Zastanawiam sie czy juz ja przesadzic (posadzona w dracenie)
Powiedz mi co robilam zle? (Juz nie mam tej roslinki - zasuszylam i padla ale widzac Twoje rslinki znow mam ochote sprobowac)
Posadzilam kilka pestek liczi i pochwale sie, ze jedna mi rosnie (juz ma 4listki) Zastanawiam sie czy juz ja przesadzic (posadzona w dracenie)

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Kontakt:
Dzisiaj wysiałem rodzynki brazylijskie, melony, kiwano, arbuzy oraz mimoze. Ponieważ rośliny melonowate nie lubią przesadzania, posadziłem je do osobnych doniczek po jednym nasionku, aby uniknąc rozsadzania. Jeden raz tylko wykonam ten zabieg przesadzając je do gruntu na końcu maja. Przykryłem je folią aby wytworzyć nasionom optymalne warunki do wschodów. Rodzynki posadziłem w jedną doniczkę, pożniej je rozsadzę. Z mimozą jednak zrobiłem tak samo jak z melonowatymi i posadziłem do osobnych doniczek, bo dowiedziałem się, że róznież nie lubią przeprowadzek :P. Gdy tylko pojawią się kiełki dam znać i wkleję zdjęcia.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Kontakt:
Jeszcze trochę musicie poczekać
.
Mam głupie, ale ważne dla mnie pytanie. Czy rośliną nie szkodzi zraszanie z dodatkiem czosnku
Bo podobno pomaga to zwalczyć szkodniki takie jak przędziorki, które są u mnie niestety częstym bywalcem, choć nie bywają w dużych grupach bo je tępię jak mogę
. Kiedy tego robctwa jest już dość dużo wtedy pryskam chemią, jednak nawet to nie zawsze pomaga, a robale wracają. Czy nie zaszkodziło by i mógłbym sobie pomóc tym sposobem codziennie zraszając listki cytrusów?
PS Zaraz dodam zdjęcia papryk i cytrusów z pąkami
.

1 Pąki cytryny (którą wygrałem).
2 Pąki cytryny (którą wygrałem).
3 Pąki cytryny (którą wygrałem).
4 Pąki cytryny (którą wygrałem).
5 Listek kawy.
6 Kloniki.
7 Pąki cytryny.
8 Małe listki kumkwata.
9 Małe listki kumkwata.
10 Pąki granata.
11 Mandarynka, pąki wyrastające na pieńku.
12 Mandarynka, pąki wyrastające na pieńku.
13 Mandarynka : liście, pąki.
14 Mały owocek papryczki chilli.
15 Owocki papryki.
16 Kumkwat po zimowaniu.

Mam głupie, ale ważne dla mnie pytanie. Czy rośliną nie szkodzi zraszanie z dodatkiem czosnku

PS Zaraz dodam zdjęcia papryk i cytrusów z pąkami

1 Pąki cytryny (którą wygrałem).
2 Pąki cytryny (którą wygrałem).
3 Pąki cytryny (którą wygrałem).
4 Pąki cytryny (którą wygrałem).
5 Listek kawy.
6 Kloniki.
7 Pąki cytryny.
8 Małe listki kumkwata.
9 Małe listki kumkwata.
10 Pąki granata.
11 Mandarynka, pąki wyrastające na pieńku.
12 Mandarynka, pąki wyrastające na pieńku.
13 Mandarynka : liście, pąki.
14 Mały owocek papryczki chilli.
15 Owocki papryki.
16 Kumkwat po zimowaniu.
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach Filipie u Ciebie to można się rozmarzyć.
Roślinki jak marzenie!!
Bardzo fajne listki kawy, takie błyszczące ,pączek granatu też super mi się podoba.
Co do wody z czosnkiem to słyszałam od mamy ,że skuteczny.Tylko zapach to niezbyt przyjemny.
Jeszcze się dokładnie podpytam co i jak i Ci napiszę.
Pozdrawiam
Jagoda
P.S .
Trzeba kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę i zalać wrzątkiem.Zakręcić słoik i ma postać dwa dni.Potem można opryskiwać.Nieprzyjemnie pachnie!!! ( podobno skuteczny na mszyce).
Tyle się dowiedziałam od mamy.Sam nie stosowałam.
Roślinki jak marzenie!!
Bardzo fajne listki kawy, takie błyszczące ,pączek granatu też super mi się podoba.
Co do wody z czosnkiem to słyszałam od mamy ,że skuteczny.Tylko zapach to niezbyt przyjemny.
Jeszcze się dokładnie podpytam co i jak i Ci napiszę.
Pozdrawiam
Jagoda
P.S .
Trzeba kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę i zalać wrzątkiem.Zakręcić słoik i ma postać dwa dni.Potem można opryskiwać.Nieprzyjemnie pachnie!!! ( podobno skuteczny na mszyce).
Tyle się dowiedziałam od mamy.Sam nie stosowałam.