Tunel jaki kupić
Re: Tunel
Czy zdejmowaliście folię z tunelu na zimę? W jakim miesiącu założyc ją na wiosnę?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zdejmuję folię tylko do wymiany lub gdy przenoszę tunel w inne miejsce.
OK Przestudiowałem temat foliak nie tylko na tym forum, Zrozumiałe- stal można zakupić w sklepach budowlanych, Moje pytanko
- gdzie szukać RUR plastikowych PCV o średnicy 32 mm i DŁUGOŚCI 6 m
Przecież zawsze można stosować połączenia stal -plastik-drewno.
Więc gdzie dostępne są rurki pcv........

Przecież zawsze można stosować połączenia stal -plastik-drewno.
Więc gdzie dostępne są rurki pcv........
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też tego sobie życzę w nadchodzącym 2012 roku i wszystkim którzy marzą/planują budowę/zakup tunelu foliowego ( z prawdziwego zdarzenia ) pod uprawę upragnionych roślin.... 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tunel to super sprawa . Dezynfekcja najlepiej siarką . Jesienią w słoneczny dzień zapalić 1 kg na 25 m/2 dobrze pozamykać ,za 3 dni wywietrzyć . Uwaga na opary . 

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Popieram budowę tunelu.Ja swój zrobiłem w ubiegłym roku wczesną wiosną z rur stalowych. Zajęło mi to raptem ze cztery dni. Zbierałem i kombinowałem rury gdzie się dało. Komuś niepotrzebne dla mnie tak. Wyszło 3,6x5 i 2,1 w szczycie na podwalinie z ceownika, który cudem udało mi się dostać.Pierwotnie myślałem o grubej rurze. Na konstrukcję straciłem raptem 50 pln (koszt elektrod i farby).
Całość pospawałem i konstrukcja jest niesamowicie stabilna. Każej wiosny mogę z nią wędrować po ogrodzie. Wcześniej miałem foliak zrobiony z prętów zbrojeniowych 10 i poziomo wzmocniony listwami. Też uszło ale wyglądał mało estetycznie. Teraz to pełny komfort. Zrobiłem tylko błąd że mając wystarczająco materiału nie dodałem jeszcze metra.
Ludzie wymieniają rury CO na miedziane i martwią się co zrobić ze starymi rurami. Dobrze być wtedy na miejscu
Ponadto po osiedlach często chodzą zbieracze złomu warto z nimi pogadać. Pewnie za parę złociszy też by Wam przytargali.
Pozdrawiam i powodzenia
Całość pospawałem i konstrukcja jest niesamowicie stabilna. Każej wiosny mogę z nią wędrować po ogrodzie. Wcześniej miałem foliak zrobiony z prętów zbrojeniowych 10 i poziomo wzmocniony listwami. Też uszło ale wyglądał mało estetycznie. Teraz to pełny komfort. Zrobiłem tylko błąd że mając wystarczająco materiału nie dodałem jeszcze metra.

Ludzie wymieniają rury CO na miedziane i martwią się co zrobić ze starymi rurami. Dobrze być wtedy na miejscu

Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mam pytanie do osób które budowały tunel metoda gospodarczą.... ? jak montowana jest folia do słupków, belek ??? czy zwykłym zszywaczem tapicerskim przytwierdzana jest do belki ? czy może zszywana razem ze sobą ? klejona ??? . Powinna być jak najmniej dziurawiona, ale nie mam patentu
Przyglądam się konstrukcji ze strony Pszczółka-szklarnie i pomyślałam że dach można by zrobić z poliwęglanu a ściany z folii ( tańsza chyba ), i tu zaczyna się problem ... mocowanie ... proszę o rady, sugestie, propozycje ...

Przyglądam się konstrukcji ze strony Pszczółka-szklarnie i pomyślałam że dach można by zrobić z poliwęglanu a ściany z folii ( tańsza chyba ), i tu zaczyna się problem ... mocowanie ... proszę o rady, sugestie, propozycje ...

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Nigdy tak się nie bawiłem.Zakładałem folie w jednym kawałku. Na rogach upinam ją, że się tak wyraże do kupy. Otwory drzwiowe zrobione mam z drewna i docinam folie do ich obrysu nabijając wąskie listwy. Folia wkopana w ziemię i tej zimy jej nie ściągałem. Latem nawet jak były otwarte drzwi to wiatr nic jej nie zrobił. Oczywiście namiot otwarty był na przestrał aby nie robić balonu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mocować folię można przykręcając drewniane listewki do konstrukcji, potem folia i następna na nią drewniana listewka. A bardziej fachowo, są listwy mocujące folię.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny