Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Tunel

Post »

Czy zdejmowaliście folię z tunelu na zimę? W jakim miesiącu założyc ją na wiosnę?
Przemo93
50p
50p
Od: 12 sty 2011, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie zdejmuję foli z mojego tunelu od ponad 5 lat i wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z własnego doświadczenia zdejmowanie folii na zimę nie przedłuża jej żywotności, szkoda roboty :D
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Kasencja

Post »

magda1975 pisze:Czy zdejmowaliście folię z tunelu na zimę?
Nie.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ja zdejmuję folię tylko do wymiany lub gdy przenoszę tunel w inne miejsce.
aborygen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2011, o 17:32

Post »

OK Przestudiowałem temat foliak nie tylko na tym forum, Zrozumiałe- stal można zakupić w sklepach budowlanych, Moje pytanko :wit - gdzie szukać RUR plastikowych PCV o średnicy 32 mm i DŁUGOŚCI 6 m :wit
Przecież zawsze można stosować połączenia stal -plastik-drewno.
Więc gdzie dostępne są rurki pcv........
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57

Post »

Na pewno w sklepach z armaturą sanitarną bądź też w sklepach budowlanych większych. Osobiście widziałem takie w bricomarche kosztowała około 12zł za 2m.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

A czym dezynfekujecie tunel i kiedy?
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Mam nadzieję, że będę miał tunel w następnym roku, i sobie przedłużę sezon ogrodniczy.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Ja też tego sobie życzę w nadchodzącym 2012 roku i wszystkim którzy marzą/planują budowę/zakup tunelu foliowego ( z prawdziwego zdarzenia ) pod uprawę upragnionych roślin.... :D
pozdrawiam
Edyta
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tunel to super sprawa . Dezynfekcja najlepiej siarką . Jesienią w słoneczny dzień zapalić 1 kg na 25 m/2 dobrze pozamykać ,za 3 dni wywietrzyć . Uwaga na opary . ;:108
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Popieram budowę tunelu.Ja swój zrobiłem w ubiegłym roku wczesną wiosną z rur stalowych. Zajęło mi to raptem ze cztery dni. Zbierałem i kombinowałem rury gdzie się dało. Komuś niepotrzebne dla mnie tak. Wyszło 3,6x5 i 2,1 w szczycie na podwalinie z ceownika, który cudem udało mi się dostać.Pierwotnie myślałem o grubej rurze. Na konstrukcję straciłem raptem 50 pln (koszt elektrod i farby).
Całość pospawałem i konstrukcja jest niesamowicie stabilna. Każej wiosny mogę z nią wędrować po ogrodzie. Wcześniej miałem foliak zrobiony z prętów zbrojeniowych 10 i poziomo wzmocniony listwami. Też uszło ale wyglądał mało estetycznie. Teraz to pełny komfort. Zrobiłem tylko błąd że mając wystarczająco materiału nie dodałem jeszcze metra. ;:14
Ludzie wymieniają rury CO na miedziane i martwią się co zrobić ze starymi rurami. Dobrze być wtedy na miejscu :D Ponadto po osiedlach często chodzą zbieracze złomu warto z nimi pogadać. Pewnie za parę złociszy też by Wam przytargali.

Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

mam pytanie do osób które budowały tunel metoda gospodarczą.... ? jak montowana jest folia do słupków, belek ??? czy zwykłym zszywaczem tapicerskim przytwierdzana jest do belki ? czy może zszywana razem ze sobą ? klejona ??? . Powinna być jak najmniej dziurawiona, ale nie mam patentu :(
Przyglądam się konstrukcji ze strony Pszczółka-szklarnie i pomyślałam że dach można by zrobić z poliwęglanu a ściany z folii ( tańsza chyba ), i tu zaczyna się problem ... mocowanie ... proszę o rady, sugestie, propozycje ... :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Nigdy tak się nie bawiłem.Zakładałem folie w jednym kawałku. Na rogach upinam ją, że się tak wyraże do kupy. Otwory drzwiowe zrobione mam z drewna i docinam folie do ich obrysu nabijając wąskie listwy. Folia wkopana w ziemię i tej zimy jej nie ściągałem. Latem nawet jak były otwarte drzwi to wiatr nic jej nie zrobił. Oczywiście namiot otwarty był na przestrał aby nie robić balonu.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Mocować folię można przykręcając drewniane listewki do konstrukcji, potem folia i następna na nią drewniana listewka. A bardziej fachowo, są listwy mocujące folię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”