Owijanie drzewek zimą.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
rogaliczek007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2011, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Owijanie drzewek zimą.

Post »

Witam serdecznie!
Otóż mam problem, początkiem listopada zabezpieczyłam drzewka przed mrozami. Był taki okres, że zaczęło robić się zimno, myślałam że zima będzie mroźna i długa. Mam owinięte styropianem i okryte szmatkami pnie drzewek przy ziemi. Są to 2 magnolie, migdałek i jarzębina. Wszystkie drzewka wsadziłam w tym roku, w związku z tym nie chciałam aby mi zmarniały i zmarły, bo są młode. Teraz boję się, że z powodu tego, że nie ma takiej zimy o jakiej myślałam- ani śniegu, ani mocnego mrozu, co zrobić? Boję się, że jak bedzie tak ciepło, i na dworze i wewnątrz tego zabezpieczenia, to one mi za szybko wypuszczą pąki!! A potem może przyjść mróz i lipa, bo mi zmarzną.... Proszę doradźcie mi, co teraz zrobić? zdjąć to ocieplenie? Ale może mi zmarną, jak mają teraz tak ciepło a potem dostaną szoku, czy wyciągnąć trochę tego styropianu z wewnątrz? Nie wiem co robić, a chcę aby były piękne i dorodne i nie zmarznięte na wiosnę!!!! Proszę poradźcie mi coś :)
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Owijanie drzewek zimą.

Post »

Podsyp wysoko ziemią i magnolię i migdałek/rozumiem,że szczepiony na dole,nie na pniu/.Jarzębinie też to nie zaszkodzi.A jak przyjdą duże mrozy to 3 sztuki zawsze można włókniną owinąć.Magnolia płytko się korzeni i o nie trzeba zadbać.Teraz jak są plusowe temperatury nie trzeba je tak opatulać.Styropian to chyba jest dobry jak roslina zimuje w donicy,nie dołowana w ziemi.
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”