Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Stokrotkaniu, ja chyba też będę zaglądać do tego storczyka, może z czasem wypuści keiki. ;:224
agucho, mnie i moją bratową strasznie zdziwił ten sposób, ale skoro temu storczykowi to służy, to widać jest to jakaś metoda. Istotne jest to, ze tej wody jest w sumie niewiele, jak wyjęłam doniczkę z osłonki, to był to może centymetr wysokości od dna. Zapewne doniczka po wstawieniu wypiera wodę do nieco wyższego poziomu.
mmarylo, u mnie keiki też tak mają, że na dnie osłonki jest sporo keramzytu i woda nie styka się z doniczką, ale u mamy doniczka stoi stale w niewielkiej ilości wody, a jak storczyk kwitnie, to przecież widać. Może istotny jest fakt, że pod parapetem jest kaloryfer, a okno wychodzi na zachód, nie mam pojęcia.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piekny storczyk i jak cudni e obficie zakwitł;) :wit
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Jagoda storczyk cudny aż ;:152 No Basia też mówiła o storczykach w wodzie jak im dobrze to niech sobie tak rosną . Ja się dziwię żeś Ty nie capnęła tego storczyka mówiąc :;230 Ależ mamo toż zadbam o niego no........
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidko, moja mama ma tylko tego jednego storczyka, więc ten numer by nie przeszedł. :;230 :wink:
Filigranowa, powinnam jeszcze dodać, ze to jest mamy kwitnienie, a nie sklepowe. :) Mam w to maleńki wkład, bo podzieliłam się z mamą nawozem do storczyków, ponieważ wychodzi go tak mało, że jedna butelka na dwie starczy na długo. ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczyk faktycznie wygląda, jakby zabrany prosto ze szklarni ;:138 . Udał się Twojej Mamie ;:108 .
Jednak jakoś bardziej zwróciłam uwagę na wcześniejsze zdjęcie i na tą roślinkę biało-zieloną :) . Już pozyskałaś jakieś dokładniejsze informacje na jej temat? A może już się zadomowiła na tyle, żeby dało się jej zrobić jakieś zbliżenia :roll: ? (u nas w Casto oczywiście takich nie widziałam).
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, uwierz, że zdjęcie nie oddaje niestety w 100% jego wyglądu, zwłaszcza koloru i tego drobnego wzoru.
Nidularium, o które pytałaś stanowi dla mnie jeszcze w dużym stopniu zagadkę. Martwi mnie trochę, że środek jednej rozety jest brązowy, mam nadzieję, że nie zaczął gnić, czy coś takiego. :? Na szczęście wyższa rozeta wygląda w porządku.
Dolna rozeta:
Obrazek

Górna rozeta:
Obrazek

Ucieszyło mnie, że mój hiacynt z lidla, wreszcie załapał po przeniesieniu do ciepłego pokoju. Pęd kwiatowy się wydłużył chyba kilka centymetrów i póki co wygląda to tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Dziękuję za zdjęcia ;:108 . W takim razie pilnuj tej rozety, bo szkoda by jej było :) .
Hiacynt pewnie dziś lub jutro zacznie rozkwitać ;:138 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hiacynt lada moment nam pokaże się w całej krasie. A rozetka faktycznie :roll: obserwuj ją dalej.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ja tęż co roku miałam hiacynta, w tym przegapiłam :oops: , to będę zaglądała do Twojego jak się rozwija.
Ja miałam podobna roślinkę w kompozycji kwiatowej i tez zaczęła brązowieć od środka rozetki i niestety nie utrzymałam jej. Przykre , może Tobie Jagoda się uda ;:3 Trzymam kciuki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mmarylo no to mnie pocieszyłaś. :;230
Wiktorio i Stokrotkaniu, dziękuję w imieniu hiacynta. :) Nidularium będę obserwować, w ostateczności rozdzielę obie rozety, choć ta wysoka sama będzie wyglądać strasznie łyso od dołu, no ale trudno... :roll:
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Bardzo ciekawy ten storczyk mamy :) Moja siostra i szwagierka tez w podobny sposób hodują storczyki - zawsze maja trochę wody na dnie, ale myślę, że tu istotna role odgrywa fakt, że kaloryfer im w nóżki grzeje, a latem grzeje południowe słońce...hiacynt lada dzień zakwitnie, a wiesz, że w B...nce będą cebulki hiacyntów?...Jakąś ciekawa roślinkę sobie sprawiłaś - nieznana mi ona jest :D
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36

Post »

Ładny hiacynt. Niech rośnie sobie zdrowo. :uszy

Tak pilnuj rozety, aby pięknie rosła. :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

A ja czekam na zdjęcie Twojej nowości, którą kupiłaś. ;:65
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotkaniu, ale ta nowość to właśnie nidularium, które sklada się z dwóch rozet i jest nieco wyżej na zdjęciach. :wink: No chyba że chodzi o tę nakrapianą gwiazdę betlejemską, którą kopiłam dziś w polomarkecie? :roll:
Migotko, ja chyba na razie przystopuję z hiacyntami, bo mam jeszcze trzy, które pędzę od jesieni w doniczce, trzy w skrzyni na balkonie i jeszcze dwa, które kupiłam przekwitające za grosze w LM i teraz trzymam je dla cebul. To i tak podpada chyba pod lekką hiacyntozę. :wink:
Kamilu, dzięki :)

To gwiazda, którą kupiłam dziś za grosze, dosłownie za 99 gr w polomarkecie. Jeszcze w zgrzebnej doniczce, muszę jej znaleźć jakąś osłonkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Moje nidularium nic nie rośnie. Co prawda teraz taki okres dla kwiatków, ale cosik mogło by ruszyć. Widzę że hiacynt jednak zakwitnie... ;:63 . Moja cebula hepeastrum wytworzyła takiego kwiatka że nawet nie zasłużyła na zdjęcie... :;230 . Właściwie to się za bardzo nie dziwię...jak na tak malutką cebulkę. Co do Nomi...kwiatków prawie zero. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”