Rośliny w cieniu.
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rośliny w cieniu.
Witam
Jakie rośliny (egzotyczne) można hodować w cieniu domu (północ).Najlepiej z ładnymi kwiatami.
Jakie rośliny (egzotyczne) można hodować w cieniu domu (północ).Najlepiej z ładnymi kwiatami.
Re: Rośliny w cieniu.
To chyba ogólnie nie ten dział, tutaj mamy byliny. Proponuję zajrzeć do działu rośliny doniczkowe. Ten wątek później usunę, aby nie zaśmiecać działu byliny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piterku to chyba chodzi o cień,który rzuca ściana domu,od strony północnej.A ciekawych roślin to Ty masz dużo,wystarczy żeby Kamil zajrzał do Twego ogrodu.
Halina
Rzeczywiście mały zonk - przepraszam
Tak czy siak polecam korzystanie z wyszukiwarki, no albo stworzymy osobny wątek o bylinach egzotycznych i cieniolubnych. Ale wtedy proszę o konkretne wpisy
Ja ze swojej strony mogę dodać trochę roślin, ale to już jak poszperam w archiwum zdjęć

Tak czy siak polecam korzystanie z wyszukiwarki, no albo stworzymy osobny wątek o bylinach egzotycznych i cieniolubnych. Ale wtedy proszę o konkretne wpisy

Ja ze swojej strony mogę dodać trochę roślin, ale to już jak poszperam w archiwum zdjęć

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 sty 2012, o 10:01
Mam osobiście bez kwiatków, ale z kolorowymi liścmi i polecam bluszcze i fiołki! jak znajdę w weekend zdjęcia moich , wkleję, w cieniu "trzymam" kilka naszych rodzimych traw, przy czym nie jest to taki mocny cień, i ładnie rosną np.luzule. W pół-cieniu powinny udać sie hortensje, szczególnie pnąca, a jak znasz przywarke japońską możesz spróbować ładnie zadarnić nią kawałek gruntu zanim puścisz ją w górę, coż na kwiat ozodobny, nie licz, chyba że masz stosunkowo mokro to polecam tawułki i przymiotno, kwitną ładnie, zapewniam!kamil1558 pisze:Witam
Tylko czy to egzotyczne?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 sty 2012, o 10:01
coż, palmy to nie są, grzecznie podpowiadam co rośnie u mnie i u znajomych, a niektóre to przecież egzotyczne, bo takie japońskie, chińskie, i nie stąd, przecież, choć nasze też ładnie wyglądają, prawda?piterek pisze:Tylko czy to egzotyczne?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Tytuł brzmi "Rośliny w cieniu" więc chyba nie musimy sie trzymać tylko roślin egzotycznych ..? Zresztą słowo "egzotyczne" kojarzy sie nam chyba raczej ze słońcem i jaskrawymi kolorami 

-
- 100p
Chodzi mi o takie rośliny by sąsiadom ,,oczy z orbit powychodziły'' , bo wiosna zaczynam robić ogród!!Chce takie mniej spotykane rośliny.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ok, ale czemu chcesz akurat takie do cienia? wydaje mi się, że większe szanse miałbyś na rośliny lubiące słońce/półcień, jeśli oczywiście chcesz żeby sąsiadom oczy z orbit powychodziły. Cieniste charakteryzują się dużymi, często kolorowymi liśćmi, może poszukaj Gunnery? Jeśli odpowiednio ją potraktujesz to będziesz mieć o ogrodzie giganta, obok którego nikt obojętnie nie przejdzie. To największa z bylin, która woli cień od słońca, ponieważ na słońcu więdną jej szybko liście... Tu na forum są Gunnerowe wątki, wpisz w wyszukiwarcr "Gunnera" Będziesz Pan zadowolony 

-
- 100p
Lorrie Dzięki!!
A jeśli chodzi o to dlaczego w cieniu , otóż dlatego ponieważ ulice mam w cieniu i dlatego prze domem chce mieć ładnie a tam jest cień. A za domem tych roślin by nie było widać.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kamilu zadziwisz sąsiadów ładnie skomponowaną rabatą a więc nie sadź tam mikrusków i dużo lecz kilka ale za to dorodnych roślin.
Np. hosty o ciekawych wybarwieniach liści,
brunery o różnych liściach (zielonych i pstrych)i ładnych niebieskich kwiatuszkach,
posadź krzewy azali, które wiosną kwitnąć zawrócą ludziom w głowach,
posadź wreszcie hortensje ,które będą kwitły m.więcej od lipca aż do mrozów...
Posadź popularne tawuły japońskie ktore mają interesujące wybarwienie wiosną i jesienią i również kwitną...
ojjjj dużo można wymieniać...
Np. hosty o ciekawych wybarwieniach liści,
brunery o różnych liściach (zielonych i pstrych)i ładnych niebieskich kwiatuszkach,
posadź krzewy azali, które wiosną kwitnąć zawrócą ludziom w głowach,
posadź wreszcie hortensje ,które będą kwitły m.więcej od lipca aż do mrozów...
Posadź popularne tawuły japońskie ktore mają interesujące wybarwienie wiosną i jesienią i również kwitną...
ojjjj dużo można wymieniać...

-
- 100p
Dzięki w lutym robię rozsady !!!!!!!!