Sadzonki róż

ODPOWIEDZ
kochamkwiaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2011, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzonki róż

Post »

Witam, jestem tu nowa. Kocham kwiaty, niestety kompletnie nie mam pojęcia o ich uprawie. W związku z tym, że od niedawna mam spory ogród i pole do popisu postanowiłam go sobie odpicować, aczkolwiek potrzebuję Waszej pomocy :) :D Mam w ogródku różę, w związku z nią jedno pytanie:

Czy wsadzając takie coś http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _dzika.jpg do ziemi wyrośnie mi krzew ?

Obrazek

Proszę o wyrozumiałość, jestem kompletną amatorką :( , bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Sadzonki róż

Post »

To są owoce róż dzikich,stosowanych na podkładki. Te dzikie, to Rosa canina.Należy z nich wydłubać nasionka,wysiać jesienią,wiosną powinny wykiełkować. Ale pożytku z nich nie będzie,wartość ozdobna,żadna.Jak chcesz mieć ładne róże, nie unikniesz kupowania. Niektóre są bardzo tanie,więc wydatek niewielki, a przyjemność wielka.
kochamkwiaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2011, o 10:40

Post »

Dzięki serdeczne :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Owoce dzikiej róży można jeść na surowo?
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak można jejść na surowo.
Najlepiej zebrać je po pierwszym przymrozku, bo wtedy są one słodsze.
Surowe pąki róż przypominają smak borówek (brusznicy). Przed spożyciem oczyść je z ziaren.

Jednak najczęściej spożywa się pąki róż w postaci marmolady albo herbaty.
Pąki róż mają dużą zawartość witamity C, dlatego używane są często na przeziębienia.
Mają też nieznacznie właściwości środka przeczyszczającego zwłaszcza jeśli spożyte w większej ilości.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

owoce róż nadają się też na domowe nalewki
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

No i nie jest też tak, że wartość ozdobna żadna. Po pierwsze, pokrój mają bardzo ładny, po drugie, kiedy kwitną, są śliczne, po trzecie, owoce utrzymują się długo i są ozdobne, jak najbardziej. Oczywiście na rabaty i w miejsca reprezentacyjne nie są polecane, ale już jako żywopłoty czy w grupie z innymi dzikimi różami sprawdzają się znakomicie.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

Też nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że wartość ozdobna dzikiej róży jest żadna. To raczej kwestia gustu i zastosowania. Rosa canina ma po prostu, jak większość naturalnych roślin naszej strefy klimatycznej, urodę bardzo delikatną. A w ogrodzie może stworzyć wspaniałe tło dla innych, bardziej okazałych gatunków.
Pozdrawiam
- Natalia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Natalia - problem jest w kwiatach caniny - są bardzo delikatne - jak ktoś chciałby bardziej zdecydowane kwitnienie to lepiej posadzić multiflore. Ma więcej kwiatów, jest tak samo duży krzew, ma mało kolców, wytwarza owoce - małe, kuliste i zimą ma piękne jasno brązowe pędy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”