Mój fijoł 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój fijoł 2

Post »

To ten sumak od sosny padł? Fajnie razem wyglądały.

Kępa lilii evystyl genialna, zauważcie, że tam rosną floksy, które zastąpią lilie i znów będzie pięknie :-)
Ja tam lubię zielone łodygi przekwitłych lilii. Cieszę się, że właśnie budują mi porządne cebule na kolejny sezon.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu ja wrócę jeszcze do Twej lilii nn-ki bo 2 lata temu kupiłam identyczna pod nazwą 'Marco Polo' (Lilium hybridum (grupa mieszańców orientalnych)
Jej kwiaty są: gwiazdowate w kształcie, 15-20 cm średnicy; skierowane w górę, błyszczące, w kolorze białym do bardzo jasnego pastelowego różu; płatki rozdzielone, pofalowane na brzegach; na działkach charakterystyczne dla całej grupy brodawki - wyrostki skórki; silnie i pięknie pachnąca;
http://imageshack.us/photo/my-images/151/1002774d.jpg/

Popatrzyłam tez na zdjęcia lili o nazwie Royal Class ( pisze o niej Wandzia) i też pasuje choc na niektórych zdjęciach wpada jakby w odcień fioletu ... i bądź tu mądry co jest co ?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Grażyna, tylko dwie róże dzielą podporę z powojnikami, reszta rośnie osobno, choć w pobliżu :D
Siberia, nie ten :D Ten się rozrasta w górę i na szerokość. Floksy zauważyłam :D Jednak między liliami posadziłabym coś, co później kwitnie.
Krysiu, w niczym nie pomogę, bo kupiłam przecież białą :;230 Poważnie to Marco Polo rośnie na rabacie za domem, wydaje mi się, że nie miał aż tak wyraźnie pofalowanych płatków. Rośnie jednak w innych warunkach. No i bądź tu mądry... :D

Trochę host w towarzystwie.
Obrazek

Rozwar lubię niezmiennie.
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz piękny młody sad ;:138 i koszenia jak widzę nie mniej niż ja :;230
Takiej to dobrze... M Ci podwiązuje drzewka i reguluje.... tylko pozazdrościć. Ja to muszę sama robić... właściwie to nie powinnam zazdrościć ;:224 bo cięcie to to co baaardzo lubię. Latałabym z sekatorem najchętniej cały dzień zamiast ze szpadlem :heja
Widzę, że rozpętało się prawdziwe liliowe szaleństwo...
Fajny jest ten groszek na płocie, to chyba wieloletni, bardzo ładnie powinien Ci się rozrastać :wit
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O jak fajnie, że znalazłaś te fotki, niby tylko 2 lata, a można się przekonać jak rośliny szybko rosną i ile pracy wkładamy w nasze ogródki ;) Lubię popatrzeć na takie porównania. Tylko żałuję, że gdy kupowaliśmy nasze działki jeszcze cyfrówek nie było, a ja durna starym sprzętem nie porobiłam zdjęć.
ewamaj66 pisze:Jednak między liliami posadziłabym coś, co później kwitnie.
Nie wiem czy zauważyłaś u mnie duet lilii z rudbekią żółtą jednoroczną, do tego można dorzucić krwawniki w różnych odcieniach, wszystko ładnie się komponuje, a po przekwitnięciu lilii mamy nadal kwiaty na rabacie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguskac, ja z kolei nie lubię używać sekatora :D Wolę kopać. Groszek próbuję usunąć, tam mają rosnąć powojniki :D Korzenie ogromne, wcale nie chcą się dać. Kosi na razie tania sila robocza, potem się okaże, na kogo spadnie ta przyjemność :D
Ala, sama jestem zdziwiona, że to się tak szybko pozmieniało :D Rudbekie widziałam, krwawnik mam, ale do jesieni będę się zastanawiać, gdzie to posadzić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ewa, to nn, czy to nie jest Dorothy?
Możesz pokazać z bliska?
Sekator jest moim przyjacielem, chociaż szpadel też mi towarzyszy niezmiennie ;:108
Rudbekie mam. Wieloletnie. Sprawdzę czy podzielne. Przypomnij wiosną.
Krwawnik ma pomarańczowy-sadzonka od Izyziem. Poluję na kolejne na 'ognistą' rabatkę.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Śliczne kwiaty ma Twój powojnik :) wspanile wygląda Twój sad i jaka gęsta trawa... ;:138
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ewcia, a te białe badylki w tle Bountry Bay to co to było?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna, nie zrobiłam zdjęć z bliska. Narzekałam kiedyś na kolor Elmshorn, ale ta nn jest jeszcze bardziej rażąca :D Potraktowałam jak pnącą, bo długie pędy wypuszcza, i przeniosłam w inne miejsce.
Marta, powojniki są w ogóle piękne (o ile nie padną na uwiąd-i tak odrastają :D ).
Agata, to białe to odętka. Pozbywam się jej po trochu, bo dosyć ekspansywna, ale lubię na tyle, żeby część zachować. Rozrasta się raczej powoli, ale potrafi się wysiewać :evil: Coś mogę ukopać wiosną (niedużo, bo już usuwana :D ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---

Post »

ewamaj66 pisze:Floksy zauważyłam :D Jednak między liliami posadziłabym coś, co później kwitnie.
Niektóre odmiany floksów kwitną po liliach. Floksy wszystkie zakwitną później, o ile się je wiosną uszczknie. Stają się też rozkrzewione od tego.
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

A ja mam taki pomysł , żeby między lilie wsadzić jakieś trawy nie za bardzo ekspansywne , jak lilie kwitną to trawy dopiero nabierają rozpędu , nie wiem posadzę wiosną z jedną na próbę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberia, jakoś nie mam serca do uszczykiwania :? O zaletach wiem, ale zawsze żal mi było stosować.
Mirka, trawy to dopiero posadzę. Ale nie bardzo mi chyba to odpowiada. Obok Zebrinusa posadziłam mieczyk-nie pasował :(

Widać, że Mary Rose była maleńka (cięłam wiosną do ziemi :evil: ), kwitnie na jednym poziomie z Degenhard.
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---

Post »

Ja swoich kilka krzaczków floksów na pewno uszczknę, bo mają chude, rachityczne nóżki i od dołu nie są dekoracyjne :;230 Poza tym jak ma się gęstą już kępę, to kilka łodyg można "poświęcić" :-) To wydłuża kwitnienie całej kępy.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje floksy rosną tak, że nóżek im nie widać :D Pewnie dorosnę do tego, że skubanie jest konieczne, ale na razie męczę tylko róże.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”