Wysiew,ukorzenianie,przesadzanie- jak, kiedy, w czym
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
Przesadzać do dużych doniczek?
Kupiłam sobie dziś piękne donice, dość spore. Chcę w nie jutro posadzić zamioculcasa i jeszcze jedną roślinkę, która nawet do 2 metrów może dorastać. Mają to być już donice docelowe.
Tymczasem wyczytałam, że nie powinno się przesadzać kwiatów w donicę większą niż o 4 cm od poprzedniej. Stąd moje pytanie: czym grozi moim kwiatom złamanie tej zasady i jednak zasadzenie w donicy większej powiedzmy o 8 -10 cm?
Tymczasem wyczytałam, że nie powinno się przesadzać kwiatów w donicę większą niż o 4 cm od poprzedniej. Stąd moje pytanie: czym grozi moim kwiatom złamanie tej zasady i jednak zasadzenie w donicy większej powiedzmy o 8 -10 cm?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale możesz też wsadzić rośliny w obecnych doniczkach do tej większej i przysypać z góry warstewką ziemi. Wilk syty i owca cała 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
W sumie pomysł nie jest głupi, ale jakbym miał patrzeć potem na te rośliny ze świadomością, że są w małych doniczkach zasypanych zemią to czułbym się dziwnie, nie było by mi ich oczywiście żal, ale skręcało by mnie w środku żeby ja posadzić do tych dużych. Z doświadczenia wiem, że po przesadzeniu do 'za dużej; doniczki roślinki potrafią bardzo długo nie rosnąc. Ale za to jak potem już się zdecydują, to będą rosły jak szalone.Nalewka pisze:Ale możesz też wsadzić rośliny w obecnych doniczkach do tej większej i przysypać z góry warstewką ziemi. Wilk syty i owca cała
Pozdrawiam!
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
- Od: 24 mar 2008, o 11:19
Skorygowałbym Twoją wypowiedź do takiej ze przy przesadzaniu nie wolno przesadzić z wielkością nowej donicy (większa w obwodzie o max 6 centymetrów), gdyż bulwa zamiast wypuszczać nowe pędy, najpierw będzie "dopasowywać" się do nowej doniczki, a później dopiero rozwijać będą się łodygi kwiatka.maaartinka pisze:Ja bym nie ryzykowała z zamioculcasem, on potrzebuje małych doniczek bo potem zamiast w liście idzie w korzenie..
Napisanie, że kwiat nie lubi dużych doniczek mogłoby wielu początkujących zmylić co do kulkasa...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 sty 2009, o 21:41
- Kontakt:
Kiełkowanie nasion
Witam wszystkich serdecznie!
Jestem początkującym "ogrodnikiem" aczkolwiek bardzo mnie to wszystko interesuje i chciałabym miec w pokoju rośliny, które sama id początku wyhodowałam.
Dlatego się tu pojawiłam.
Dostałam od koleżanki nasionka kwiatów: Japońska czarna sosna, żywe kamienie i kawę arabską.
Chciałabym wiedziec jak się do tego wszystkiego zabrac.
Czy nasionka wyłożyc najpierw gdzieś i poczekac aż wykiełkują? Czy wsypac je od razu do doniczki z ziemią i po prostu podlewac?
Proszę o pomoc. I proszę się ze mnie nie śmiac. To naprawdę moje początki.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Davinette
Jestem początkującym "ogrodnikiem" aczkolwiek bardzo mnie to wszystko interesuje i chciałabym miec w pokoju rośliny, które sama id początku wyhodowałam.
Dlatego się tu pojawiłam.
Dostałam od koleżanki nasionka kwiatów: Japońska czarna sosna, żywe kamienie i kawę arabską.
Chciałabym wiedziec jak się do tego wszystkiego zabrac.
Czy nasionka wyłożyc najpierw gdzieś i poczekac aż wykiełkują? Czy wsypac je od razu do doniczki z ziemią i po prostu podlewac?
Proszę o pomoc. I proszę się ze mnie nie śmiac. To naprawdę moje początki.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Davinette
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Nikt się nie śmieje ani nie ma zamiaru.
Japońska czarna sosna - to sosna Thunberga Pinus thunbergiana - to azjatycka sosna o pięknych długich ciemnozielonych igłach i grubym pniu, "używana" także jako materiał na bonsai. Nasiona trzeba poddać procesowi stratyfikacji, tzn. przez miesiąc, dwa powinny być przetrzymane w lodówce (ale nie w zamrażalniku) i następnie wysiane do ziemi z piaskiem (ok. 0,5 cm). O stratyfikacji możesz poczytać tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... atyfikacja, i tutaj: http://poradnikogrodniczy.pl/nasiona.php.
Z kawą jest łatwiej. Nasiona moczy się prze 24 h w letniej wodzie i wysiewa do ziemi na głębokość 1 cm. Niestety nie wszystkie wschodzą (mi z 10 wykiełkowały tylko 2).
O żywych kamieniach nie wiem - bo ich nie mam. Ze słyszenia i literatury wiem jednak, że kiełkują szybko i bez problemów.
Na pewno jeszcze ktoś się odezwie i Ci doradzi.
Japońska czarna sosna - to sosna Thunberga Pinus thunbergiana - to azjatycka sosna o pięknych długich ciemnozielonych igłach i grubym pniu, "używana" także jako materiał na bonsai. Nasiona trzeba poddać procesowi stratyfikacji, tzn. przez miesiąc, dwa powinny być przetrzymane w lodówce (ale nie w zamrażalniku) i następnie wysiane do ziemi z piaskiem (ok. 0,5 cm). O stratyfikacji możesz poczytać tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... atyfikacja, i tutaj: http://poradnikogrodniczy.pl/nasiona.php.
Z kawą jest łatwiej. Nasiona moczy się prze 24 h w letniej wodzie i wysiewa do ziemi na głębokość 1 cm. Niestety nie wszystkie wschodzą (mi z 10 wykiełkowały tylko 2).
O żywych kamieniach nie wiem - bo ich nie mam. Ze słyszenia i literatury wiem jednak, że kiełkują szybko i bez problemów.
Na pewno jeszcze ktoś się odezwie i Ci doradzi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Potrzebna pomoc w sprawie nasion Noliny i Bismarcki nobilis
Witam.
Mam nasiona Noliny odgiętej i palmy Bismarckii nobilis.
Jak mam je potraktować przed siewem, do jakiej ziemi wysiać i jak z nimi postępować po wykiełkowaniu.
Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi
Pozdrawiam
Mam nasiona Noliny odgiętej i palmy Bismarckii nobilis.
Jak mam je potraktować przed siewem, do jakiej ziemi wysiać i jak z nimi postępować po wykiełkowaniu.
Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi

Pozdrawiam
Przesadzanie-co robię nie tak?
Zawsze po przesadzaniu fiołków i skrętników mam oklapniętą większość liści.W końcu muszę te liście usuwać,bo nie odzyskują sztywności. Z tego powodu boję się przesadzania i możliwości utraty moich ulubionych roślin.
Zawsze zbita bryłę korzeniową wszystkich kwiatów "dźgam" delikatnie patyczkiem od szaszłyków. Może to jest przyczyną,ale jak inaczej mam rozluźnić korzenie?
Zawsze zbita bryłę korzeniową wszystkich kwiatów "dźgam" delikatnie patyczkiem od szaszłyków. Może to jest przyczyną,ale jak inaczej mam rozluźnić korzenie?