Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

Mis20- i to właśnie kocham w kwiatach. Zaskakują ciągle swoimi kwiatami.. I bywają tak różnorodne, a wszystkie są śliczne..

Krysiu/Kociaro- hipek już kwtnie, choć jeden pączek niechcący został odłamany ;:224 Pocieszającym jest fakt, że drugi pęd pięknie pnie się w górę...
A fiołek ma coraz więcej rozkwitniętych kwiatów. Bardzo mi się podoba ;)

APe- to zasługa różnorodnej kolekcji. Wciąż kwitną kwiaty...

Mniodkowa- u mnie już prawie po porządkach, teraz zacznie się czas pieczenia pierniczków, robienia stroików świątecznych i... odpoczynek ;) Gdy wszyscy będą biegać na zakupy, ja...wygonie się rozsiądę i będę czytać nasze forum ;:108

Skorpion- szczerze mogę polecić tego fiołka. Swoja bielą,aż "bije" po oczach.

Socurek- Hipki mają ogromne kwiaty, to chyba największe kwiaty, jakie mi kwitną w mieszkaniu. Bywa, że średnica kwiatów ma nawet 20cm.. Są olbrzymami, jakże cudnymi :D

Jatra- pierwszy, wielki kwiat już rozkwitł i jest ogromny...

Elcia- festiwal otwierania pączków uważam za rozpoczęty ;)

Nuta- mam nadzieję, że na Święta, jak co roku, będę mieć, choć jednego, kwitnącego hipka.

Migotka- część roślin już dawno przekwitła, kolejne pokazują swoje pączki i kwiaty. I tak jest przez cały rok...

Dzisiaj, specjalnie dla Was...kwitnący hipek ( z oberwanym jednym pączkiem). Jutro - to zdjęcie będzie nieaktualne, bo kwitnący hipek będzie prezentem imieninowym ;:108 Ale nie ma co go żałować, bo kolejny pęd już jest wielki, zakwitnie w sam raz na Święta :D

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

One mi się od zawsze kojarzą z takimi megafonami na słupie :;230 tylko są dużo piękniejsze.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Cudny, solenizant na pewno się ucieszy.
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus27 pisze: Obrazek

Obrazek
;:111 ;:111 O kurcze ale ładny...
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Socurek- hihi...bardzo trafne skojarzenie :;230

Stokrotkania- prezent był udany. Wszyscy Goście byli zdziwieni, że o tej porze mi kwitną kwiaty w mieszkaniu ;:224

Chan-dzia- drugi pęd wnet otworzy kwiaty...będziemy znów go podziwiać ;)

A dziś kilka pędów na hipkach, Jewel (biały - pełny) już ma duży pęd, rośnie mu drugi z cebulki:

Obrazek

Obrazek

Dancing queen z maleńkim pączkiem, wyrastającym z cebuli:

Obrazek

Nadal kwitną fiołki: Swdebnyj buket, Red Lantern i Suncoast Circus Candy:

Obrazek

Obrazek

Rozkwitło dziś drugie hipeastrum. Odmiana bardzo stara ( u mnie od jakichś 15 -17 lat hodowany jest), ma bardzo wysokie pędy - nawet do 90cm dorastające i prawie zawsze ma tylko dwa kwiaty na pędzie, ale i tak go uwielbiam. Myślę, że jest to cybister lub auriculum:

Obrazek

Obrazek
Kwitnie mi też kilkanaście storczyków. To może jednego pokażę. Pięknie pachnąca Balleara Peggy Ruth Carpenter, już drugi raz zakwita u mnie punktualnie na Boże Narodzenie:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pieknosci az milo patrzec a fioleczki-cudowne ;:167
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Balleara Peggy Ruth Carpenter pięknie, że co roku o tym samym czasie kwitnie. A ten czerwony amarylis ma piękny odcień:).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doromichu- dziękuję ;)

Filigranowa- Balleaara pachnie podobnie do brassii hybrydowych. Być może, te dwa storczyki,mają wspólnych przodków ;)

Mika- dziękuję...

Dziś wyjrzało słońce...więc kilka fotek ze słonecznej sesji:

Obrazek

A tutaj swadebnyj buket w porównaniu z przekwitnięty kwiatem skrętnika Józef, obie roślinki mają duże kwiaty:

Obrazek

I...pełny skrętnik o drobnych kwiatach "Tango", uwielbiam rysunek na jego kwiatuszku:

Obrazek

I jeden z długodystansowców - storczyków. Kwitnie u mnie przeszło dwa lata. Od kiedy go mam, to non stop kwitnie ( jedyną przerwą było kilkanaście dni, kiedy too bcięłam stary pęd, a na nowym były pączki nierozkwitnięte). Obecnie przedłuża kwitnienie na końcówce pędu, ma pączki na przedłużeniu z oczka bocznego i już puszcza drugi pędzik. Na dodatek latem, w upalne dni pachnie bardzo ładnie:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tango ma faktycznie piękny wzór na płatkach i ślicznie kwitnie ;:138 .
W pierwszej chwili pomyślałam, że fiołek ma dwubarwne kwiaty :shock: , ale nawet bez fioletów wygląda genialnie :) .
Natomiast storczykowi należy się specjalna pochwała: nie dość, że piękny, to jeszcze kwitnie nieprzerwanie ;:138 . Aż prawie Ci zazdroszczę :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Justynkoi znów śliczne roślinki pokazałaś :) Ten fiołeczek duże ma kwiaty, na dodatek piszesz, że kwiatki skrętnika Józef też są duże ;:224 no to kwiaty fiołka są w takim razie ogromne ;:224 Tango przepiękne, a masz też odmianę "Samba"?Piękna Balleara - pokazuj więcej storczyków - skoro wiele Ci kwitnie - ja chętnie popodziwiam...
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Piękne roślinki jestem nimi zauroczona , wszystko zadbane zdrowe aż miło ;:138 jeszcze raz na spokojnie zwiedzę cały wątek ;:65
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Justynka biały fiołeczek cudny...jakoś nie udało mi się zdobyć białego do tej pory.
Hippeastrum i skrętniki w sferze moich marzeń...tylko marzeń niestety...skrętniki mi padły a na hipp...nie ma miejsca.
;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

felekkartofelek- wszystkie kwiatuszki są piękne, czyż nie?... Trzeba umieć pokazać ich piękno...

Wiktoria_W- uwielbiam Tango - skrętnikowe. Choć drobny to kwiatek, ma genialne "wymalowane" płatki.
Storczyki potrafią zaskakiwać, dlatego je kolekcjonuję od przeszło trzech lat.

Migotka- Swadebnyj buket rzeczywiście ma dość duże kwity, chyba jest największym, jaki do tej pory, u mnie kwitł ;)
Czy mam odmianę Samba - skrętnika? Dobre pytanie... Muszę przejrzeć sadzonki od Renatas... bo już się pogubiłam w tym, co mam, a czego jeszcze nie mam...

tija- ścierałam kurz z liści fiołków, jakieś dwa tygodnie temu, ale niestety, od nowa już się pojawia...

Elizabetka- a ja mam kilka białych. Ale tylko dwa do tej pory kwitły u mnie. Wspomniany ślubny bukiet i double dip ;)
E tam...na jednego hipka miejsce by się pewnie znalazło - Wiesz o tym, że są miniaturowe hipeastra? ;:224

Dziś, dla Wielbicieli storczyków, kwitnący od kilku miesięcy, mój phal. Mini Mark:

Obrazek

I, "jego wysokość" hipeastrum, w pełni kwitnienia. Ściągnęłam go z okna tylko na czas zrobienia zdjęcia, bo boję się, że pędy pod ciężarem kwiatów się złamią:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Wow... wielkie to hippeastrum ;:167 a minimark jeszcze piękniejszy........
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ale pięknie. Hipeastrum cudne.Reszta w pięknym słoneczku zdjęciaporobione:) ach byle do wiosny i do słonka...
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”