Kwiaty kaktusów - maryjan13
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiaty kaktusów.
Tak mi się spodobały twoje kwitnące kaktusy że kupiłam sobie parę.I teraz zwracam się do ciebie fachowca z pytaniem bo nie wiem co robić,otóż kaktuski które do mnie przyszły są w malutkich doniczkach i mają przerośnięte korzonki i wychodzą od spodu.Nie wiem czy je przesadzać czy czekać do wiosny i jaka ziemia najlepsza.
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Marianie zawsze miło do Ciebie zajrzeć. Strasznie podoba mi się Twój parapet. Zazdroszczę szerokości. A kwitnienia miałeś naprawdę cudne.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przez ocieplenie budynku zyskałem rzeczywiście niezłą powierzchnię parapetu.
Z tym kwitnieniem Magdo,to nie jest znów tak różowo,bo tylko ok. 50 % kaktusów mi kwitnie.
Z tym kwitnieniem Magdo,to nie jest znów tak różowo,bo tylko ok. 50 % kaktusów mi kwitnie.
- sokolica
Może tylko 50%, ale za to jak
Zresztą moim zdaniem 50% to jest aż.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Święte słowa. U mnie kwitnie może z 5-10% roślin, które mam. U mnie cały czas przeważają jeszcze niekwitnące maluchy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
Więc, żeby nie popaść w kompleksy, pozostańmy przy procentach
Gdyby była mowa o liczbach, to chyba żadne nasze tylko i aż nie miałoby sensu przy Twoich roślinach.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
No cóż, jeśli patrzeć na procenty to przy Was prawdziwy ze mnie cienki bolek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- maryjan13
Nie jestem żadnym fachowcem,ale przez te 2 lata nauczyłem się trochę,czytając wypowiedzi fachowców,Rozalka_74 pisze:Tak mi się spodobały twoje kwitnące kaktusy że kupiłam sobie parę.I teraz zwracam się do ciebie fachowca z pytaniem bo nie wiem co robić,
między innymi tego Forum.
po pierwsze - dobrze by było znać nazwy Twoich kaktusów,czyli rodzaj i gatunek,
po drugie - gdzie kupiłaś ( dostałaś ) te kaktusy,czyli market, kwiaciarnia, allegro, hodowca kaktusów, itp.
Najlepiej gdybyś założyła Swój własny wątek i wstawiła zdjęcia kaktusów.
Zależy w czym te kaktusy są posadzone ? Jeżeli jest to torf.to lepiej teraz je wyjąć z doniczek i oczyścić korzenie,
bo na wiosnę torf będzie wyschnięty i twardy.Mogą bez problemu zimować bez ziemi ( podłoża ),tylko korzenie owinięte w gazetę. Jeżeli jest to podłoże typowe dla kaktusów,to możesz spokojnie poczekać do wiosny.
Typowego podłoża dla kaktusów nie kupisz,trzeba go zrobić samemu.Ja kupuję ziemię do kaktusów w ogrodniczym
i mieszam z żwirkiem ( grubość 5 - 6 mm ) i gruboziarnistym piachem,najlepiej płukanym.Przynajmniej 50/50,czyli 50 % ziemi i 50 % to żwir i piach. Kaktusy sadzimy zawsze do suchego podłoża,na dno doniczki drenaż.
Teraz kaktusy powinny już być na tzw.zimowym spoczynku,czyli od 2 miesięcy nie podlewane.I tak na sucho do wiosny
w temp. około 10 - 13 *C.
Rozumiem,że te małe doniczki to 5x5 cm ( albo śr. 5 cm ).Dla porównania moje maleństwo ( Gymnocalycium bruchii ) zimowane
jak wszystkie pozostałe kaktusy,czyli od pażdziernika do końca marca na sucho i w chłodzie 10 - 13 *C.

Jeżeli jeszcze coś niejasne,to pytaj.
- maryjan13
Tomek - Te moje kilkadziesiąt kaktusów to 0,0025 część Twoich zasobów !!!blabla pisze:No cóż, jeśli patrzeć na procenty to przy Was prawdziwy ze mnie cienki bolek.
Za kilka lat,gdy te Twoje siewki zakwitną,to będzie kwiecia !!! I procenty podskoczą !!!
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Marian, masz rację, sam mówił Tomek,że do foliaka może wejść jedna osoba,bo nie ma miejsca,bo są same
kaktusiki i to dopiero będą zakwity
poz.Leszek
kaktusiki i to dopiero będą zakwity

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
U mnie szykują się zmiany. Najpóźniej w roku 2013 będę chciał postawić w ogrodzie kilka niezależnych parzenisk niezależnych od foliaka. Trafią tam duże, kwitnące rośliny. One będą już tylko kwitnąć, dawać nasiona i tworzyć ciernie. Rosnąć już nie muszą. Będzie łatwiej oglądać roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pomysł doskonały. Jeśli masz miejsce to wydaje się, że tak będzie i lepiej i ładniej i do tego wygodniej.
Oj, chyba przy okazji jakiegoś pobytu w Gdańsku wypadnie do Ciebie zajechać.
Jedyna wada tych parzenisk to konieczność ciągłego wietrzenia/otwierania/zamykania. Trzeba być na miejscu i pilnować wszystkiego. Tyle, że lobivie pewnie cały sezon będą miały uchylone pokrywy.
Oj, chyba przy okazji jakiegoś pobytu w Gdańsku wypadnie do Ciebie zajechać.

Jedyna wada tych parzenisk to konieczność ciągłego wietrzenia/otwierania/zamykania. Trzeba być na miejscu i pilnować wszystkiego. Tyle, że lobivie pewnie cały sezon będą miały uchylone pokrywy.
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Dziękuję za odpowiedz.Imasz rację są one w tych malutkich doniczkach 5x5 kupione na allegro od olenia9 ziemia to taka z widać z żwirkiem na pewno nie torf.Mam wszystkie nazwy i jak będę miała chwilkę to założę wątek ale to już chyba po świętach.