Żelazo w organizmie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Żelazo w organiźmie

Post »

ponieważ to wyszło ze 2 mce temu - to mój lekarz cały czas " myśli " , bo jeszcze w styczniu miałam 130 żelaza ale od 2 lat biorę te leki na wrzody - inhibitory pompy protonowej ( jak to ładnie brzmi ) , i właśnie było podejrzenie że to przez te leki żelazo się nie wchłania . Jednak gastrolog zdecydowanie zaprzeczył żeby to było przyczyną , więc szukamy dalej . Ale jakoś widzę że nie ma koncepcji, może coś z przytarczycami ??? Już sama nie wiem do kogo się udać :cry: ;:223
duduś
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ile razy dziennie bierzesz te inhibitory? O której godzinie łykasz żelazo? Czy próbujesz leczyć się dodatkowo, naturalnie na te wrzody? Jakie konkretnie żelazo bierzesz?
Czy sprawdzałaś tarczycę?
duduś
1000p
1000p

Post »

Tarczycę mam w normie - przynajmniej TSH ., brałam najpierw lanzul - k. roku ale zaczęłam normalnie łysieć , więc zmieniłam na nolpazę ale po czasie przestała działać ( włosy dalej wypadały i wtedy zrobiłam to żelazo ) , teraz biorę emanerę 40 ale czasami muszę brać wieczorem bo boli i piecze, żelaza nie łykam bo ponoć przy wrzodach nie powinno się
duduś
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze, tyle czasu się leczysz i te wrzody nie są zaleczone? Mogę Ci polecić, nie wiem, czy próbowałaś 2 a nawet 3 razy zaparzyć łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego i jeszcze kiedyś była taka herbatka Acidolflos tea, na żołądek właśnie. Chyba jest więcej podobnych mieszanek ziołowych na rynku. Czy znana jest przyczyna wrzodów?
Może faktycznie stosowanie preparatów z żelazem nie jest na razie wskazane, bo preparaty wchłaniają się bodajże w dwunastnicy i jelicie cienkim.
Tu jest ciekawy artykuł o przyswajalności żelaza z diety: http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id4 ... &id2=&id3=.
Za niedobór żelaza we krwi odpowiadają też obfite miesiączki, hemoroidy, krwawienia z przewodu pokarmowego, dziąseł itp, czy miałaś badanie na krew utajoną?
duduś
1000p
1000p

Post »

"miesiączki, hemoroidy, krwawienia z przewodu pokarmowego, dziąseł itp, czy miałaś badanie na krew utajoną?"=to wszystko sprawdzone, ja wrzód mam zasuszony ale cały czas mam nadżerki , raz było krwotoczne zapalenie zołądka , no i przez to mam bóle , Nie mam helicobacter pylori- dlatego to wszystko nie jest wyjaśnione - i tu jest problem , siemię lniene piję ale raz dziennie i nie zawsze bo żle na nie reaguję
duduś
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

duduś, czy znalazłaś przyczynę niskiego poziomu żelaza?
A powiedz mi jak Twoja hemoglobina?
duduś
1000p
1000p

Re: Żelazo w organizmie

Post »

niestety NIE !! ale hemoglobinę mam o dziwo w normie = teraz 11 chociaż całe życie miałam m 13 a 14 więc trochę spadła ( ale dla lekarzy ważne że jest ciągle w granicy normy )
duduś
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm i to jest ciekawe... że żelazo Ci ucieka a hemoglobiny nie masz tragicznej... Coś musi być na rzeczy. Bo tego żelaza nie brakuje Ci od miesiąca tylko od dłuższego czasu.
A jak wyglądają pozostałe parametry w morfologii? Czy byłaś kiedykolwiek u hematologa?
Grzybowy
50p
50p
Od: 30 paź 2011, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krew "poprawiają" samodzielnie robione świeże soki z buraków i marchwi. Dwa tygodnie po jednej szklance takiego soku przynosi zaskakujące wyniki:) Suplementów z żelazem nie powinno się stosować zbyt długo, ponieważ bardzo obciążają organizm, powodują ciemnienie szkliwa zębowego, zaparcia i kłopoty żołądkowe.
duduś
1000p
1000p

Post »

coś się knoci bo teraz oprócz niskiego żelaza mam jeszcze płytki :(
duduś
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold