Świerk serbski (Picea omorika)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
emmka

Re: Świerk pospolity - szpaler

Post »

dziękuję serdecznie,
wczytałam się w dyskusje i faktycznie - tak jak sądziłam - świerk prowadzony od początku (strzyżony) może ładnie wyglądać (i ja sama widziałam setki ładnych żywopłotów świerkowych na mazurach). problem jest tylko w ustaleniu wieku tych ładnych żywopłotów. Chciałabym usłyszeć opinie osoby, która cięła świerki od początku, a po 20-30-40 latach nadal miała zadowalający skutek.

jeśli chodzi o wysokość i szerokość świerków, to to mi nie przeszkadza - mam dużą działkę, dom na lekkim wzniesieniu (wiec wysoka zasłona się przyda), a pod nimi nie planuje niczego sadzić oprócz barwinka, krokusów i przebiśniegów (ewentualnie innych bylin poupychanych pomiędzy barwinka) (miejsce do posiedzenia z kwiatami będzie w innym miejscu)

pozdrawiam serdecznie,
monika
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Świerk pospolity - szpaler

Post »

No to poczytaj tu:
- Przycinanie świerka serbskiego

I wpisz coś w swoim Profilu w okienku Lokalizacja, łatwiej rozmawiać z kimś skądś, niż kimś znikąd :wit
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przycinanie świerka serbskiego

Post »

Kupiłam dziś świerka serbskiego, który będzie służył za choinkę świąteczną (na tarasie). Wiosną zostanie posadzony w ogrodzie. Świerk ma ok. 1,5 m wysokości i dwa przewodniki :shock:
Sprzedawca powiedział: "po posadzeniu trzeba jeden z przewodników wyciąć". Nie zapytałam dlaczego.
Moje pytanie brzmi - czy świerk z dwoma przewodnikami będzie wolniej rósł?
Wolałabym, żeby rósł szybko, ale żal mi ciąć drzewko, bo jest bardzo ładne, zgrabne i gęste.

Widział ktoś świerka serbskiego o dwóch czubkach?
Pozdrawiam - nikka
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mój dziś ok.5 metrowy serbski świerk też w młodości miał dwa przewodniki.Nie wycinałam żadnego, jeden z czasem 'wziął górę' i tamten słabszy 'gdzieś się zagubił'.Wydaje mi się, że zawsze jeden okaże się silniejszy.
Jeżeli jednak Ci to przeszkadza to wytnij sam czubek, wtedy tamten ruszy, a ten obcięty pójdzie bardziej w boki zagęszczając drzewko.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedy są dwa przewodniki drzewo z czasem może ulec rozerwaniu podczas silnego wiatru.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie w ogrodzie też rósł z dwoma przewodnikami, ale po pewnym czasie jeden z silniejszych przejął pierwszoplanową rolę, drugi przewodnik chyba przekształcił się w zwykłą gałąź ( ?? ) w sobotę poszukam śladów po dwóch przewodnikach na iglaku :wink:
pozdrawiam
Edyta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mojego drugiego dorosłego świerka sytuacja była odwrotna tzn. miał od małego jeden przewodnik, potem już wysoki wykształcił drugi, nie wiem nawet skąd i kiedy.Pomyślałam nie dam rady tak wysoko wyciąć i po pewnym czasie (tego lata) zauważyłam, że jeden z nich zaczął wyginać się w bok, a potem gdzieś 'zniknął', znów widać jeden.Muszę z ciekawości jutro pooglądać co się z nim stało :roll:

Tak myślę, że świerk serbski z racji swej strzelistości jakoś ma chyba siłę skoncentrowaną głównie w partiach szczytowych.
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Dziękuję za wypowiedzi :D Myślę, że dam mu "wolną rękę" :wink:
Będzie rósł w miejskim ogródku więc nie będzie narażony na silne i częste wiatry (mam nadzieję).
Pozdrawiam - nikka
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

zawsze trzeba wycinać drugi przewodnik jezeli sie chce mieć zachowany kształt drzewka- u mnie standard wygląda tak: kupujemy w donicy- i zdobimy na pierwsze święta, 2 święta takoż, 3 święta trzeba z drabinki światełka zawieszać. 4 święta -zawieszamy wszystko co się świeci w domu na choinkę :idea: :wink: moje marzenie to jest jodełka albo świerk o przyroście 10cm rocznie ale żeby zachował kształt drzewka :idea: :!: A widziałem ze takowe drzewka są :idea: :!:
lukakul

Świerk serbski (Picea omorika)

Post »

Witam

Na jesień posadziłem małe sadzonki świerka serbskiego ( część zielona max 5-8 cm) do ziemi! Teraz na wiosnę niektóre maja brązowe igły, ale tak ogólnie są zielone! Czy pozostawić je w ziemi czy lepiej przesadzić je wszystkie (60 sztuk) do doniczek i poczekać aż w nich podrosną i wtedy dopiero wsadzić do ziemi?

-- 5 kwi 2012, o 16:10 --

Dodam że wsadzałem 2-letnie sadzonki, rok pod osłoną rok na dworze!

-- 5 kwi 2012, o 16:10 --

A i czy podlać je jakimś nawozem?
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Re: Świerk serbski

Post »

Mróz z lekka chwycił świerki i dlatego miają zbrązowiałe igły. Przesadzanie do doniczek to dobry pomysł, choć zbyt częste przesadzanie nie służy roślinom. Łatwiej dbać o takie maleństwa gdy będą zadoniczkowane. Do nawożenia najlepiej wybrać nawozy płynne, stosując je raz w tygodniu.
Grzybowy
50p
50p
Od: 30 paź 2011, o 14:35

Post »

Zgadza się,lepiej byłoby je od razu doniczkować i ewentualnie potem przesadzać. Ale teraz robienie tego na odwrót nie ma moim zdaniem sensu. Musisz poczekać jakiś czas i zobaczysz czy się przyjmą. Musisz być dobrej myśli.
lukakul

Post »

Dzięki za porady, zostawię je na razie w ziemi i poczekam czy się przyjmią!
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

lukakul pisze: A i czy podlać je jakimś nawozem?
Świerk serbski nie toleruje kwaśnej gleby. Nie stosuj więc nawozów do iglaków.

Swojego nie nawożę i świetnie sobie radzi. Trzeba tylko dbać o to aby zawsze miał w miarę mokro.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Świerk serbski woli glebę wapienną jeżeli chodzi o ścisłość.Wiele już mówiono,że dużo roślin nie przepada za kwaśną ziemią.........

Cóż więcej mogę dodać jak moi poprzednicy ? Powierdzić to co powiedzieli ,mróz spowodował małe szkody.Zostaw je w gruncie ,bo takie przesadzanie to zawsze szok jest dla rośliny.Jest samowystarczalny ,ja swoich nie podlewam niczym ,znoszą zalewanie terenu,wysoki poziom wód gruntowych ,co ma miejsce u mnie,moim skromnym zdaniem najładniejszy świerk jaki jest ,symetryczny pokrój płaczący.Nie choruje ,jedyny malutki mankament to ten mróz w dotykajacy małe sadzonki i w sierpniu ,,drugi start'' jeżeli lato jest mokre.
Na żywopłoty ,pojedyncze wyeksponowane miejsca i na wiele wiele innych idealny :)
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”