Zosiu, piszesz ościnaniu chryzantem, bo dzięki temu idą w kłącza. Ale przecież zimą nie trwa wegetacja, a więc jak one mają iść wtedy w kłącza?
Ja nie ścinam suchych badylków przy roślinach, bo wydaje mi się, że dzięki temu chronią one rozetę rośliny przez zmarznięciem. Może jednak się mylę
Wandziu nie ścinam do ziemi . Podpatrz swoje chryzantemy one już puszczają takie maleństwa i z ziemi wychodzą małe zielone listeczki z nich na przyszły rok będą już młode rośliny i aby je wzmocnić przynajmniej 1/3 rośliny łącznie z pąkami kwiatowymi i przekwitłymi kwiatami ja ścinam . Ale można je wyłamać również wiosną . Chryzantemy dopóki nie zamarznie ziemia puszczają podziemne kłącza , jeśli są zimy cieplejsze robią to przez całą zimę .Ja nieraz sypię na te cenniejsze okazy 10 cm trocin i podglądam zimą młode pędy .Jeśli roślina była zdrowa to resztkami pozostawiam na grządce i osłaniam to co wyrasta z ziemi . Ale jeśli chryzantema ma mączniaka , albo grzyba to palę ścięte pozostałości , bo po co mają być zarażane młode pędy. Ja nie używam oprysków w ogrodzie.
Zosiu przyszłam popatrzeć na twoje chryzantemy aby rozjaśnić ponure dni . Na wiosnę muszę kilka u ciebie zamówić tych co kwitną wcześniej bo późniejszych mam sporo . Ta jesień była dla nich łaskawa i nawet te które kwitną późno zdążyły zakwitnąć ..
Widzę że i ty masz ogród w lesie .. maja kilka hektarowa działka ma też oprócz domu i ogrodu las w którym już mam swoi grzyby. nawet zaczyna rosnąc dziki wrzos aby się zadomowił bo ładnie wygląda zarośnięta polana wrzosami ..
Janko- ja nie mam działki przy lesie mam posadzonych tyle iglaków,że tak wygląda jak by był to las- za dużo szaleje z ilością roślin - zawsze jesteś miłym gościem - zapraszam Kasiu- dziękuję za wizytkę i zapraszam częściej
Zosiu, ja też tuż przed nadejściem zimy ścinam stare pędy chryzantem, floksów, marcinków i wykorzystuję ten susz do robienia chochołów dla ocieplenia róż.
Romcia ja często od naszych ogrodowych praktyków coś ,, kupuję :- niektóre osoby mają tak fantastyczne pomysły ,że aż chce się iść na ogród i tak robić . Pozdrawiam wszystkich