Wczoraj Moja Córka obchodziła 18 ur. przypadkowo poszedłem zobaczyc ,a tu 2 szt wykiełkowały

Witamostatnia szansa pisze:Kiedy siać aby uzyskać dobry efekt? Teraz? Zima przed nami.
Nasionka najlepiej siać zimą do doniczki, zwilżyć ziemię,rozsypać nasionka na ziemie i lekko posypać piaskiem.Przykryć folią i co jakiś czas wpuszczać powietrze. Po 3 tygodniach będą wschodziły pierwsze roślinki.Rozmayen pisze:Witamostatnia szansa pisze:Kiedy siać aby uzyskać dobry efekt? Teraz? Zima przed nami.
Postanowilam dołączyć do Waszego grona, bo bardzo interesuje mnie temat zdrowia, a Goji, to zdrowie.
Na allegrooo kupilam nasionka podobno 50 sztuk, wykiełkowało 20, ale tak były pokręcone jakby je chwycil jakiś paraliż. Były zaprawione i myślę,że to przez to. W efekcie przyjęło się 5 krzaczków. Jak miały 20cm wsadzilam je do ogrodu i podrosły do 35 cm. Jesienią opadły listki i czekam do wiosny. Ale na wiosnę wyczaiłam na allegrooo krzaczki, podobno też były w Nomi,kupiłam jeden 40cm i wsadziałam do ogrodu.Ponieważ zaczął bardzo szybko rosnąć , a nie byl rozkrzewiony , to przycięłam mu 5 czubków, które wsadziłam do dlugiej doniczki.Po 3 tygodniach, a byl to czerwiec wszystkie się przyjęły i zakwitly. Owoców nie mialy, ale urosły około 50 cm i wsadziłam je do ogrodu. Ale ten większy krzaczek wypuścił dodatkowe pędy , ale mało i też zakwitł maleńkimi fioletowymi kwiatkami. Tym przycięciem wstrzymałam mu wzrost i opóźniłam dojrzewanie.Byl wrzesien kwiaty przekwitały i zadnych owoców , wiec wzięłam pędzelek i chyba z 5 kwiatków zapyliłam i chyba z tego miałam 2 śliczne jak owoce dzikiej róży owalne woce goji. Zerwałam je w listopadzie-byly smaczne, bo mocno dojrzałe.
Nawet chyba mam gdzieś zdjęcia.
Jana
Skoro kupiłeś w sklepie ze zdrową żywnością, to będą ok, a mi przysłali już same nasiona i były zaprawione,dlatego wyglądaly jak paralityki. Fotki chętnie bym przesłała,ale nie wiem czy sobie poradzę, gdyz nigdy ich do postu nie zamieszczalam.Może mi podpowiedz.Postaralam się przez Imageshack,ale nie widzę ich.rico62 pisze:Witaj Jana![]()
Fajnie ze coraz wiecej uprawia tą roslinkeU mnie wykiełkowały po 2tyg,ale nie sa pokrecone?Podobno jest kilka odmian
![]()
Ja zrobiłem tak jak napisane bylo na forum ,kupiłem orginalne jagody goji suszone,w sklepie zdrowej zywnosci op 50gr 14zł i mam nasiona tak pozyskaneJanka prosze o jakies fotki
Pozdrawiam