Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Serdecznie witam w drugiej części mojego wątku.
Chciałbym podziękować Wam wszystkim za współtworzenie poprzedniej części. ;:196
Przez moją nieuwagę :oops: administrator zamknął pierwszą część i nie zdążyłem podziękować odwiedzającym mnie w wątku co niniejszym czynię ;:180
Pierwsza część znajduje się tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=39360
Zapraszam.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Już minęło ponad rok jak jestem z Wami na forum. Zdobyłem bardzo dużo wiadomości i sporo doświadczenia. Dziękuję Wam serdecznie za to.
W tym czasie moja kolekcja również się rozrastała.
Na przywitanie w 2 części pokażę kilka fotek z obecnego kwitnienia Paphiopedilum Leeanum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne jest Paphiopedilum Leeanum .
Pewnie to jedno słowo wystarczy za wszystkie inne określenia.
A historie znane w świecie i z nim związane, są podobnie ciekawe, jak samo kwitnienie.
Kiedyś je pewnie opowiem....

Dość liczna kwitnących paphs.w tym okresie zimowym, potrafi ubarwić nam dodatkowo
okres świąteczny.
Gratuluję kwitnienia i ..długiego, przyjemnego widoku.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko jest mi niezmiernie miło powitać Cię w moim wątku o storczykowej zielonej braci .
Miałem okazję w pierwszej części ale się zagapiłem :oops: .
Zgadzam się z Tobą że nieraz za dużo wypowiedzianych słów pomniejsza rangę ocenianej rzeczy.
Serdecznie dziękuję za miłe przywitanie i życzenia .
Mam taką cichą nadzieję że storczyk ten swoimi pięknymi kwiatami uprzyjemni mi i mojej rodzinie okres świąteczny.

Pozdrawiam Marek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Witamw drugiej częsści. Piękne kwitnienie:).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

I ja przybiegłam się przywitać w II części wątku :tan
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Od dawna podziwiam Twoją kolekcje storczyków, chociaż do tej pory nie pozostawiałam po sobie śladu :wink: Z wielką przyjemnością się do Ciebie zagląda.
Gratuluję różnorodności i pięknego kwitnienia Paphiopedilum Leeanum ;:63
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo serdecznie witam w 2części wątku
Patrycję, Dorotkę i Laurę(Laura1806) ;:196

Lauro bardzo mi miło że w końcu zdecydowałaś się zostawić ślad w moim wątku i tak wiele miłych słów wypowiadasz o mojej małej kolekcji.
Zapraszam serdecznie do częstych odwiedzin ,a teraz ja biegnę odwiedzić Ciebie.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Marku, dziękuję za miła powitanie :) Tak jak już pisałam Twoja kolekcja warta jest , żeby ją często oglądać. Bardzo wiele można się, też od Ciebie nauczyć ;:180 Brak moich wpisów wynika tylko i wyłącznie z braku czasu. Ponad rok jestem tu zarejestrowana, a efekt sam widzisz... Obiecuję poprawę :wink:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Marku, w drugiej części :)

Paph. Leeanum piękne-dostojne i godne zauważenia. Sabotki od dawna są moim niespełnionym marzeniem, kiedyś na pewno taki się u mnie znajdzie :) Mam jedną sztukę, ale...szkoda słów :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku gratuluję drugiej części oraz okazałego kwitnienia Paphiopedilum ;:63 Mnie one jakoś nie lubią więc będę podziwiać tu :wink: Bardzo ciekawy "stelażyk"
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lauro od tak wielu miłych słów wypowiadanych pod moim i storczyków adresem się :oops:
Bardzo dziękuję ,miło się czyta takie posty.

Witam cieplutko Kamilo , zawsze się cieszę kiedy ktoś nowy odwiedza mnie w wątku i pozostawia wpis.
Zawsze też mam nadzieję że na tym nie poprzestanie i od czasu do czasu odwiedzi mnie ponownie. Dziękuję bardzo za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Do sabotków ja też dopiero od niedawna się przyzwyczajam i powiem że jest to grupa storczyków w której można zakochać się od pierwszego spojrzenia. Polecam gorąco!

Witaj Kasiu . Bardzo dziękuję za gratulację. Nie wiem dlaczego piszesz że one Cię nie lubią . Zaglądając do Twojego wątku śmię twierdzić że z tak różnorodną kolekcją nie powinny sprawiać Tobie żadnego kłopotu. Ale to może być różnie , jak z kobietami każda ma swój styl i jest inwidualistką.
Tak też zachowują się paphiopedila (ale to tylko moje takie spostrzeżenia) .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku, gratuluję własnego kwitnienia Paphiopedilum Leeanum. Podglądnęłam w poprzedniej cz. od kiedy go masz i przy okazji
zobaczyłam poprzednie kwitnienie.
Muszę przyznać, że Twoje jest bezkonkurencyje. Kwiaty takie świeże i o soczystych barwach. Nic, tylko się w nich zakochać...
A jak się ma B. Nelly Isler ? Widziałam, że w tamtym roku o tej właśnie porze kwitła ? Ciekawi mnie trwałość tego storczyka.
Moja po trzech kwitnieniach u mnie 'odeszła' w niebyt...
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie Art, bardzo dziękuję za słowa uznania dla paphiopedilum i jego kwiatów .
Jak już zapewne wiesz mam go od roku ,był zakupiony jako czteropędowy ale niestety dotarł do mnie z dwoma pędami i dwiema łodyżkami po kwiatach i nie za długo cieszył mnie kwiatami. To już wtedy zakochałem się w nim. W tym roku obdarzył mnie rzeczywiście trzema kwiatami dwa są w pełni rozwinięte ,a trzeci właśnie się rozwija.
Jeśli chodzi o Burageara Nelly Isler to mam już po kwitnięciu na pierwszym przyroście (kwitł od 29.10-07.12.2011r. Oczywiście piszę o pełnym rozkwicie ) i teraz mam drugi pęd kwiatowy około 25cm z jeszcze nie wykształconymi pąkami ,a szkoda bo nie zdąży zakwitnąć na święta. Świetnie by się komponowała z białą ponsecją na świątecznym stole.
Jak zliczę wszystkie kwitnienia to będzie już chyba ze 6 bo kwitnie systematycznie na przełomie maja i potem tak na święta. Storczyk ma się na razie dobrze. Jedynym jego mankamentem jest harmonijka liści której nie mogę zwalczyć (na pewno nie jest to problem zbyt małej wilgotności).
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Witam Marku w drugiej części twojego wątku.
Paphiopedilum Leeanum naprwadę piękne i bardzo dostojne.
Czytam właśnie o twojej Nely Isler. Bardzo lubię tego storczyka i próbuję już trzeci raz współpracę
z nim dlatego cieszę się że jednak jest to możliwe żeby w warunkach domowych długo się nim cieszyć.
Co do harmonijki na listkach to ja z kolei czytałam że jest to oznaka za mokrego podłoża.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”