Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, pisałaś o planowanym zasilaniu rododendronów Substralem, podpowiedz mi coś o tym zabiegu więcej, bo moich jeszcze nigdy niczym nie pryskałam. Do tej pory nie było z nimi problemów, ale mam je przecież dopiero od trzech lat.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Guciu, ja wykonuję pierwsze nawożenie dolistnie wiosną regularnie co 2-3 tygodnie aż do poł.maja( już to zrobiłam dwa tyg. temu), używam "Substral-magiczna siła " nawóz interwencyjny do rododendronów , wg. proporcji podanych na opakowaniu .Kolejny raz - pod koniec marca - 1 raz podam nawóz doglebowo (tu : wolnodziałający granulat do rh.) pH gleby jest właściwe , ok. 4,5-5 , więc na razie nie będę zakwaszać.
Zasilanie dolistne jest korzystne, bo krzew szybko przyswaja potrzebne składniki odżywcze Teraz można je wykonywać bez obaw ( o ile nie ma przymrozków), bo pąki nie są jeszcze rozwinięte. Ten sam nawóz podaję potem 2-3 krotnie po kwitnieniu(od lipca do końca sierpnia, też mniej więcej w odstępach 2-3 tygodniowych) gdyż z kolei korzystnie wpływa na drewnienie młodych przyrostów i zawiązywanie nowych pąków kwiatowych.Przy stosowaniu nawozu dolistnie mniejsze jest też ryzyko przenawożenia , czy zasolenia podłoża.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ewelino, dawno u Ciebie nie byłam, ale jak zajrzałam to jak zwykle trafiłam na wspaniałe widoczki Twoich roślin. Twoje informacje o nawożeniu rododendronów były dla mnie jak znalazł - ja swoje dwa mam dopiero od zeszłego lata a nawet jesieni więc dopiero się uczę. Zaraz jutro pobiegnę do ogrodniczego po Substral :-). Czy mogę go użyć także do azalii???
Będę trzymała kciuki za Twoje rośliny podczas remontu - niestety z własnego doświadczenia wiem na co stać panów-fachowców. Jeśli tylko pozwala Ci na to czas - doglądaj sama i pilnuj. Powodzenia :-)
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cuda... a ja już sie na moje kwiatuszki nie umiem doczekać... zwłaszcza na tulipany i fioletowego hiacynta (fioletowego, nie niebieskiego, ale niebieski też będzie)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

kasia176 pisze: Twoje informacje o nawożeniu rododendronów były dla mnie jak znalazł - ja swoje dwa mam dopiero od zeszłego lata a nawet jesieni więc dopiero się uczę. Zaraz jutro pobiegnę do ogrodniczego po Substral :-). Czy mogę go użyć także do azalii???
Azalie i różaneczniki to ta sama rodzina - rododendrony.Mają więc takie same wymagania glebowe i odżywcze. Oczywiście możesz użyć tego samego nawozu :)
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ewelino ,coraz więcej kwitnie w Twoim pięknym ogrodzie. Za każdym razem coś innego zwraca moją uwagę a już wydawało mi się ,że znam dość dobrze Twój ogród (nie wiem ile razy już oglądany :D ).Tym razem spodobały mi się kamienie z taką zieloną patyną .Fantastycznie to wygląda ,tak naturalistycznie. :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

inag1 pisze: spodobały mi się kamienie z taką zieloną patyną .Fantastycznie to wygląda ,tak naturalistycznie. :P
A to już nie moja zasługa - po prostu w półcieniu zadomowił się mech...walczę z nim tam , gdzie mam trawnik, ale na kamieniach nawet mi się podoba , daję więc spokój :)
Czytałam gdzieś ,że jeśli chce się tak "spatynować " np . nowe donice ceramiczne , drewniane kłody czy kamienie wystarczy posmarować dany przedmiot cieniutko...jogurtem, a w krótkim czasie uzyska się.. efekt starego, pokrytego patynką.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ewelino - no tego remontu to Ci nie zazdroszczę! Nie dziwię się Twoim nerwowom, bo z fachowcami nigdy nie wiadomo, co nabroją.
Mam nadzieję, że przed świętami będziesz miała już ich z głowy? I że nie będzie tak źle. ;:333

Faktycznie - pomysł z takim zagospodarowaniem miejsca przy ogrodzeniu jest rewelacyjny!
Będę musiała pomyśleć :wink: .

Kupiłam sobie - za Twoim przykładem - doniczki torfowe do siania. Stwierdziłam, że to również świetny pomysł, bo ma się wtedy pewność,
że przy sadzeniu do ziemi nic się z roślinką nie stanie. Mam je pierwszy raz i zastanawiam się, czy jak długo będę w nich
trzymała roślinkę w domu, nic się z nimi nie stanie? Nie rozejdą się? :oops:

Wiosna u Ciebie w pełni! I barwinek już kwitnie?! Mój posadzony jest w zeszłym roku, to
chyba jeszcze sobie poczekam na kwiatki.

aha! a czy mogłabyś pokazać, jak obcięłaś tę różę w donicy? To zdjęcie nie pokazuje jej całej.
Mam na parapecie miniaturową różę, która ma listki i nie była obcinana, i za bardzo nie wiem, co z nią robić ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wisienka pisze:Ewelino - no tego remontu to Ci nie zazdroszczę! Nie dziwię się Twoim nerwowom, bo z fachowcami nigdy nie wiadomo, co nabroją.
Mam nadzieję, że przed świętami będziesz miała już ich z głowy? I że nie będzie tak źle. ;:333

Faktycznie - pomysł z takim zagospodarowaniem miejsca przy ogrodzeniu jest rewelacyjny!
Będę musiała pomyśleć :wink: .

Kupiłam sobie - za Twoim przykładem - doniczki torfowe do siania. Stwierdziłam, że to również świetny pomysł, bo ma się wtedy pewność,
że przy sadzeniu do ziemi nic się z roślinką nie stanie. Mam je pierwszy raz i zastanawiam się, czy jak długo będę w nich
trzymała roślinkę w domu, nic się z nimi nie stanie? Nie rozejdą się? :oops:

Wiosna u Ciebie w pełni! I barwinek już kwitnie?! Mój posadzony jest w zeszłym roku, to
chyba jeszcze sobie poczekam na kwiatki.

aha! a czy mogłabyś pokazać, jak obcięłaś tę różę w donicy? To zdjęcie nie pokazuje jej całej.
Mam na parapecie miniaturową różę, która ma listki i nie była obcinana, i za bardzo nie wiem, co z nią robić ...
Wisienko! Niestety ,druga część remontu zacznie się po Wielkanocy , więc jeszcze przede mną ...masa wrażeń !

Doniczki torfowe miałam już w poprzednich latach, nie bój się , roślinki dobrze się w nich czują . Nie "rozejdą się" , potem w całości , wraz z roślinką posadzisz na stałym miejscu, a korzonki dadzą sobie radę :)

Rzeczywiście miejscami - tam , gdzie słonecznie i zacisznie - barwinek już u mnie kwitnie.

Zdjęcie całej róży pokażę - muszę tylko zrobić jej nowe foto.Może jutro, jeśli nie zasypie mnie śnieg
;:112 Jest przycięta krótko , na 3-4 oczka.
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Ewelino ,dziękuję za podpowiedź . Nie pomyślałam o jogurcie a niby to takie oczywiste ....żywe kultury bakterii :roll: :lol: Mam taki jeden duży kamień ,który będzie super wyglądał jak się "zestarzeje" :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Oj! to faktycznie trochę będzie to trwało ... :( ale za to potem będziesz miała spokój na dobrych kilka lub kilkanaście lat! :wink:
Dzięki za odpowiedzi. Będę czekała na zdjęcie, z nadzieją, że śnieżyca ominie Poznań!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, coś Ciebie "zgubiłam"... :oops: :? Z niewiadomej przyczyny nie dostawałam zawiadomień, a że mam dużo różnych zaległości, jakoś nie mogę się ze wszystkim pozbierać... Na szczęście, już nadrobiłam zaległości i widzę, że Twój ogród zaczyna się budzić z zimowego snu. Remontu nie zazdroszczę i trzymam kciuki za roślinki. Mój M. , kilka tygodni temu, gdy chciał wyciąć jedną gałąź z drzewa, mało mi nie zmiażdżył drabiną pięknych, nowych tulipanów i nie stratował w pobliżu tuzina innych roślin... :? ... i dziwi się, że nie pozwalam mu schodzić ze ścieżek... :roll:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie ma tak dobrze ... rośliny może budzą się do życia , ale zostały właśnie przykryte śniegową "pierzynką" :( Do nas też zajrzała jednak w ostatnich , jak sądzę , podrygach pani Zima. Na szczęście nie jest zbyt zimno ,mam więc nadzieję ,że obędzie się bez większych strat.Śnieg spadł i od razu tajał.
Oto , jak dziś wyglądał ogród :

Obrazek Obrazek Obrazek

A tu obiecane zdjęcia róży dla Wisienki- tyle ,że chyba spod śniegu niewiele widać...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Ewelinko,z niedowierzaniem obejrzałam dzisiejsze Twoje zdjęcia.U mnie nie ma już śladu śniegu. Cały dzień było słoneczko,chociaż bardzo chłodno. A tu o przysłowiowy rzut beretem cały ogród w śniegu :roll: . Niesamowite ,co ta pogoda wyprawia.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dla wszystkich odwiedzających mój ogród :

„Kolorowych jajeczek, bielutkich owieczek,
Rozkicanych króliczków, pyszności w koszyczku,
Udanego uciekania w dniu „wielkiego lania”! 
Wiosny w sercu, pogody w duchu, oby skrzydła wiary przykryły kamienie zwątpienia
I uniosły Was ponad przemijanie...”

Na nadchodzące Święta Wielkanocne życzę Wam zdrowia, spokoju, radości , wielu miłych chwil w gronie najbliższych

Ewelina

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”