Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Datura--praktyczne porady cz.2

Post »

aaa.. to ja nie wiedziałam, więc sama wyciągnij wnioski, bo niezaprzeczalnie jest to roślina tropikalna
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p
Od: 12 lis 2011, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nawożenie i podlewanie OK.Ale w naszym klimacie wzrost temperatury zazwyczaj powoduje obniżenie wilgotności powietrza.Dlatego min. roślinki,które trzymamy w szklarniach ładniej i szybciej rosną jak te na zewnątrz.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

to też przy temperaturach powyżej 25 czy 30 stopni latamy jak te gupki z wiadramy wody, żeby jak najdłużej kwiaty utrzymac. I na pewno dłużej utrzymamy na roślinie wkopanej niż na roślinie w donicy.
W każdym klimacie wzrost temperatury powoduje zmniejszenie wilgotności powietrza, nie tylko u nas...
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p

Post »

Oj latamy,latamy...Rośliny wkopane w ziemię są zdecydowanie mniej narażone na ,,niedopicie" niż te w pojemnikach.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

no widzisz i w końcu dochodzimy do sedna - lepiej wkopac a nie męczyc rośliny w ciasnej doniczce. dla mnie to tak jakby ktoś z rozmiarem 44 chciał się zmieścic w 40 ... I co wygodnie mu?
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p

Post »

Co do wkopania roślin to się zgodzę.Natomiast co do tezy,że w każdym klimacie wraz ze wzrostem temperatur maleje wilgotność powietrza zupełnie się nie zgadzam.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

dobra poddaje się tylko wytłumacz dlaczego?
x-xm-a

Post »

Izabela toć cały czas piszę , że to roślina tropikalna :D a o strefach klimatycznych to sobie doczytaj :wit
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Sadzenie do gruntu -kompost do dołka i po posadzeniu obsypanie z góry .
Obcinianie pozostawiając Y powoduje szybsze kwitnienie ponieważ nie musi tyle rosnąć a prawie od razu wydaje kwiaty :heja Ja obcinam do 180cm żeby się do piwnicy mieściły
Podcinanie korzeni jej zupełnie nie szkodzi pewnie ma jakieś granice ale... ;:224 .
Przesadzałam ok 2 tygodni temu bardzo kapryśnego osobnika którego trzymam na parapecie w mieszkaniu i 5 L doniczkę już przerosła ;:223 a tak ją dziabnęłam że miała korzonki wielkości małej pięści -regeneracja jest błyskawiczna , ziemia lekko kwaśna .
Moje 2 latki mają podobny pień - od początku rosną w gruncie ( ogrom azotu i kompost)
rentgen w pełni się zgadzam ;:108
U mnie miały najwięcej kwiatów do ok. 25*C , ciepłe noce są ważniejsze niż spiekota w dzień
Iza ... zdecydowanie tak :D
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p

Post »

Wilgotność powietrza to maksymalna ilość pary wodnej w określonej ilości powietrza. Jest ona silnie związana z temperaturą powietrza. Im wyższa temperatura powietrza, tym więcej pary wodnej może się w nim znajdować.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

szczerze Ci powiem Moniko, że nigdy nie sprawdzałam skąd się wywodzą burgamsje, ale ten tropik mi nie bardzo pasuje...
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Można dojść do kompromisu: Donica produkcyjna z dużymi dziurami i wkopać 1/2 czy 3/4 doniczki do ziemi W donicy ale jednak w gruncie :)
Jak ma się warunki trzymania roślin w szklarni to nie ma się co dziwić że są piękne ( odpowiednia wilgotność, temperatura i obfitość pokarmu)

Wikipedia
Naturalne występowanie :...Las mglisty niski las strefy międzyzwrotnikowej występujący na obszarach górskich, gdzie stale zachodzi kondensacja pary wodnej wskutek czego utrzymują się chmury i mgły ...http://pl.wikipedia.org/wiki/Brugmansia

Mają ogromne liście dochodzące do 60 cm( u mnie) ,parowanie jest duże i dlatego tyle wody im potrzeba a w szklarniach jest bardzo wysoka wilgotność co im bardziej pasuje
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

no to rzeczywiście tropik... nie wiem czemu ale jakos mi to nie pasuje, to w jaki sposób w naturalnych warunkach ona "zimuje"?
x-xm-a

Post »

to jeszcze tu poczytaj i chyba nie będziesz mieć już wątpliwości http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns 8-)

oryginał http://en.wikipedia.org/wiki/Brugmansia :wit
o szamański praktykach też wspomniano :lol:
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

i guzik poczytałam - nie wczytuje mi sie tłumaczenie strony. dobra wierzę WAM tropik to tropik, nigdy mnie to nie zastanawiało wię nie dochodziłam rodzimego pochodzenia burgamsji. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”