Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Datura--praktyczne porady cz.2

Post »

Izabela popatrz jak mw powinien wyglądać dojrzały, moim zdaniem Twojemu jeszcze trochę brakuje http://www.google.pl/search?oe=utf-8&rl ... -wb02bXsDg
to chyba też ci pomoże
Obrazek
zdjęcie stąd http://hurstwoodbrugmansia.blogspot.com ... -seed.html
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jak mówiłam o brązowieniu nasiennika... google to skarbnica wiedzy i znajdziesz tam wszystko -wystarczy tylko poszukać....
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

a jak z temperaturą?

Piwnica jest trochę grzana rurami od CO, trochę tam chłodno, ale mrozów nie ma.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

Aneta miałaś rację ;:180 . ja za bardzo nie mam czasu siedziec w internecie i bazuje głównie na infarmacjach z forum - bo w takich miejscach są tzw. rady wypraktykowane, czyli najcenniejsze. dziękuje wam wszystkim i czekam aż zmienią barwę. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25

Post »

Obrazek
To jest datura ,która ma już conajmniej z 6 lat, na zimę jest wywożona do piwnicy w bloku ,tam jest podlewana co pewin czas, żeby za bardzo nie uschła, na wiosnę po przejściu przymrozków wywożna jest na działkę i cięta jest według wskazówek żony, badyle są cięte na krótkie kawałki i ukorzeniane , żeby kwitła żona obrywa liście ,które różnią się kształtem,przede wszystkim musi być często podlewana i nawożona.
Miałem w tym roku wymienić donicę ,ale sprzedawca spytał mi się czy chcę mieć drzewo bez kwiatów,prawdopodobnie jeżel jest mniejsza donica ,datura jest zmuszona do wydania większej ilości kwiatów.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Nigdy się z tym nie zgodzę!!! Moje są co roku wkopywane do gruntu i nigdy na brak kwitnienia nie narzekam, wręcz przeciwnie. Daturki uwielbiają dużo przestrzeni i podejrzewam że w tej kwestii pozostali forumowicze się ze mną zgodzą.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Karolu im większa powierzchnia dla korzeni tym lepiej....ja moje również wkopuje do gruntu .
Trzymanie ich w donicach to męczarnia dla nich i właścicieli...to okropne pijako -żarłoki
Liście o nieregularnym kształcie to znak iż nad nimi jest część płodna -brugmansia zakwitnie więc po co je obrywać :shock: nigdy o tym nie słyszałam
Polecam poczytać .... http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ra#p560251
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Anetko widzę że wreszcie się zgadzamy w jakimś temacie ;:138
x-xm-a

Post »

Ale na obrazku kwitnie pięknie :D i w końcu o to chodzi :D

może karol omyłkowo napisał o obrywaniu liści zamiast o rozwijających się młodych pędach na łodygach - bo na zdjęciu widać, że są ładnie prowadzone,.. chociaż moja 6letnia to miała pień o średnicy tak z 8cm...jak nie więcej chyba
Ja powiem tak, bo kiedyś miałam przez wiele lat i się wyleczyłam z wnerwiającego wnoszenia i wynoszenia ciężkiej donicy - Jeszcze kilka lat temu nie było żadnych teorii i doświadczeń na temat liści takich 'innych' i datury kwitły i to jak :D . Ja osobiście wiele lat temu od razu wpadłam na to, żeby daturę wkopać do ziemi z czystej wygody - nie nadążałam podlewać, donica się przegrzewała, a rośnie to zielsko jak chwast. Wkopując do ziemi można było też od razu wrzucić sporo nawozu.
Ale zrobiłam to tylko dlatego że uprawa w doniczce była niesłychanie upierd...wa. W doniczce też mi rosła i kwitła pięknie, mało tego - skracałam solidnie pędy przed przeprowadzką do domu jak mi było wygodnie (nie jakieś tam Y cz V co teraz czytam) chociaż mocno 'płakała' a wykopując z ziemi cięłam korzenie jak popadnie, żeby się zmieściły do donicy. I wiem jedno - to roślina tropikalna - będzie pięęęęknie kwitła przede wszystkim wtedy, kiedy będzie piękne lato :D
A co do ograniczania korzeni - wiem, że glicynia prowadzona w donicy kwitnie natychmiast, posadzona w ziemi już niekoniecznie tak szybko. Może coś w tym jest, ale faktycznie jeśli chodzi o wygodę właściciela to najlepiej daturę posadzić do ziemi i...trzymać kciuki za upalne lato
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Moniko, częściowo się z tobą zgadzam, ale co do kwitnienia to niezupełnie masz rację - pogoda nie ma większego wpływu na obwitośc kwitnienia. Większe znaczenie ma nawożenie.
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Zgadzam się z Izą.Dużo nawozu i dużo wody.
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p
Od: 12 lis 2011, o 16:30

Post »

Pogoda ma dość duży wpływ na długość utrzymywania się kwiatów na roślinie.
Temperatury ok 30 st.w połączeniu z bezpośrednim nasłonecznieniem powodują krótsze kwitnienie poszczególnych kwiatów.
x-xm-a

Post »

ewamon i Iza to też obowiązkowo :D w końcu to niesłychanie żarłoczne bestie :D
..ale.. wystarczy cofnąć się w tym wątku do miesiąca w tym roku kiedy zaczęły kwitnąć ..i jak.
Pomijam przecudne brugmansie adrianic'a - one chyba startują w szklarni z odpowiednimi przyspieszaczami - jeśli się mylę adrianic to sorki, takie mam wrażenie
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

na czasookres utrzymywania kwiatów - tak, ale nie na obwitośc kwitnienia. Zresztą jak dobrze zadbamy o nawodnienie przy takiej temperaturze to nie zauważymy większej różnicy w kwiatach, tylko w czasie jaki poświęcimy naszej daturce.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Moniko ale Adrianic wcale nie ukrywa że pędzi je chemią, trzyma w szklarni i u niego kwitną cały rok. Raz miałam okazję widziec jego okazy osobiście i wierz mi jest co podziwiac, to co pokazuje to tylko niewielka częśc.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”