Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
Ładny początek ,szczególnie białe dalie których znowu nie mam bo mi wymiękły...U mnie też zrobiło się biało ale od śniegu ,tylko pewnie nie poleży długo bo w dzień robi się ciepło .. Lepiej przydał by się deszcz po tak długiej suszy, pomogło by to lepiej roślinkom .
Widzę że święta szybko się u ciebie zbliżają bo już kończysz sprzątanie , tylko jeszcze smakołyki świąteczne i można ubierać choinkę ..
Widzę że święta szybko się u ciebie zbliżają bo już kończysz sprzątanie , tylko jeszcze smakołyki świąteczne i można ubierać choinkę ..
też jestem 
zaznaczone żeby nie zgubić twojego wątku

zaznaczone żeby nie zgubić twojego wątku
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu i ja melduję się w Twoim kolejnym wątku:) w tych białych kwiatach jest coś takiego ciekawego a po drugie da się je połączyć z każdym innym kolorem kwiatów
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Witam się Krysiu w nowym wątku
Białe cuda pokazujesz
Żeby przybliżyć lato, wybieram dalie z Twoich linków i czekam na katalog.

Białe cuda pokazujesz

Żeby przybliżyć lato, wybieram dalie z Twoich linków i czekam na katalog.

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam przemiłych gości
... ależ tu ruch , czyżby " białe abecadło " miało w sobie magnez ?
lora Ty wszędzie zdążysz a co do roślinek to nie ma potrzeby martwić się na zapas bo ... dzis nie masz ale juz jutro możesz je mieć .
ewamaj66 Ewciu sen zimowy ani żaden inny odpoczynek nie jest mi pisany bo już mam zamówienia na jajka wielkanocne wykonane metodą dekupaż i trochę innych drobiazgów. Ponadto do pokoju z nową aranżacją kolorystyczna potrzebuje kilku motyli w rożnych odcieniach fioletu a to z kolei trzeba namalować farbami witrażowymi.
Bobrek trójlistkowy to bardzo ciekawa roślinka mająca także cenne właściwości lecznicze. U mnie rośnie tuz przy wodzie i czasami jest nawet zalewana przy wysokim poziomie. W ciągu sezonu rosną długie pędy z gęstym ulistnieniem i u mnie to wszystko leży na tafli wody jako ala pierzynka...
Ostatnio ryby upatrzyły sobie to miejsce na tarlisko.
wanda7 Wandziu lubię rożne inne kolory ale biel cenię ponad inne z wielu powodów.
takasobie Miłko Eukomis na zimę wykopuję i przechowuje w piwnicy jak wszystkie inne cebule bez szczególnej troski. W ostatnim sezonie rósł w pojemniku podsadzony cebulkami Oxalis ale wcześniej bezpośrednio w gruncie.
ilona2715 Ilonko - strona pierwsza czy też druga .... nieważne bo na każdej miłe mi są Twe odwiedziny.
Muszę Cię zmartwić ale ja kocham zimę z wielu powodów i trudno tu wszystkie wymienić.
Za to,że przykrywa białym puchem całą obecną szarość i zgniliznę która jest wielkim utrapieniem dla alergików. Puszystym śniegiem otula nasze rośliny jak matka swe dzieci puchową pierzynką, za piękne widoczki gdzie śnieg skrzy się w promieniach słońca i czasami przenosi nas w świat magii i wspomnień z dzieciństwa....
Co do Acidantery to należy wykopać cebulki na zimę i przechować w piwnicy razem z innymi.
maniusika u Ciebie padał śnieg ? ... zazdraszczam !!!
U nas kilka dni temu wieczorem była burza - dziwne zjawisko do aktualnej pory roku.
Teraz popaduje od 2 dni ale niezbyt mocno.
asiula witaj zapracowana Kobietko.
Każdy kolejny rok będzie dla Ciebie lżejszy bo z małej Gabrysi rośnie śliczna ogrodniczka. Dziewczynki uwielbiają pomagać choć i chłopcy odpowiednio zmotywowani też.
gardener1987 masz rację biały kolor jest uniwersalny i pasuje do każdego.
Od kilku lat organizowałam białą rabatę ale powoli zaczynam wątpić w sens tego co robię.
Plamy bieli w rożnych miejscach podkreślają inne kolory i często są mile widziane właśnie z tego powodu lub dla rozjaśnienia.
katja Kasiu witam i cieszę się,że mogłam pomóc. Ciekawi mnie jakie kształty i kolory dalii typujesz ?
Daj znać kiedy dostaniesz katalog choć i ja też powinnam dostać... bo tak było do tej pory,że wszyscy wcześniejsi klienci otrzymywali aktualne katalogi.

lora Ty wszędzie zdążysz a co do roślinek to nie ma potrzeby martwić się na zapas bo ... dzis nie masz ale juz jutro możesz je mieć .
ewamaj66 Ewciu sen zimowy ani żaden inny odpoczynek nie jest mi pisany bo już mam zamówienia na jajka wielkanocne wykonane metodą dekupaż i trochę innych drobiazgów. Ponadto do pokoju z nową aranżacją kolorystyczna potrzebuje kilku motyli w rożnych odcieniach fioletu a to z kolei trzeba namalować farbami witrażowymi.
Bobrek trójlistkowy to bardzo ciekawa roślinka mająca także cenne właściwości lecznicze. U mnie rośnie tuz przy wodzie i czasami jest nawet zalewana przy wysokim poziomie. W ciągu sezonu rosną długie pędy z gęstym ulistnieniem i u mnie to wszystko leży na tafli wody jako ala pierzynka...

Ostatnio ryby upatrzyły sobie to miejsce na tarlisko.
wanda7 Wandziu lubię rożne inne kolory ale biel cenię ponad inne z wielu powodów.
takasobie Miłko Eukomis na zimę wykopuję i przechowuje w piwnicy jak wszystkie inne cebule bez szczególnej troski. W ostatnim sezonie rósł w pojemniku podsadzony cebulkami Oxalis ale wcześniej bezpośrednio w gruncie.
ilona2715 Ilonko - strona pierwsza czy też druga .... nieważne bo na każdej miłe mi są Twe odwiedziny.
Muszę Cię zmartwić ale ja kocham zimę z wielu powodów i trudno tu wszystkie wymienić.
Za to,że przykrywa białym puchem całą obecną szarość i zgniliznę która jest wielkim utrapieniem dla alergików. Puszystym śniegiem otula nasze rośliny jak matka swe dzieci puchową pierzynką, za piękne widoczki gdzie śnieg skrzy się w promieniach słońca i czasami przenosi nas w świat magii i wspomnień z dzieciństwa....
Co do Acidantery to należy wykopać cebulki na zimę i przechować w piwnicy razem z innymi.
maniusika u Ciebie padał śnieg ? ... zazdraszczam !!!
U nas kilka dni temu wieczorem była burza - dziwne zjawisko do aktualnej pory roku.
Teraz popaduje od 2 dni ale niezbyt mocno.
asiula witaj zapracowana Kobietko.
Każdy kolejny rok będzie dla Ciebie lżejszy bo z małej Gabrysi rośnie śliczna ogrodniczka. Dziewczynki uwielbiają pomagać choć i chłopcy odpowiednio zmotywowani też.
gardener1987 masz rację biały kolor jest uniwersalny i pasuje do każdego.
Od kilku lat organizowałam białą rabatę ale powoli zaczynam wątpić w sens tego co robię.
Plamy bieli w rożnych miejscach podkreślają inne kolory i często są mile widziane właśnie z tego powodu lub dla rozjaśnienia.
katja Kasiu witam i cieszę się,że mogłam pomóc. Ciekawi mnie jakie kształty i kolory dalii typujesz ?
Daj znać kiedy dostaniesz katalog choć i ja też powinnam dostać... bo tak było do tej pory,że wszyscy wcześniejsi klienci otrzymywali aktualne katalogi.
- goferek
- 500p
- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krysiu pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie w poprzednim wątku
Cuda masz u siebie. Pozwolę sobie zerkac do Ciebie
pozdrawiam ciepło Agata

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu jak ja się cieszę, że nie poddałaś się i po naszych sugestiach założyłaś nowy wątek. Początek piękny, tyle bieli w Twoim ogrodzie, mnie ona kojarzy się zawsze z labolatoryjną czystością, świerzością. Miło popatrzeć na takie białe wspomnienia, ale dużo odmian roślin w tym kolorze posiadasz.
Widzę, że masz już kilka ładnych odmian hortensji, mnie bardzo podoba się Vanilla Freise, właśnie w przyszłym roku chciałabym ją zdobyć, aha i do kolekcji jeszcze planuję dokupić Phantom, czy się uda zobaczymy.
Widzę, że masz już kilka ładnych odmian hortensji, mnie bardzo podoba się Vanilla Freise, właśnie w przyszłym roku chciałabym ją zdobyć, aha i do kolekcji jeszcze planuję dokupić Phantom, czy się uda zobaczymy.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ja też się przywitam w nowym wątku, takim czyściutkim, białym
Biały kolor w ogrodzie musi być .Ja mam białą rabatę i wbrew pozorom nie
jest monotonna . Mam wątpliwości ,czy Twoja hortensja Grandiflora jest dobrze
oznaczona. Grandiflora ma pełne, duże kwiatostany ,a ta na zdjęciu jest bardzo koronkowa .
Młoda jest ? być może w przyszłości wykształci inne (prawidłowe) kwiatostany

Biały kolor w ogrodzie musi być .Ja mam białą rabatę i wbrew pozorom nie
jest monotonna . Mam wątpliwości ,czy Twoja hortensja Grandiflora jest dobrze
oznaczona. Grandiflora ma pełne, duże kwiatostany ,a ta na zdjęciu jest bardzo koronkowa .
Młoda jest ? być może w przyszłości wykształci inne (prawidłowe) kwiatostany

- christinkrysia
goferek Agatko chyba pierwszy raz goszczę Cię u siebie więc cieplutko witam i zapraszam do częstych odwiedzin. Dziękuję za miłe słowa - one dodają sił twórczych aby powstawały kolejne rabaty.
korzo_m Dorotko wiele spraw złożyło sie na moje wahania ale ... jestem.
Hortensje kocham od zawsze ale sama wiesz,że przekształcenie działki z warzywniczej na taką o jakiej się marzy to praca na kilka lat. Rośnie u mnie już 20 krzewów Hortensji, część z nich to juz duże krzewy ale połowa to krzewy 3 i 4 letnie i 2 roczne maluchy.
Uwielbiam krzewy kwitnące długi czas i właśnie Hortensje spełniają te oczekiwania. Teraz jest tyle pięknych odmian więc jest w czym wybierać choć nie wszystkie informacje sprzedawcy w praktyce się sprawdzają.
Babopielka witam serdecznie - dla mnie Ty jesteś GURU w temacie Hortensji
i dużo czasu spędzam ostatnio na ścieżkach Twego ogrodu podglądając i podczytując rózne tajniki ich uprawy.
Moja Hortensja drzewkowata "Grandiflora" jest kupiona wiosną z takiego miejsca ( Carrefour) i za śmieszną cenę 4,99 może być pomyłką bo na etykiecie napisać można wszystko. Za rok zobaczymy co pokaże ale jest tak dorodnym krzaczkiem,ze nawet sie nie złoszczę na zaistniałą pomyłkę.
Biel na naszej działce ciąg dalszy czyli literka J i dalej ...
Jabłoń w czasie kwitnienia to wyjątkowo piękny widok.
Płatki kwiatów od wewnątrz są białe a z zewnątrz różowe - z tych kwiatów wyrosną smaczne papierówki

Jasnota Plamista " White Nancy"

Kalina koralowa 'Roseum'

Kamasja Leichtlina

Ketmia południowa

Krwawnik kichawiec

korzo_m Dorotko wiele spraw złożyło sie na moje wahania ale ... jestem.
Hortensje kocham od zawsze ale sama wiesz,że przekształcenie działki z warzywniczej na taką o jakiej się marzy to praca na kilka lat. Rośnie u mnie już 20 krzewów Hortensji, część z nich to juz duże krzewy ale połowa to krzewy 3 i 4 letnie i 2 roczne maluchy.
Uwielbiam krzewy kwitnące długi czas i właśnie Hortensje spełniają te oczekiwania. Teraz jest tyle pięknych odmian więc jest w czym wybierać choć nie wszystkie informacje sprzedawcy w praktyce się sprawdzają.
Babopielka witam serdecznie - dla mnie Ty jesteś GURU w temacie Hortensji

Moja Hortensja drzewkowata "Grandiflora" jest kupiona wiosną z takiego miejsca ( Carrefour) i za śmieszną cenę 4,99 może być pomyłką bo na etykiecie napisać można wszystko. Za rok zobaczymy co pokaże ale jest tak dorodnym krzaczkiem,ze nawet sie nie złoszczę na zaistniałą pomyłkę.
Biel na naszej działce ciąg dalszy czyli literka J i dalej ...
Jabłoń w czasie kwitnienia to wyjątkowo piękny widok.
Płatki kwiatów od wewnątrz są białe a z zewnątrz różowe - z tych kwiatów wyrosną smaczne papierówki

Jasnota Plamista " White Nancy"

Kalina koralowa 'Roseum'

Kamasja Leichtlina

Ketmia południowa

Krwawnik kichawiec

- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Krysiu, mam już parę typów
Spartacus, Salome, Black Touch, Vancouver, Emmaus, Mingus Leroy, Snowbound, Helena Różiczkowa ...
Kolorowo się zrobiło

Spartacus, Salome, Black Touch, Vancouver, Emmaus, Mingus Leroy, Snowbound, Helena Różiczkowa ...
Kolorowo się zrobiło

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- christinkrysia
Kasiu jutro z ciekawości zerknę na te odmiany - bo nie znam wszystkich.
Wieczorem pochodziłam sobie po innych ogrodach szukając pomysłu na wąski pas przy płocie.
Na dziś wystarczy, uciekam zostawiając na dobranoc kolejne zdjęcia białych kwiatów.
KOSMOS ( czasami używana jest nazwa Onętek)

Lilie ogrodowe i wodna
LILIA ANNEMARIE'S DREAM i LILIA WHITE ELEGANCE

Wieczorem pochodziłam sobie po innych ogrodach szukając pomysłu na wąski pas przy płocie.
Na dziś wystarczy, uciekam zostawiając na dobranoc kolejne zdjęcia białych kwiatów.
KOSMOS ( czasami używana jest nazwa Onętek)

Lilie ogrodowe i wodna
LILIA ANNEMARIE'S DREAM i LILIA WHITE ELEGANCE

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Czeka Cię mnóstwo zajęć
Ja zamierzam jednak zimą odpoczywać ile wlezie. W styczniu, a na pewno w lutym posieję pierwsze rośliny 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Cieszę się, że jednak zdecydowałaś się na nowy wątek
Białe kwiaty są śliczne i podobnie jak Ty uwielbiam je. Moja biała rabaty "idzie do remontu" w przyszłym roku. W tym niestety nie wyrobiłam się. Moja biała inkarwilla nie przeżyła zimy
, chociaż różowa z powodzeniem rośnie u mnie od kilku lat. Muszę jeszcze jedno podejście do niej zrobić. Oczywiście jak tylko ją spotkam w sprzedaży, bo to nie jest łatwe.

Białe kwiaty są śliczne i podobnie jak Ty uwielbiam je. Moja biała rabaty "idzie do remontu" w przyszłym roku. W tym niestety nie wyrobiłam się. Moja biała inkarwilla nie przeżyła zimy

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Krysiu to czeka cie pracowita zima kochana
Tylko zostaw trochę energii na wiosnę,bo jak ruszymy z kopyta to zostaniesz w tyle 

- christinkrysia
ewamaj66 Ewciu ja nie umiem "tylko siedzieć " bo mam za dużo pomysłów i wszystkiego chciałabym się nauczyć, spróbować, zobaczyć itd.
Leżę i odpoczywam jedynie wtedy gdy porządnie choroba mnie złoży ale moje naturalne miksturki porządnie mnie chronią więc nawet grypopochodne wpadają nie częściej niż raz na 10 lat...
W tym roku nie mam miejsca na sianie o tak wczesnej porze a szkoda.
tu.ja Izo czasami i ja umiem posłuchać dobrych rad, dziękuję.
Obie moje Incarwille ( Delavaya) to wiosenny nabytek wiec nie wiem jak spędzą zimę w gruncie ?
Czasami myślę aby je jeszcze wykopać i do piwnicy - one maja korzenie palowe więc kłopot niewielki.
Biała była wyjątkowo piękna i dodatkowo kwitła przez cały sezon a różowa obok dużo krócej.
Arabelko ja odpoczywam wyzywając się artystycznie bo to moja wielka pasja.
Na brak energii to ja sporadycznie narzekam - najczęściej mam jej za dużo.
Trochę obrazków z moimi białościami czyli ciąg dalszy
Liatra kłosowa

Lwie paszcze

Mieczyk

Osteospermum - Stokrotka afrykańska

Leżę i odpoczywam jedynie wtedy gdy porządnie choroba mnie złoży ale moje naturalne miksturki porządnie mnie chronią więc nawet grypopochodne wpadają nie częściej niż raz na 10 lat...

W tym roku nie mam miejsca na sianie o tak wczesnej porze a szkoda.
tu.ja Izo czasami i ja umiem posłuchać dobrych rad, dziękuję.
Obie moje Incarwille ( Delavaya) to wiosenny nabytek wiec nie wiem jak spędzą zimę w gruncie ?
Czasami myślę aby je jeszcze wykopać i do piwnicy - one maja korzenie palowe więc kłopot niewielki.
Biała była wyjątkowo piękna i dodatkowo kwitła przez cały sezon a różowa obok dużo krócej.
Arabelko ja odpoczywam wyzywając się artystycznie bo to moja wielka pasja.
Na brak energii to ja sporadycznie narzekam - najczęściej mam jej za dużo.
Trochę obrazków z moimi białościami czyli ciąg dalszy
Liatra kłosowa

Lwie paszcze

Mieczyk

Osteospermum - Stokrotka afrykańska