Zamioculcas przesadzanie

Rośliny doniczkowe
Renka
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:37

Post »

Basiu wypuści, wypuści im rzadziej będziesz to sprawdzać tym szybciej doczekasz się nowych listków .Mój nawet zakwitł , ale nie podobały mi się te kwiatki i obcięłam, podlewarzadko raz na ok. 3 tyg. i jak na razie świetnie się miewa .Trzymam kciuki za twojego zameczka .Pozdrawiam
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeden z moich trzech "kulkasów"wypuścił nowy pęd.Jest u mnie pół roku,nie był jeszcze przesadzany.
Stał ostatnio w głębi pokoju ,podlewałam go minimum co dwa tygodnie, ale zazwyczaj jeszcze rzadziej :oops:
Obrazek
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Mój zamiokulkas też rośnie w wąskiej wysokiej doniczce, która przypomina palmówkę i dopiero w niej ruszył do rośnięcia. :P
joan18
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2008, o 14:15

Post »

Witajcie :)

Piękny jest ten kwiat, ja dostałam go od teściowej , później teściowa mi go rozsadziła i wiecie jakie mam teraz dwa piekne kwiaty, a zaczęły tak pieknie rosnąć około rok po rozdzieleniu bulw. Ale czeka mnie przesadzanie znowu tych dwóch kwiatków i dziękuje wam za te porady dotyczace doniczek. Czytałam że powinno się to zrobić właśnie w marcu i w kwietniu . A doniczki, widziałam dzisiaj w sklepie, są naprawdę piękne. Tylko w końcu musze zmierzyć te obwody.
Joanna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

goni@k pisze:Jeden z moich trzech "kulkasów"wypuścił nowy pęd.Jest u mnie pół roku,nie był jeszcze przesadzany.
Stał ostatnio w głębi pokoju ,podlewałam go minimum co dwa tygodnie, ale zazwyczaj jeszcze rzadziej :oops:
I patrząc na fotkę będzie wymagał przesadzenia dopiero na przyszłą wiosnę. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Przemo pisze:
goni@k pisze:Jeden z moich trzech "kulkasów"wypuścił nowy pęd.Jest u mnie pół roku,nie był jeszcze przesadzany.
I patrząc na fotkę będzie wymagał przesadzenia dopiero na przyszłą wiosnę. :D
Dziękuję ,zapamiętam :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Mojego zamioculcasa mam ok. 5 lat. Wygląda tak: Obrazek
Najdłuższe łodygi mają prawie metr długości. Niestety w tym sezonie nie wypuścił ani jednego listka :( Co może być przyczyną? Nie ma żadnych oznak choroby, liście są błyszczące. Nawożę delikatnie biohumusem, nie przelewam. Stoi w pokoju od strony południowej pół metra od okna, nie pada na niego bezpośrednio słońce. Bardzo proszę o poradę, co może być powodem tego "zastoju".
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jest identycznie jak u Mandragory, tyle, że stoi przy północnym oknie. Ponieważ już 2 razy się przewrócił przesadzę go do trochę większej doniczki - myślę że to go "popędzi" do wypuszczania nowych liści - tak było w zeszłym roku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---

Post »

Mandragora uważam że brak mu miejsca w doniczce ma najprawdopodobniej przerośniętą bryłę korzeniową a w ceramicznej doniczce tego nie zobaczysz bo korzenie nie mają siły jej rozepchnąć i przez to nie wystartował w tym roku, przesadziłbym go w plastikową doniczkę o 4 cm większą w średnicy od obecnej.. :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj karpek - prawie sąsiedzie ;)

Przemo - jak już popatrzyłam na zdjęcie - zwłaszcza na miniaturkę ;) - również doszłam do takich wniosków :D Pora chyba go po prostu przesadzić :)

A jak sądzicie - to, że ma tak "wydłużone" łodygi, które bardzo się kładą - za mało światła? Pół metra od południowego okna to chyba wystarczająco dla kolegi Kulkasa? :) Doczytałam też, że przeciągi mogą to powodować? Hmm, przeciągów chyba mu strasznych nie serwuję...
Może po prostu trochę chłopak zgłupiał - 2 przeprowadzki w przeciągu roku pewnie się do tego przyczyniły trochę ;)

Dziękuję Wam za odzew :) i pozdrawiam - z gorącego balkonu z widokiem na Szyndzielnię :)
x-C-j
---

Post »

Ma za dużo światła jeśli stoi w takim miejscu oddaliłbym go na conajmniej 2 metry od południowego okna lub przestawił na parapet ale na północne okno. :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo, to jedyne miejsce w moim domu, gdzie jest dla niego miejsce...

Urok mojej części mieszkania od strony południowej polega na tym, że do samego pokoju nigdy nie wchodzi słońce - sięga max. przed linią początku okien. Nigdy nie padają na niego bezpośrednio promienie słoneczne. Ciepło w pokoju jest - i owszem - ale Kulkas przecież ciepło lubi :)
x-C-j
---

Post »

Ok skoro ma takie warunki niech tam stoi. :D
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 wrz 2009, o 12:46

Post »

mam pytanie: otóż posiadam dwa zamioculcasy i chciałam wsadzić je razem do jednej donicy.Co myslicie czy to dobry pomysł?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście można. Zamiokulkasy mają bulwy, które cały czas rosną i powiększają się. Myślę, że powinnaś dać odstęp 3-5 cm między roślinami. Doniczka nie musi być wysoka ale w tym przypadku powinna być szeroka.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”