Zamioculcas przesadzanie
Witajcie
Piękny jest ten kwiat, ja dostałam go od teściowej , później teściowa mi go rozsadziła i wiecie jakie mam teraz dwa piekne kwiaty, a zaczęły tak pieknie rosnąć około rok po rozdzieleniu bulw. Ale czeka mnie przesadzanie znowu tych dwóch kwiatków i dziękuje wam za te porady dotyczace doniczek. Czytałam że powinno się to zrobić właśnie w marcu i w kwietniu . A doniczki, widziałam dzisiaj w sklepie, są naprawdę piękne. Tylko w końcu musze zmierzyć te obwody.
Joanna

Piękny jest ten kwiat, ja dostałam go od teściowej , później teściowa mi go rozsadziła i wiecie jakie mam teraz dwa piekne kwiaty, a zaczęły tak pieknie rosnąć około rok po rozdzieleniu bulw. Ale czeka mnie przesadzanie znowu tych dwóch kwiatków i dziękuje wam za te porady dotyczace doniczek. Czytałam że powinno się to zrobić właśnie w marcu i w kwietniu . A doniczki, widziałam dzisiaj w sklepie, są naprawdę piękne. Tylko w końcu musze zmierzyć te obwody.
Joanna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję ,zapamiętamPrzemo pisze:I patrząc na fotkę będzie wymagał przesadzenia dopiero na przyszłą wiosnę.goni@k pisze:Jeden z moich trzech "kulkasów"wypuścił nowy pęd.Jest u mnie pół roku,nie był jeszcze przesadzany.
Stał ostatnio w głębi pokoju ,podlewałam go minimum co dwa tygodnie, ale zazwyczaj jeszcze rzadziej

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Mojego zamioculcasa mam ok. 5 lat. Wygląda tak: 
Najdłuższe łodygi mają prawie metr długości. Niestety w tym sezonie nie wypuścił ani jednego listka
Co może być przyczyną? Nie ma żadnych oznak choroby, liście są błyszczące. Nawożę delikatnie biohumusem, nie przelewam. Stoi w pokoju od strony południowej pół metra od okna, nie pada na niego bezpośrednio słońce. Bardzo proszę o poradę, co może być powodem tego "zastoju".

Najdłuższe łodygi mają prawie metr długości. Niestety w tym sezonie nie wypuścił ani jednego listka

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jest identycznie jak u Mandragory, tyle, że stoi przy północnym oknie. Ponieważ już 2 razy się przewrócił przesadzę go do trochę większej doniczki - myślę że to go "popędzi" do wypuszczania nowych liści - tak było w zeszłym roku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Mandragora uważam że brak mu miejsca w doniczce ma najprawdopodobniej przerośniętą bryłę korzeniową a w ceramicznej doniczce tego nie zobaczysz bo korzenie nie mają siły jej rozepchnąć i przez to nie wystartował w tym roku, przesadziłbym go w plastikową doniczkę o 4 cm większą w średnicy od obecnej.. 

- Mandragora
Witaj karpek - prawie sąsiedzie ;)
Przemo - jak już popatrzyłam na zdjęcie - zwłaszcza na miniaturkę ;) - również doszłam do takich wniosków
Pora chyba go po prostu przesadzić
A jak sądzicie - to, że ma tak "wydłużone" łodygi, które bardzo się kładą - za mało światła? Pół metra od południowego okna to chyba wystarczająco dla kolegi Kulkasa?
Doczytałam też, że przeciągi mogą to powodować? Hmm, przeciągów chyba mu strasznych nie serwuję...
Może po prostu trochę chłopak zgłupiał - 2 przeprowadzki w przeciągu roku pewnie się do tego przyczyniły trochę ;)
Dziękuję Wam za odzew
i pozdrawiam - z gorącego balkonu z widokiem na Szyndzielnię 
Przemo - jak już popatrzyłam na zdjęcie - zwłaszcza na miniaturkę ;) - również doszłam do takich wniosków

A jak sądzicie - to, że ma tak "wydłużone" łodygi, które bardzo się kładą - za mało światła? Pół metra od południowego okna to chyba wystarczająco dla kolegi Kulkasa?

Może po prostu trochę chłopak zgłupiał - 2 przeprowadzki w przeciągu roku pewnie się do tego przyczyniły trochę ;)
Dziękuję Wam za odzew

- Mandragora
Przemo, to jedyne miejsce w moim domu, gdzie jest dla niego miejsce...
Urok mojej części mieszkania od strony południowej polega na tym, że do samego pokoju nigdy nie wchodzi słońce - sięga max. przed linią początku okien. Nigdy nie padają na niego bezpośrednio promienie słoneczne. Ciepło w pokoju jest - i owszem - ale Kulkas przecież ciepło lubi
Urok mojej części mieszkania od strony południowej polega na tym, że do samego pokoju nigdy nie wchodzi słońce - sięga max. przed linią początku okien. Nigdy nie padają na niego bezpośrednio promienie słoneczne. Ciepło w pokoju jest - i owszem - ale Kulkas przecież ciepło lubi

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście można. Zamiokulkasy mają bulwy, które cały czas rosną i powiększają się. Myślę, że powinnaś dać odstęp 3-5 cm między roślinami. Doniczka nie musi być wysoka ale w tym przypadku powinna być szeroka.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.