Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Ewo to tez masz je pierwszy rok, ze nie wiesz tak naprawde czy takie byc powinny??

A jak juz tak prosze o rady, to ma ktos z was floksa szydlastego???
Bo moj sadzony latem wyglada tak:
Obrazek i tak Obrazek
Na forum dowiedzialam sie ze powinny byc zimozielone, wiec jak myslicie jest jakas nadzieja aby z tych moich suchmielców cos odbilo od korzenia wiosna, czy juz sa stracone??? Oczywiscie tych sadzonek jest bardzo duzo i wiekszosc tak wyglada ;:98
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tuje (różne) mam od kilku lat i tak się zachowują :D To wcale nie jest jednoznaczne z tym, że tak musi być. Niektóre rudzieją bardziej, inne mniej. Floksami się bardzo nie martw, powinny odbić wiosną. U mnie są bardziej zielone, ale też pewnie więcej wilgoci miały. Miewałam już takie, jak na Twoim pierwszym zdjęciu, nie zginęły.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Także mam te tujowe kulki i wyglądają jak u ciebie. Z tym tylko że moje są większe i na zimę je lekko obwiązuję. ;:108 . Gdy tego nie robiłam zalegający długo na nich śnieg deformował moje kulki. ;:223
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moje tuje niektóre jeszcze zielone ale większość zbrązowiała lub zrudziała. Stopień zmiany koloru chyba zależy od odmiany.
Floksiki wyglądają jakby przysychały. Może podlej je troszkę bo to jednak zimozielone roślinki, mrozów jeszcze nie ma i pewnie potrzebują wody :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Elizo nie martw się kulkami, iglaczki zawsze trochę zmieniają barwę na zimę, nie są tak soczyście zielone jak latem.....to normalne.....
Z floksem moze być trochę większy problem, on jest faktycznie zimozielony, zawsze jest troszkę gałązek uschniętych do wycięcia wiosną ....pierwsza sadzonka widać, ze żyje, druga niestety wygląda zdecydowanie gorzej .....ale nie przejmuj się, bo bardzo mozliwe, ze po podcięciu wiosna ładnie odbije.....dobrze, ze popadał troszkę deszczyk, to podlał te nasze spragnione wody biedoty....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziewczyny bardzo dziekuje za komentarze ;:196 bo z lubym myslelismy ze one usychaja, poniewaz u nas jest piach i stwierdzilismy ze to je tak dobilo i bedzie koniec z nimi.
Floksy tak samo rosna na piachu..., ale w tym przypadku mogło sie jakos temu zapobiec podlewajac je jak nie bylo deszczu, a ja to zrobilam dopiero w zeszłym tygodniu, bo wtedy czasu bylo troche wiecej... jak bym tam mieszkala to odpowiednio bym je dopiescila a takto trzeba sie prosic by podlali cokolwiek na tygodniu :? noo a przez ostatnie 2 dni to juz je porzadnie deszcz podlal, wiec mam nadzieje ze nawet te najwieksze sucholce jakos odbija wiosna, tak jak mowiłyscie.
A jeszcze tutaj Zenia wspomniala o obwiazywaniu ich... czy to konieczne??? Zeniu bardzo te kulki Ci sie zdeformowały? wróciły potem do swojego okraglego kształtu czy nie? bo ja to zupelny laik jestem i luby tez :;230 nie mielismy wczesniej ozdobnych drzewek wiec nie wiem co i jak z nimi robic na zime... chyba będę musiala wiecej poczytac ;:132
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Nie jest to konieczne, zwłaszcza jak się ma kuleczki... :;230 . Moja, zwłaszcza jedna to już kuuula.. ;:224 . Oj ta się zdeformowała na placka. ;:14 , no prawie. ;:108 . Owszem wróciła do pierwotnego kształtu ale trochę to trwało. Twoje jak jeszcze są małe to nie musisz. ;:78
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elizo - "tujki" zmieniają kolor jesienią, brunatnieją, wiosną robią się znów zieloniutkie.
Przed zimą potrzebują sporo wilgoci, ponieważ po zamarznięciu ziemi nie mogą jej pobrać.
a będąc zimozielone (nie zdrewniałe) tracą wilgoć z igiełek - nie wymarzają tylko wysychają.
Trzeba więc zadbać, aby były dobrze napojone przed nastaniem większych mrozów.
Wiesz, ja jestem teściową i bardzo się cieszę, gdy przyjeżdżają dzieci: na święta, na urlop, na weekend.
W domu nie jest ciasno, ale gdyby któreś zamieszkało na stałe i chciało wprowadzać swoje "rządy",
to chyba od razu byłoby pole do ewentualnych konfliktów.
Lepiej więc mieszkać, choćby za miedzą, ale osobno.
Znam rodziny, które mieszkają razem i bardzo sobie to chwalą, ale to chyba kwestia dobrania się.
Można spróbować, zobaczyć, jak to wypadnie w praktyce,
ale jakby coś było nie tak, to lepiej nie przeciągć tego, aby nie stracić do siebie szacunku.
Dobrze, że teściowa nie zajmuje się ogrodem, bo wyobrażasz sobie coby było, gdyby miała inną koncepcję??? :)
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zenia to dobrze ze nie musze bo zdecydowanie nie chcialoby mi sie w taka zimnice przy nich jeszcze grzebac :roll:

elsino to sie ciesze, ze z nimi wszystko wporzadku, a w takim razie jeszcze sie podleje je w weekend aby miały dosc mokro :D
Juz komus to mowilam ze najlepiej spotykac sie w niedziele na obiedzie czy wlasnie na swieta bo wszyscy sa spragnieni swojego towarzystwa i nie ma powodów do klotni, a na codzien mieszkajac ze soba to nie ma takiej opcji by nie bylo klotni.

Heheh noo i tu ma duuuzy plus ze ona nie lubi grzebac w ziemi i zajmowac sie roslinami :;230, bo jak by bylo jak piszesz too ojjjcc musialabym naprawde uzbroic sie w cierpliwosc nad cierpliwosciami by doczekac czasu kiedy to bym miala "wlasny" ogrod :;230 a takto przynajmniej do tego czasu moge sobie gmyrac w ziemi bez sporow na szczescie :tan
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witaj Elizo :wit , przychodzę do Ciebie z rewizytą, choć przyznać się muszę, że po cichutku nie raz podglądałam Twój ogródek. Masz piękne kolekcje tulipanów, narcyzów, lilii, mieczyków... Wszystko takie śliczne, zadbane i pomysłowo posadzone. A jeszcze ten porządek aby odmiany się nie pomieszały, wszystko w koszyczkach, w torebeczkach. Wielkie brawa ;:63
Posadziłaś jesienią ogromną ilość cebul. Będzie co wiosną u Ciebie podziwiać.
Pozdrawiam Hala
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ooo czesc Halinko, noo to ciesze sie ze jednak postanowilas sie wpisac :tan dziekuje za te mile slowa... poki co staram sie jak moge utrzymac porzadek bo mam na to czas, mam nadzieje ze jak przybeda juz typowo obowiazki domowe to starczy mi sil na to by dbać o to wszystko jak do tej pory ;:224

Noo i zapraszam czesciej, nie tylko po "cichaczu" :heja
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie pokazywalam zdjec jak ogrod wyglada jesienia, bo wlasciwie swieci w nim pustka...dlatego juz sie wiosny doczekac nie moge
Obrazek noo i brakło trochu igliwa by przykryc do konca rabatke, a nie chcialo mi sie isc do lasku nazrywac wiecej :oops: moze nic nie bedzie liliom ;:224

A tu roslinki ktore dostalam od znajomego ktory ma szkolke..., nawet nie pamietam ich nazw, jakos tak malo co mnie interesuja :lol:
Obrazek
a tu jakas trawka, powinna byc taka fajna kuleczka, ale wczesniej zostala zdeptana :evil: moze jeszcze sie "wyrobi"
Obrazek
i kolejna jakas... ale ta mniej mi sie podoba
Obrazek
jeszcze jeden... to chyba berberys??
Obrazek

-- 6 gru 2011, o 22:14 --

a miałam jeszcze kiedys pokazac szklarnie ktora tata mi zrobil... na razie szkielet, wiosna nałożymy folie ;:224
Obrazek
tutaj z balkonu widok na nia...
Obrazek

i moj kompostownik, ktory sprawilam sobie we wrzesniu...
Obrazek
w zeszły weekend wydłubalam z dołu to co tam nawrzucalam i dalam znow na gore, poniewaz wczesniej tak udeptalam wszystko, ze okazalo sie iz mi tam pleśn sie zrobila :evil: no i strasznie sucho bylo, ehhh nauczka na później ze nie wolno deptac bo wtedy nie ma przepływu powietrza jak wszystko bedzie tak scisniete ;:223
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ibizaa pisze: Obrazek
...to jest trzmielina... bardzo ją lubię, jest niezawodna
Pozdrawiam Hala
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

posadzilam bo posadzilam... ale jakos wcale nie chwycila mnie za pikawke ;:224, a wywalic szkoda, nawet jak sie dostało z dobroci serca, wiec posadzilam...
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może posadź ją przy jakimś nieciekawym drzewie, murze. Pięknie Ci zacznie piąć się w górę. Albo uformuj ją w kulę. Warto tą roślinkę mieć. Ma pięknie przebarwiające się liście.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”