Są to odznaki klubu kaktusowego z Pragi wydane z okazji 85cio lecia istnienia. Kaktus na odznace to ich logo.
Logo mojego macierzystego Lubelskiego Oddziału PTMK to tak jak i miasta koziołek.

Oto i on w całej okazałości na naszej odznace.

Przykro mi,ale nie masz racji.W okresie międzywojennym np.były serie z kilku lub kilkunastu znaczkówbanditoo pisze: No ale w znaczkach kolory w serii były różne ale też motyw się zmieniał
W większości przypadków kiełkowanie następuje od tygodnia do trzech tygodni po wysiewie. Niemniej są kaktusy (np. rodzaj Astrphytum), które potrafią kiełkować po 2-3 dniach i takie, które kiełkują po kilku miesiącach (niektóre opuncje).hjoanna pisze:chciałam sie dowiedziec jak długo trzeba czekać na pierwsze oznaki życia po wysianiu kaktusów??
To zależy od rodzaju kaktusów jakie wysiewałaś. Nie ma też recepty jednoznacznej bo zależy to od warunków w jakich nasiona są przetrzymywane. Im cieplej i wigotniej tym szybciej wschodzą pikówki.jak długo trzeba czekać na pierwsze oznaki życia po wysianiu kaktusów??
Te sulkorebucje wysiewałem w 2001 roku.ile lat mają te okazy powyżej
Ale to trzeba mieć Marka rękę do roślin i warunki w jakich on hoduje swoje rośliny.(kwiaty) i w drugim roku po wysiewie nie są czymś nadzwyczajnym