Szafirki z lodówki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Szafirki z lodówki

Post »

Co roku pędzę hiacynty, aby na wigilijnym stole roznosił się ich zapach. Piszę o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48757. W tym roku postanowiłem poeksperymetować także z szafirkami.
Kilka cebulek umieściłem w ziemi, podlałem i wrzuciłem na sam dół lodówki. Cebulki wypuściły już pędy, które - z braku światła - są bardziej żółte niż zielone, ale zmieni się to, gdy wystawię je na światło dzienne. Ale jeszcze trochę będą musiały w lodówce posiedzieć - przynajmniej do końca listopada...

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szafirki z lodówki

Post »

Ciekawy eksperyment,ja miałem podobny pomysł .U mnie na oknie wsadziłem do donicy kilka szafirków . Chyba nic z tego nie będzie ,bo jak piszesz one wymagają przechłodzenia . Niech sobie siedzą ,a może się uda . :wit
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47

Post »

Podłączę się pod temat.
Mam paczkę szafirków (20szt.) i ok.15 różnych cebulek krokusów, które zaczynają wypuszczać pędy (krokusy) - czy wsadzać je do ziemi, czy zmarzną, czy już za póżno? Marzy mi się mieć krokusy w domu w doniczce, ale pewnie z moimi zdolnościami... :oops:
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krokusy, szafirki, tulipany czy hiacynty muszą przejść okres spoczynku w niskiej temperaturze. I jest im raczej obojętne, czy w lodówce będą we wrześniu czy w lipcu - najważniejsze, że musi im być zimno. Bo inaczej nie zakwitną...
Nie wiem jak to jest z innymi cebulowymi, ale hiacynty nadają się do pędzenia tylko raz. Później muszą trafić do ziemi, albo... na kompost... ;)
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szafirki opuściły dziś lodówkę. Może zdążą zakwitnąć do Wigilii... A jak nie - to będą na Sylwestra... ;)
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałem Ci o moich szafirkach ,`za Twoim przykładem poszły na dół lodówki . Wsadziłem je w małe przezroczyste pojemniczki z ziemią ,może będzie widać korzonki . Pierwszego grudnia poszły na parapet ,już widać coś zielonego ,ciekawe czy zakwitną :?:
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tu, gdzie mieszkam, jest zwyczaj stawiania na wigilijnym stole świeżych kwiatów, głównie hiacyntów. Można oczywiście dostać koszyczki z kwitnącymi hiacyntami (już są w sklepach!), można także kupić zestawy: cebule + specjalne szklane wazoniki do ich pędzenia. Są też oczywiście i same cebule i same wazoniki. Szczegóły są tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48757 . W tym roku prócz hiacyntów chciałem także postawić na stole szafirki. Co kraj, to obyczaj...
Nawiasem mówiąc, choinki u nas ubiera się 8 grudnia i stoją do Trzech Króli.

PS. aleksanderk, pozdrowienia dla 'miasta fabryk i Tuwima i rewolucyjnych burz...'
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fabryk już dawno nie ma ,to historia ,słynne prządki poszły na bezrobotne .

Tuwim siedzi na ławeczce --Google ,ławeczka Tuwima to zobaczysz .
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

A jaka pogoda w Cork? ;) hehe, to retorycznie było - pewnie pada :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

PiotrS pisze:A jaka pogoda w Cork? ;) hehe, to retorycznie było - pewnie pada :)
Skucha. Pół dnia świeciło słońce. Ale teraz się zachmurzyło - choć nie pada. Wszystko jednak przed nami... ;)
Jak to mówią: nie chwal dnia przed wieczorem, a teściowej przed śmiercią.
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

tak zapytałem, bo w Cork kilka lat spędziłem, oczywiście życzę jak najwięcej ładnej pogody! nawet ...tyg bez deszczu! :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

PiotrS pisze:tak zapytałem, bo w Cork kilka lat spędziłem, oczywiście życzę jak najwięcej ładnej pogody! nawet ...tyg bez deszczu! :)
Dziś nawet było trochę słońca - choć deszcz oczywiście też padał. Znasz to z autopsji i wiesz, że tu deszcz pada nawet jak jest ostre słońce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”