Krokusy, hiacynty z doniczek do gruntu?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Ja od kilku lat sadzę do gruntu cebulki hiacyntów i narcyzów, które kupuję zimą i zawsze mi pięknie kwitną. Niektóre z nich mają już kilka lat i rozmnożyły się ładnie.

Pozdrawiam

kayah
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Postępuję tak samo jak Mania.Moje hiacynty wystawiają już główki, mam nadzieję że nie zaszkodzi im dzisiejszy mróz. Baśka
maggie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 17:26

Post »

ja też mam pozytywne doświadczenia w przesadzaniu przekwitniętych narcyzów,prymulek(pierwiosnków),róż minaturowych do gruntu.Kwitną ponownie latem do póżnej jesieni(oprócz narcyzów)
Edi:)
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 08:59

Post »

Dostałam na dzień kobiet hiacynta w doniczce i niestety widzę, że kwiaty już więdną. :( teraz sie zastanawiam co powinnam zrobić: wsadzić do ogródka czy schować cebulę do jakiejś skrzynki z ziemią/trocinami i wsadzić za rok do doniczki?.. czy muszę usunąć zwiędnięty kwiat i liście w obu przypadkach? Chciałabym żeby jeszcze zakwitnął.. więc co byłoby najlepsze?
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Zostawić,niech zaschnie, wtedy usuń resztki liści i kwiatu.Wysadź do ogrodu dopiero jesienią.Powodzenia.Baśka
Edi:)
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 08:59

Post »

dzięki Basiu :) Czy moze Ty- lub Ktoś inny - wie czy powtórne zasadzenie w doniczce da efekt? no i jak przechowywać tą cebulę przed powtórnym zasadzeniem w doniczce czy w ogrodzie?
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam cebulkę hiacynta w Biedronce razem z takim szklanym wazonikiem. Wg instrukcji: nalałam wody tyle aby nie dotykała cebylki i postawiłam w ciemnym chłodnym miejscu (w garażu). Gdy wyrósł 5 cm czubek przeniosłam do widnego ale trochę cieplejszego pomieszczenia. A od tygodnia stoi w pokoju. Za oknem śnieg a w domku pięknie paaaaachnie! Po przekwitnięciu, cebulkę zasuszę i jesienią wsadzę do ogrodu. Jeśli nie zakwitnie w pierwszym roku to na pewno na drugi. a to mój hiacynt:
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Nie czekam do jesieni z sadzeniem tylko jak przekwitną kwiaty ścinam same kwiatki i odrazu wsadzam do ziemi z liśćmi zdążą się jeszcze podkarmić zamierają i kwitną w 100% następnego roku.Dotyczy to pierwiosnków tulipanów, hiacyntów, krokusików, narcyzów, oraz róż miniaturowych.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Edi:) pisze:Czy moze Ty- lub Ktoś inny - wie czy powtórne zasadzenie w doniczce da efekt? no i jak przechowywać tą cebulę przed powtórnym zasadzeniem w doniczce czy w ogrodzie?
Hiacynt wskutek pędzenia jest nieco osłabiony i powinien się przez jeden sezon podreperować w ogrodzie.
Po wyjęciu cebuli z ziemi wysusz ją i przechowuj w temperaturze ok. 18 st. C do czasu sadzenia.
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Post »

Witam :) też mam pytanie odnośnie hiacyntów i pierwiosnka w doniczkach. Co mam z nimi zrobić jeśli nie mam ogrodu. Myślałam żeby je przesadzić do dużej donicy na balkonie, czy to się uda?
Pozdrawiam
Paulina
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W styczniu 2007 roku dostałam hiacynta w doniczce.Na wiosnę wsadziłam go w ogrodzie.Bo pewnie by mi sie gdzieś zawieruszył do jesieni i bym zapomniała:).I ani trochę nie odstaje od moich hiacyntów( tzn tych wsadzonych na jesień 2006 roku w koszyczkach do gruntu).Wszystkie włącznie z tym "sklepowym" już są na wierzchu i mają grube "szyszki" kwiatowe.
Z kolei w tym roku kupiłam sama takiego hiacynta w doniczce.Malutkiego.Tydzień przed świętami.Specjalnie małego żeby akurat na święta zakwitł.Ale rósł bardzo szybko.PO 2 dniach stania u mnie "szyszka " zaczynała kwitnąć.Więc by go spowolnić o jakieś 4 dni stał na balkonie.A temperatury były nawet minusowe.I nic mu sie nie stało.Po 4 dniach wziełam do znowu do domu(w sobote) i w niedzielę był piękny, okazały, kwitnący i pachnący w całym domu.

Więc ja myśle, że taki przekwitły egzamplarz można spokojnie wsadzić do gruntu zaraz po przekwitnięciu.O ile ziemia jest nie zamarznięta.Przecież i tak te" z jesieni" są już na wierzchu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani!!! Zaraz po kwitnieniu hiacynta powinno się jak najszybciej przesadzić do gruntu. Hiacynty mają co prawda cebulę wieloletnią ale jeżeli zasuszycie ją zaraz po przekwitnięciu to cebula nie ma szans na zgromadzenie zbyt dużej ilości substancji zapasowych. Nie będzie miała również przyrostów. To spowoduje, że w roku następnym prawdopodobnie nawet nie zakwitnie. Owszem będzie rosła ale będzie osłabiona. Obrazek
Te dwa hiacynty kwitły 8 marca a po przekwitnięciu zostały przesadzone. Przeżyły już 2 nocne spadki temperatury do minus 6 stopniC (mimo braku okrywy śnieżnej) i mają się bardzo dobrze.
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Post »

No to chyba oddam mamie moje hiacynty zasadzi sobie w ogródku, a jednego dam do dużej doniczki na balkon zobaczę co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Paulina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

W wątku o moim ogrodzie jest zdjęcie narcyzów tak potraktowanych w ubiegłm roku , w tym roku mam już bukiet kwiatów.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

To już nie wiadomo jak robić należy po eksperymentować samemu chyba. Też dostałam w doniczce tulipanki i żonkile. Zasuszam je właśnie i będę wsadzać na jesieni. Zobaczymy co z tego wyniknie. Mam jeszcze szafirki ale nie wytrzymam i jak tylko śnieg stopnieje chyba je wsadzę :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”