Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu, jeszcze wrócę do pierwiosnków na chwilkę czyli jak kupię nasiona mix i posieję do skrzynki w lutym potem dam na dwa tygodnie przemrozić na zewnątrz i z powrotem do domu. Wiosną skrzynkę wystawię na zewnątrz do ogrodu i moje pytanie kiedy to, jak coś wyrośnie, wysadzać do gruntu - jesienią? A ich kwitnienie będzie na przyszłą wiosnę tzn 2013?

Orliki w tym sezonie wprowadziłem na rabatki i widzę, że w różnych miejscach się powysiewały, nawet w ciekawych miejscach :) pozostawię je niech same decydują o tym gdzie chcą rosnąć.
Rysiek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu, Masz rację... orliki jak się wysieją to kwitną różnie, nieraz tak jak roślina mateczna ale trafiają się też sadzonki całkiem inne....też to zauważyłam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj, w sobotni poranek, jeszcze ostatni krótki rzut oka na wdzięczne kolorowe ORLIKI, na te piękne baletniczki w kusych spódniczkach i na dzielnych rycerzy z ostrogamiObrazek

Obrazek

Gosiu, jeszcze raz powiem, że twój wiciokrzew wygląda pięknie. Zupełnie jak pnąca różyczka. Na północy mówisz? Chyba to jest właśnie to, czego on czasem potrzebuje :D

Obrazek

Matrix, kiedy wystawisz już skrzynkę do ogrodu, to najlepiej niech stoi w takim miejscu, żebyś ją jednak miał na oku. No wiesz, żeby całkowicie nie zapomnieć o podlewaniu. No i niech nie stoi na pełnym słońcu, tylko w cieniu. To, co wykiełkuje, będzie pewnie wyglądać na początku marnie, ale się tym nie przejmuj. Ma to stać do jesieni i na początku września wsadzaj po jednej siewce do gruntu. Pierwiosnki zakwitną w przyszłym roku, czyli 2013. Obrazek

Aniu11 ja je właśnie lubię za tą nieprzewidywalność. Gdy taka kępa się rozwija i ma już pączki, nie mogę się doczekać, aż rozkwitną i pokażą swoją niespodziankę.

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Te orlikowe baletniczki są śliczne i niepowtarzalne. Moje są z siewu ileś lat temu i każdego roku wychodzą inne kolory z nowych siewek. W tym roku dosiałam dwa rodzaje i znowu będą przeróżne krzyżówki. I ciągle będą niepowtarzalne. :lol:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....też czynie przygotowania do wysiewu pierwiosnków.....wysiewałam już nie jeden raz ale bez powodzenia, teraz zgodnie z Twoimi zaleceniami doczekam się chyba sadzonek.......

nad orlikami jeszcze raz ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Podpowiem w sprawie pierwiosnków...doniczkę z nasionami najlepiej wkopać w ziemię, w zacisznym miejscu... nasiona nieraz późno kiełkują, jak nic nie widać... to nie trzeba zruszać ziemi na pewno zejdą.
Orliki też tak kiełkują.
Matrix2
500p
500p

Post »

właśnie dizisiaj kupiłem w sklepie ogrodniczym nasiona pierwiosnków - mix kolorów, na opakowaniu bardzo ładnie wygladają
Wysiew styczeń do marca do skrzynek, które na 6 tygodni zalecają wystawić na mróz, następnie przenieść do ciepłego pomieszczenia i dalej tak jak już było napisane ...
Rysiek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Edulkotku, Leszczynko ;:196
Aniu, racja, można też wkopać doniczkę, ale ja nie mam gdzie.

Cieszę się, Rysiu. Na pewno ci się powiedzie i będziesz mieć bardzo kolorowo w ogródku. A swój wąteczek posiadasz?
Pozdrawiam spod moich dębów Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu taki żywioł to ja lubię..... z 2 odmian zrobiło się mnóstwo przeróżnych i prześlicznych :D
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

przygnało mnie aż z różanego działu za orlikami - przepiękne !!! ;:167
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nowa stronka, a więc zastanawiałam się, co by tu można było pokazać nowego. Postanowiłam, że będzie to PRZYWROTNIK w towarzystwie HOST.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A także PRZYWROTNIK w towarzystwie BODZISZKÓW.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Wandziu, hosty w towarzystwie przywrotnika prezentują się pięknie! No jakże mogłoby być inaczej! :wink: Ale mnie na tych zdjęciach inne towarzystwo zaniepokoiło...Te liście należą do zawilca japońskiego?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Ale ładny ten przywrotnik :D
Jakoś nigdy nie zwróciłam na niego uwagi a jest na co popatrzeć. Uwielbiam takie zielone kwiaty...
Wandziu, napiszesz o nim coś więcej?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Matrix2
500p
500p

Post »

Wandziu nie mam jeszcze swojego wątku może z wiosną zrobię, u mnie dopiero coś tam powstaje i nie ma za bardzo co pokazywać :)
Natomiast bardzo cieszę się że pokazałaś przywrotnik w towarzystwie host - to doskonale pasujące połączenie, tutaj na forum jakiś już czas się o tym dowiedziałem :) i mam nawet obiecane sadzoneczki na wiosnę od jednej z forumowiczek.
Posadzę pomiędzy swoimi hostami ale one rosną w takim większym pólcieniu nie wiem do końca czy będzie mu tam odpowiadało
Rysiek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Też bardzo lubię przywrotnik, szczególnie, że długo jest ozdobny, jak nie z kwiatów to z liści.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”