Najwolniej rosnące drzewa i krzewy iglaste

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Najwolniej rosnące drzewa i krzewy iglaste

Post »

Znalazłam temat o tych co szybko rosną, ale nie mogłam znaleźć wyczerpujących wiadomości nttych bardzo wolno rosnących gatunków. Jestem przed perspektywą wycięcia jednego koniecznie ale być może 2 pięnych srebrnych świerków.
Serce mi się kroi na tę myśl, ale na 4 arowej działce gdy dosłownie korona w koronę rosną drzewa owocowe - 2 wielkie świerki niestety - coś musi iść do wycięcia. Na razie nie dopuszczam możliwości zlikwidowania obu drzew, ale właśnie - po co w sumie ten wątek?

Szukam w zamian,szczególnie jeśli trzeba by wyciąć oba świerki - jakiejś pięknej "choinki" zamiast tych świerków ale takiej co by bardzo ale to bardzo wolno rosła i nie byłaby mocno szeroka w koronie.
Już nie wspomnę nawet jaka susza jest na pół działki spowodowana przez korzenie ob wielkich drzew. Ponieważ jeszcze nie byłam w sprawie zgody na ścięcie jakiegokolwiek drzewa stąd i nie podjęta decyzja.

Wiem tylko tyle że jedno drzewo musi niestety zginąć, za blisko rośnie drzew owocowych, jest skrzywione co z czasem może stanowić zagrożenie, zacienia za mocno szczególnie winogron, wyciąga wszystką wodę której nie wypije jego sąsiad.
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Re: Najwolniej rosnące drzewa i krzewy iglaste

Post »

Ula- jest bardzo dużo karłowych iglaków -szczególnie szczepionych ,które nie dorastają więcej niż do 2-3 m .Zależy co Ci się podoba:świerki,jodły ,sosny?,Są one stosunkowo drogie,jeżeli chciałabyś od razu większy egzemplarz.Z nieszczepionych,wolno rośnie między innymi jodła koreańska.
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
x-U-ie
---

Post »

Basieńko, wolę dać więcej kasy za 1 drzewo, które mnie zadowoli pod wieloma względami niż na kilka niepewnych. Odmiana - tak naprawdę jakakolwiek aby miała regularny kształt choinki. Nie chcę całkowicie rezygnować z właśnie nie wiem jak to nawet nazwać. Ale chodzi o to, że jakbym musiała usunąć jednak oba drzewa, co dziś się okaże u osoby co się na tej branży zna - to chciałabym posadzić sobie w zastępstwie też choinkę. Tylko właśnie taką, co to po paru latach nie stanie się pięknym problemem.
Czyli nic mi nie pozostaje tylko wybrać się do Grzegorza do Łuszczowa :) Bo gatunek MUSI być taki, co bym nie musiała zabezpieczać na zimę. Właśnie ewentualny zastępca świerków ma być piękny przede wszystkim zimą.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To tak, jak napisała Basia :D koreanka :wink:
x-U-ie
---

Post »

Kurczee piękna, wolno rośnie ale jak wczytałam się po 30 latach... może mieć i 5 m. Trochę za dużo. Ja a owszem stara będę hihi ale znów komuś kłopot zwalę?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ua ale ona nie jest taka monstrualna, jak Twoje świerki ;:108 Poszukam mojej pięcioletniej ....

tu, centralnie za huśtawką
Obrazek

a tu z bliska
Obrazek
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Post »

No,to pozostaje Ci Ula-tylko szczepione odmiany,ale jak chcesz mieć efekt od razu, to szykuj duuuuużo kasy,albo efekt po 10 latach :heja
Mam u siebie świerk pospolity odmiana Barryi przypomina trochę miniaturowego świerka ma ponad 10 lat i około 1m wzrostu.
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula a może Picea pungens 'Białobok', tu masz opis http://zszp.pl/?id=207&rco=Picea%20pung ... ok'&lang=1 .
Bardzo ładna odmiana świerka kłującego, po 10-ciu latach 2 metry :D
x-U-ie
---

Post »

Kurcze właśnie wiem że piękna. Na pewno jest na liście potencjalnych następców świerka/świerków, jak wspomniałam, to zależy od opinii osoby którą można by uznać za biegłą w tej dziedzinie, od niej zależy los 2 drzewa. A jeszcze zakłądając, że po usunięciu drzewa posadzę inne - to jest zawsze dodatkowym atutem w sprawie.
Jolu - żałuję, że nie mogę tego świerka przenieść w inne miejsce. Ten właśnie dobrze nazwany piękny kształtny monstrualny - jego mi tak żal scinać, choć naprawdę niestety powinnam zamknąć serce w metalowym pudle i zadecydować rozumem a nei sercem i kazać i jego sciąć, posadzić w bardziej odpowiednim miejscu, czyli conajmniej 2 metry dalej od altany także choinkę, dla utrzymania charakteru sentymentalnego działki , ale choinkę bardzo wolno rosnącą. Nie wiem co będzie za dziesiąt lat, czy córka to przejmie, czy ... to za daleka przyszłość. Ale głupotą byłoby znów posadzić coś wielkiego co w dodatku kłóciłoby się z regulaminem ROD.
Po niedzieli zobaczę co z takich jodeł koreańskich ma Grzegorz.
x-U-ie
---

Post »

pamelka pisze:Ula a może Picea pungens 'Białobok', tu masz opis http://zszp.pl/?id=207&rco=Picea%20pung ... ok'&lang=1 .
Bardzo ładna odmiana świerka kłującego, po 10-ciu latach 2 metry :D
OO jedno mi w niej pasi - że zalecają nawet cięcia dla zachowania pokroju a palikowanie - da się przeżyć
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p
Od: 12 lis 2011, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję wziąć pod uwagę roślinki, które dają się formować, np. tuje, jałowce.
Wówczas wielkość drzewek lub krzewów zależy głównie od nas.
Oczywiście wymaga to nieco więcej pracy i pomysłowości, ale może warto spróbować.

Pozdrawiam.
x-U-ie
---

Post »

Wiem, myślałam i o tujach i jałowcach - ale to nie to samo. Wolę jednak drzewo zastąpić drzewem tylko tzw karłowym czyli rosnącym do 2-3 m wysokości. Dla mnie ani tuja ani jałowiec choinki samej w sobie jako choinki nigdy nie będą w stanie zastąpić.

Właśnie zapoznaję się z wieloma tego typu iglakami, także proponowanymi przez Was, patrzę też na świerka białego o bardzo powolnym wzroście.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

W przypadku jodły koreańskiej tempo wzrostu jest bardzo zależne od warunków w jakich rośnie i w optymalnych warunkach tzn - gleba lekko kwaśna bardzo zasobna i cały czas wilgotna ale przy tym również bardzo dobrze zdrenowana po 10 latach może już 3m osiągnąć. Moja po 7 latach ma 2m wysokości. Z wolno rosnących iglaków w formie małych drzewek polecam odmiany świerka pospolitego
np w formie szerokiej i gęstej kolumny o wielu wierzchołkach wzrostu - odmiana barryi ( picea abies barryi) albo o "płaczącym" pokroju i z bardzo ozdobnymi czerwonymi szyszkami odmiana - acrocona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”