Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Witaj Tomku ! ;:54 z tego co piszesz wyglada na to że o swoje siedmioletnie hosty nie mam się co martwić. Myślisz, że te co już wyszły przetrwają przymrozki ? :?
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

oczywiście, jeśli nawet zważy je mróz to odrosną.
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Wiem że odrosną,ale te pierwsze listki na zmarnowanie :( U nas mimo rannego mrozu, silnego wiatru teraz nie jest najgorzej ( patrząc przez okno ) świeci bowiem słoneczko :) Baśka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

tak, raczej sie zmarnują. Moja Gunther's Prize w tamtym roku całkowicie padła. W maju przyszedł w nocy ośmiostopniowy mróz- roślina? Dosłownie masło, przyklejone do ziemi. I ..odrosła za kilka tygodni, jeszcze ładniejsza. Dlatego przestałem się o nie martwic, toż to rośliny rodem z Dalekiego Wschodu, pojawiły sie w Mandżurii i "szły" w stronę Kamczatki i Sachalinu, potem na Kuryle, potem do Japonii, nie z takimi mrozami sobie radzą:)
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam wszystkich serdecznie. Właśnie mam małe pytanko. Wczoraj w Biedronce kupiłam hosty zapakowane w pudełkach. czy moge je juz wysadzic na działce, czy trzeba najpierw w domu w donicy??? . Proszę o podpowiedź. Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich. :)
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Magdalena Doroszew

Post »

Witajcie,
zachęcona Waszymi fotkami, zrobiłam właśnie obchód ogrodu - brrrr! Jak to możliwe, że Wasze już takie duże, a moje pod Wrocławiem nie wyściubiły jeszcze ani dziubulka? Czyżby zapamiętały ubiegły rok, kiedy to w maju zmarzły wszystkie! Później oczywiście pięknie odbiły.
Czy pomne przykrych doświadczeń zrobiły się ostrożne? Dodam, że kwitną już pierwsze tulipany i narcyzy.
Pozdrawiam Wszystkich
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hosty to wyjątkowo zaradne rośliny, w swojej ojczyźnie muszą zmierzyć sie z gorszymi warunkami, aby przeżyć.
Proszę pamiętać, to mają kodzie genetycznym wszystkie, oprócz White Feather i niektorych delikatniejszych undulat.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak wygląda moja funkia zakupiona miesiąc temu, którą trzymam w namiocie foliowym.

Obrazek
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Pięknie wygląda. Moje pewnie będą wyglądały tak za 2 miesiące. Dobrze mieć namiot. A moje nie wyglądają. Pokazuję najodważniejsze.l Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Marysiu, nie martw się, moje w gruncie też ani myślą wychodzić, :wink:
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Magdalena Doroszew pisze:Witajcie,
zachęcona Waszymi fotkami, zrobiłam właśnie obchód ogrodu - brrrr! Jak to możliwe, że Wasze już takie duże, a moje pod Wrocławiem nie wyściubiły jeszcze ani dziubulka?
Spokojnie. Moje hosty też jeszcze śpią. :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

i moje też śpią ;:198 a kłącza funkii zakupione niedawno trzymam jeszcze w opakowaniach w piwnicy, chociaż wypuszczają już listki ;:171
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

U mnie też śpią. A jak mają nie spać gdy widok z mojego okna o 19:47 był taki. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ciągniemy wątek dalej... ;)

W ub. roku posadziłem trzy hosty w donicach. Niestety do problemu zimowania podszedłem trochę bez zastanowienia. W grudniu wstawiłem donice do właściwie nieogrzewanego garażu i tam sobie stały. Jaka była zima wszyscy wiemy. Efekt był taki że mimo wszystko garaż był dość ciepły i teraz martwię się o te zimujące hosty. Jedna z nich już rośnie (OK). Jedna nie daje znaku życia (to mnie martwi) A ostatnia wypuściła kiełek, ale taki malutki, cieniutki, bardzo chimeryczny :-(. Obawiam się, że zostały trochę przesuszone zimą.
Ma ktoś z was podobne doświadczenia?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ma, ma i to pewnie wiele osób :)
Rośliny nawet zimowane, śpiąc w chłodnych pomieszczeniach, muszą mieć odrobinę wilgoci w gruncie.
Wczoraj, wobec mrozów, zabrałam swoją nową, doniczkową lancetolistną do domu, podlałam i...ma już 1,5 cm :D A do doniczki trafiają wszystkie kłacza, kupione z ciepłych marketów, bo kłacza już są zwykle przebudzone, a sadzenie ich w lodowatą ziemię, to..niezbyt szczęsliwy pomysł. Więc w doniczkach poczekają na prawdziwą wiosnę :-)

Radziałbym spróbować z tym korzonkiem, który zasnął na amen. Podlać oszczędnie i poczekać...za miesiąc będzie pora na budzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”