Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
Kiedyś już o blendzie czytałam. Co sądzisz o takich propozycjach zrobienia samemu niektórych elementów? (3 strony) Choć okazuje się,że ceny są chyba już trochę przesadzone bo znalazłam coś takiego 2w1 za 27 zł...
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Są to pomysły z cyklu 'Polak potrafi'.Merghen pisze:Kiedyś już o blendzie czytałam. Co sądzisz o takich propozycjach zrobienia samemu niektórych elementów? (3 strony) Choć okazuje się,że ceny są chyba już trochę przesadzone bo znalazłam coś takiego 2w1 za 27 zł...

Szczerze mówiąc nie jestem specjalnym zwolennikiem 'samoróbek' w fotografii, bo zawsze bedą wyglądały tandetnie i nieprofesjonalnie. Ale to już rzecz gustu.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mógłbyś mi doradzić jaka lampę błyskową i pierścień można by było zastosować w moim D90 ???
- vito157
- Kontakt:
Ta lampa pierścieniowa, którą pokazałem wyżej, jest lampą uniwersalną, montowaną na typowe lampy zewnętrzne. Trzeba tylko dobrać ją do posiadanego modelu. Nie jest to drogie rozwiązanie; płaciłem za nią coś ok. 30 euro. Oryginalne lampy pierścieniowe dopasowane do systemu, są dość drogie. O ile pamiętam, do Nikona zestaw kosztuje ponad 400 euro.
Nawiasem mówiąc, tego zestawu używam sporadycznie. Ten sam efekt jestem w stanie uzyskać innymi, prostszymi metodami. Nie od rzeczy będzie wspomnieć, że aparat + obiektyw + lampa + lampa pierścieniowa ważą - w moim przypadku - 2,3 kg. Jest co w garści trzymać!
Nawiasem mówiąc, tego zestawu używam sporadycznie. Ten sam efekt jestem w stanie uzyskać innymi, prostszymi metodami. Nie od rzeczy będzie wspomnieć, że aparat + obiektyw + lampa + lampa pierścieniowa ważą - w moim przypadku - 2,3 kg. Jest co w garści trzymać!
-
- 1000p
Ale i tak muszę kupić lampę . Po przeczytaniu Twoich "instruktarzy " zaczęłam oglądać swoje zdjęcia i stwierdziłam że większość nadaje się tylko do "śmieci " robione bo robione bez pomyślunku . Zwłaszcza jak mój M "pstryka" . Dlatego dostał zakaz robienia zdjęć moim aparatem ...dostał do zabawy stary .
Czyli lampa uniwersalna ...a jakieś specjalne parametry ? Czytałam troszkę o nich jest ich mnóstwo ...ale ja tak wolę aby profesjonalista pokazał palcem "tą kup dla takiego amatora jak Ty będzie OK "
Czyli lampa uniwersalna ...a jakieś specjalne parametry ? Czytałam troszkę o nich jest ich mnóstwo ...ale ja tak wolę aby profesjonalista pokazał palcem "tą kup dla takiego amatora jak Ty będzie OK "
- vito157
- Kontakt:
Przy zakupie zewnętrznej lampy błyskowej, musisz zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
1. Palnik lampy powinien być odchylany do góry i mieć możliwość obrotu w poziomie. Pozwala to na skierowanie światła np. w sufit i oświetlenie tego, co fotografujemy światłem odbitym.
2. Parametrem określającym moc lampy błyskowej jest tzw. liczba przewodnia. I ona powinna być jak największa.
Pozostałe parametry lampy mają dla amatora raczej znaczenie drugorzędne.
1. Palnik lampy powinien być odchylany do góry i mieć możliwość obrotu w poziomie. Pozwala to na skierowanie światła np. w sufit i oświetlenie tego, co fotografujemy światłem odbitym.
2. Parametrem określającym moc lampy błyskowej jest tzw. liczba przewodnia. I ona powinna być jak największa.
Pozostałe parametry lampy mają dla amatora raczej znaczenie drugorzędne.
-
- 1000p
A co powiesz na taką Yongnuo 560 liczba przewodnia 58 obrót w pionie 90 i poziomie 270 .
I dzięki Twojej informacji jestem mądrzejsza
I dzięki Twojej informacji jestem mądrzejsza

- vito157
- Kontakt:
To chiński wynalazek i nie bardzo go znam. Rzuciłem okiem na wpisy na jakimś forum i ludzie ją chwalą. Myślę więc, że możesz ją kupić, tym bardziej, że cenowo nie zwala z nóg.
-
- 1000p
Zagłębiłam się w temat ...i teraz już nie wiem którą , poczytam jeszcze .
- vito157
- Kontakt:
Gorąco ci odradzam... czytanie forów. Jeśli zapytasz: obiektyw tamron czy obiektyw sigma, to 40% opowie się za tamronem, 40% za sigmą, a 20% za obiektywem systemowym. Po przeczytaniu iluś-tam postów będziesz dokładnie w punkcie wyjścia. Najlepiej bazować na własnej intuicji.
-
- 1000p
...i zgłębiłam się bardziej w poszukiwanie lampy ...i po co
a to taka a to jeszcze jakaś inna i zastanawiałam się nad takim zestawem http://www.fotcom.pl/tumax-dmf880-nikon ... p-237.html
tylko właściwie po co mi to jak na razie zrezygnowałam z obiektywu makro bo i tak nie bardzo ostatnio mam czas robić zdjęcia a zwłaszcza makro . Tak więc wracam do pierwszego wyboru lampy błyskowej ...jakoś tak mi się sprawdza co pierwsze to "najlepsze" A czy do tej lampy Yongnuo 560 można dołączyć pierścień ???
Dzięki za wszystkie rady ....ale nie myśl sobie że to koniec " amatorskich " pytań

tylko właściwie po co mi to jak na razie zrezygnowałam z obiektywu makro bo i tak nie bardzo ostatnio mam czas robić zdjęcia a zwłaszcza makro . Tak więc wracam do pierwszego wyboru lampy błyskowej ...jakoś tak mi się sprawdza co pierwsze to "najlepsze" A czy do tej lampy Yongnuo 560 można dołączyć pierścień ???
Dzięki za wszystkie rady ....ale nie myśl sobie że to koniec " amatorskich " pytań

- vito157
- Kontakt:
Masz na myśli ten pierścień, który prezentowałem? Pewnie da się podłączyć, bo lampy mają mniej więcej zunifikowaną wielkość palników. Tylko... po co Ci to? Ja to mam - bo mam. Ale ani specjalnie nie używam, ani specjalnie z tego zadowolony nie jestem. O wiele bardziej przydatny jest obiektyw macro lub choćby Raynox. Ta lampa pierścieniowa to taki 'gadżet'.evastyl pisze: Tak więc wracam do pierwszego wyboru lampy błyskowej ...jakoś tak mi się sprawdza co pierwsze to "najlepsze" A czy do tej lampy Yongnuo 560 można dołączyć pierścień ???
-
- 1000p
No to już mnie całkiem "naprostowałeś" , ja myślałam że to naprawdę coś daje . Czyli tak jak pisałeś wystarczy odpowiednio doświetlić i można uzyskać świetne zdjęcia .
- vito157
- Kontakt:
Oczywiście! Sięgnij do pierwszych postów - tam pokazywałem jak robić zielska bez lampy. A doświetlić możesz czymkolwiek, nawet kawałkiem brystolu...
Hej
Vito, pytanie z serii naiwnych, bo nie jestem pewien:
Czy do nowoczesnych aparatów można bez obawy wpiąć lampę błyskową na palniku IFK 120?
Popularne kilka lat temu lampy produkcji radzieckiej? Czy styki wytrzymają? Mam kilka takich lamp i to na długich przewodach jak i do wkładania w szynę - bezprzewodową. Nie mam jeszcze takiego aparatu by wypróbować - chociaż trochę bym się obawiam.
A swoją drogą, co wstawiają za palniki do aparatów? tak szybka "ładują się" Czy czasami to tylko diody LED?

Vito, pytanie z serii naiwnych, bo nie jestem pewien:
Czy do nowoczesnych aparatów można bez obawy wpiąć lampę błyskową na palniku IFK 120?
Popularne kilka lat temu lampy produkcji radzieckiej? Czy styki wytrzymają? Mam kilka takich lamp i to na długich przewodach jak i do wkładania w szynę - bezprzewodową. Nie mam jeszcze takiego aparatu by wypróbować - chociaż trochę bym się obawiam.
A swoją drogą, co wstawiają za palniki do aparatów? tak szybka "ładują się" Czy czasami to tylko diody LED?
Zielonym do góry!