Mniodkowa- posiadając różnorodną kolekcję, nie ma miesiąca w ciągu roku, by coś nie kwitło. Obecnie kwitnie u mnie kilkadziesiąt kwiatów. Kolejne pączki ciągle się pojawiają
Gloksynie dorosłe śpią w piwnicy, tylko młode roślinki uprawiam w trybie "ciągłym".
Mroofka- oby Ci się szybciutko przyjęły listeczki odmianowców. Aż tak długo nie Będziesz czekać a pierwsze kwiaty. Myślę, że wiosną, gdzieś w marcu Powinnaś mieć pierwsze pączki, fiołki szybko "chcą" kwitnąć.
Kociaro/Krysiu- Ty to Umiesz pięknie "ubrać" w słowa - komplementy. Dziękuję i zapraszam na kolejny pokaz...
WiktoriaW- też uwielbiam sabotki, mam ich kilkanaście sztuk i dopiero 3 kwitły u mnie. Czekam na kolejne kwitnienia, może na wiosnę...
Skrętniki sobie nadal kwitną, ale pojedyńczymi kwiatami. Jak przetrwają zimę, to będę sadzonkować niejednego skrętniczka.
Filigranowa- dziękuję w imieniu sabotka. Cieszę się, że hojki mnie polubiły. Może wiosną skuszę się na jeszcze jedną o różnokolorowych liściach...
Elciu- dziś będzie jego pierwsza fotka. na razie pędzik dopiero co wychodzi z cebuli. Ale już mnie cieszy...
Zeberko- dziękuję. Uwielbiam kolorowe parapety. Choć ostatnio zachwyciłam się białymi kwiatami.
Aga111-dziękuję. Ściskaj mocno kciuki za bellę, to pierwsza moja zima z hojami i mam nadzieję, że nie będę mieć strat.
Anjju- niewiele zdjęć, bo czasu mało na ich robienie. Ale raz w tygodniu staram się wrzucić nowe fotki.
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie już czas porządków przedświątecznych się rozpoczął...Zaczęłam od...czyszczenia liści moim podopiecznym. Sporo tego było

Ale warto było, liście piękne, błyszczące, podstawki umyte, a doniczki przetarte z kurzu...
Można się pochwalić zatem...
Na moim parapecie, mogę uznać sezon hipeastrowy za rozpoczęty, bo czerwony olbrzym ma już wielkie pączki - długość ich przekracza już 15cm i wciąż rosną:

Tak wygląda cały - ma jeszcze drugi pęd kwiatowy, schowany z drugiej strony cebuli:
I kolejny hipek, to stara odmiana. Początkowo myślałam, że jest to cybister, ale po obejrzeniu zdjęć w necie, skłaniam się bardziej, że jest to aurriculum. Będzie mieć wąskie zielono-czerwone płatki. Jego pędy zawsze rosną bardzo wysoko, przeważnie około 60-70cm. Na cebuli mam dwa pędy, ciekawe, ile będzie kwiatów:
Kupiony niedawno Jewel, wypuścił pędzika z cebuli i zaczynają rosnąć liście. Będzie mieć drobne, białe pełne kwiatuszki:
Mam jeszcze pędzik na jednym, czerwonym hipku, ale jest za mały, by mu zrobić wyraźne zdjęcie...może za tydzień się uda.
Oprócz hipków, zakwitł po raz kolejny raz skrzydłkokwiat:
Kwitną storczyki, skrętniki i fiołki. Z odmianowych, ostatnio otworzył pierszego kwiatka "Swadebnyj bukiet" - sadzonka z wymiany z Sari/Beatką. Jestem nim zauroczona: